Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Άργος: Η έκρηξη στο Boeing 727 το 1986

Άργος: Η έκρηξη στο Boeing 727 το 1986

Ήταν 2 Απριλίου του 1986. Το Boeing 727 της αμερικανικής TWA εκτελούσε την πτήση 840 από το αεροδρόμιο «Λεονάρντο Ντα Βίντσι» της Ρώμης με προορισμό την Αθήνα

Ήταν 2 Απριλίου του 1986. Το Boeing 727 της αμερικανικής TWA εκτελούσε την πτήση 840 από το αεροδρόμιο «Λεονάρντο Ντα Βίντσι» της Ρώμης με προορισμό την Αθήνα.

Μετέφερε το επταμελές πλήρωμα και 115 επιβάτες, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν Αμερικανοί και συνέχιζαν το ταξίδι τους από το Λος Άντζελες και τη Νέα Υόρκη.

Το μεσημέρι, ενώ το αεροσκάφος πετούσε πάνω από το Άργος σε απόσταση μόλις είκοσι λεπτών από το αεροδρόμιο του Ελληνικού, σημειώθηκε μια τρομακτική έκρηξη στο μπροστινό τμήμα της ατράκτου.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός που είχε τοποθετηθεί στο σωσίβιο κάτω από τη θέση 10F προκάλεσε μια τρύπα διαμέτρου δύο μέτρων στο πλευρικό τοίχωμα του αεροσκάφους. Από την ακαριαία αποσυμπίεση στην καμπίνα τέσσερις επιβάτες εκτοξεύτηκαν έξω από το αεροπλάνο και άλλοι επτά τραυματίστηκαν από τα θραύσματα.

Οι υπόλοιποι επιβάτες και το πλήρωμα σώθηκαν χάρη στο γεγονός ότι το Boeing πετούσε σε χαμηλό ύψος 11 χιλ. ποδών (3.300 μέτρων), καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα είχε συντριβεί.

Καίριας σημασίας ήταν η αντίδραση του πληρώματος. Οι φροντιστές άρχισαν αμέσως να καθησυχάζουν τους επιβάτες, ενώ ο κυβερνήτης Ρίτσαρντ Πίτερσεν κατάφερε με ολύμπια ψυχραιμία να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, όπου είχαν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα από τις ελληνικές αρχές.

Από την έκρηξη σημειώθηκε μια οικογενειακή τραγωδία. Οι τρεις από τους τέσσερις επιβάτες που εκτινάχθηκαν έξω από το Boeing ήταν γυναίκες, Ελληνοαμερικανίδες, μητέρα, κόρη και το ηλικίας οκτώ μηνών βρέφος της, οι οποίες βρέθηκαν νεκρές σε αγροτική περιοχή του Άργους. Το τέταρτο θύμα ήταν ένας Αμερικανοκολομβιανός η σορός του οποίου εντοπίστηκε στα νερά του Αργολικού κόλπου.

Την ευθύνη για την έκρηξη ανέλαβε ένα παρακλάδι της παλαιστινιακής τρομοκρατικής οργάνωσης «Αραβικοί Επαναστατικοί Πυρήνες», ως αντίποινα για τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς στη Λιβύη τον προηγούμενο μήνα.

Οι Πυρήνες αποτελούσαν παρακλάδι της οργάνωσης του διαβόητου τρομοκράτη Αμπού Νιντάλ, η οποία είχε αποσχιστεί από την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) του Γιασέρ Αραφάτ.

 Παρά τις προσπάθειες των ελληνικών, ιταλικών και αμερικανικών διωκτικών αρχών οι δράστες της επίθεσης δεν βρέθηκαν για να λογοδοτήσουν.

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024