Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ερχεται ευρωπαϊκό «τσουνάμι» αλλά η κυβέρνηση μοιράζει «δωράκια»

Ερχεται ευρωπαϊκό «τσουνάμι» αλλά η κυβέρνηση μοιράζει «δωράκια»

Την ώρα που πληθαίνουν οι ανησυχητικές ενδείξεις για την ευρωπαϊκή οικονομία αλλά και για τις προοπτικές της ανάπτυξης στη χώρα μας, η κυβέρνηση προκρίνει την επικέντρωση σε μια κοντόθωρη παροχολογία με το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες

Η φθινοπωρινή οικονομική πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσεκτικά γραμμένη όπως συμβαίνει πάντα με τα κείμενα ενός θεσμικού οργάνου που είναι ταυτόχρονα το κέντρο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης αλλά και το κατεξοχήν πεδίο διαπραγμάτευσης, ήρθε να υπενθυμίσει ότι καθόλου δεδομένο δεν είναι ότι μπορεί να προχωρήσει το τρέχον κυβερνητικό «αφήγημα».

Καταρχάς η πρόβλεψη αντανακλά την ανησυχία που υπάρχει στους διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου και του ΔΝΤ που επέλεξε ανάλογο τόνο στις δικές του εκτιμήσεις, ότι δεν είναι δεδομένο ότι θα διατηρηθεί η τρέχουσα θετική οικονομική δυναμική και ότι είναι πιθανό να βρεθούμε το 2020 σε ύφεση, κάτι που υπογράμμισε και πρόσφατο αφιέρωμα του περιοδικού Economist.

Αυτό αποτυπώνεται στην αμήχανη παραδοχή ότι η κορύφωση του τρέχοντος αναπτυξιακού κύκλου ήταν το 2017, ρυθμό ανάπτυξης στη ευρωζώνη 2,4%, με πρόβλεψη υποχώρησης σε 2,1% φέτος και 1,9% το 2019 και ακόμη πιο κάτω σε 1,7% το 2020, παράλληλα με προβλέψεις για αντιφατικές δυναμικές στην παγκόσμια οικονομία και υποχώρηση του παγκόσμιου εμπορίου εξαιτίας και του εν εξελίξει εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Παράλληλα, η πρόβλεψη περιλαμβάνει, έστω και με μετρημένο τρόπο, παραδοχές για την έκταση των προβλημάτων. Έτσι επισημαίνει τη σημασία της κατανάλωσης περισσότερο (και μάλιστα στη βάση των μισθών όχι της δημιουργίας θέσεων εργασίας) παρά της επένδυσης που εξακολουθεί πανευρωπαϊκά να βρίσκεται σε χαμηλού ρυθμούς, εκτός όλων των άλλων και εξαιτίας της χαμηλής εξωτερικής ζήτησης που φέρνουν οι εμπορικοί πόλεμοι.

Η πρόβλεψη παραδέχεται ότι η ευρωπαϊκή οικονομία είναι σε μια φάση μεγάλης αβεβαιότητας που εν πολλοίς θα κριθεί από ένα σύνολο παραγόντων όπως είναι πότε θα επιλεγεί στις ΗΠΑ μια πιο περιοριστική νομισματική πολιτική που θα επηρέαζε συνολικά την οικονομία όπως και η εξέλιξη των εμπορικών πολέμων και της σχέσης με την Κίνα.

Όπως παραδέχεται και η πρόβλεψη, η Ευρώπη είναι με τέτοιο τρόπο ενταγμένη στις παγκόσμιες αλυσίδα αξιών που καθίσταται εξαιρετικά ευάλωτη σε εξωτερικά σοκ. Κοντολογίς είναι προφανές εδώ το άγχος για μια ενδεχόμενη επιδείνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας τα επόμενα χρόνια.

Σε αυτό πρέπει να προσθέσουμε και το διαρκές άγχος και για ενδεχόμενο «εσωτερικό σοκ» στην ευρωπαϊκή οικονομία, ιδίως σε σχέση με το ιταλικό χρέος και την έκβαση της αντιπαράθεσης με την Κομισιόν σε σχέση με τα ελλείμματα και την επίπτωσή της στα επιτόκια. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ιταλία περιλαμβάνεται στους γενικούς λόγους αυξημένης αβεβαιότητας.

«Διόρθωση» προς τα κάτω της «αισιοδοξίας» για την ελληνική οικονομία

Σε αυτό το φόντο πρέπει να εκτιμήσουμε και αυτά που λέει συγκεκριμένα για την ελληνική οικονομία.

Φαινομενικά η πρόγνωση δεν διαφέρει πολύ από όσα λέει και η κυβέρνηση. Μάλιστα, βελτιώνει την πρόβλεψη για το 2018 από 1,9% σε 2,0%. Ωστόσο, κρατάει την πρόβλεψη για το 2019 στο 2,0%. Αυτή η πρόβλεψη είναι χαμηλότερη τόσο από την προηγούμενη πρόβλεψη της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και του ΔΝΤ που στην τελευταία πρόβλεψή του μιλούσε για ανάπτυξη 2,4% για την Ελλάδα.

Οι προβλέψεις της Κομισιόν είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει τα πλεονάσματα που έχει θέσει ως στόχο, όμως, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αλλάξει τίποτα στη δημοσιονομική πολιτική. Εκφράζει μάλιστα ανησυχία για τον κίνδυνο διάφορες δικαστικές προσφυγές (αναφέρεται σε αυτές που αφορούν συντάξεις και αναδρομικά) να ανατρέψουν αυτή τη συνθήκη.

Πίσω από τις γραμμές

Τέτοιες προγνώσεις συνήθως είναι προσεκτικά γραμμένες. Άλλωστε, η Κομισιόν δεν μπορεί να ακουστεί υπερβολικά ανήσυχη για το μέλλον γιατί αυτό θα μπορούσε να αναγνωστεί ως επιβεβαίωση της κακής κατάστασης της ευρωπαϊκής οικονομίας σε μια περίοδο που υπάρχουν πολλά μέτωπα ανοιχτά.

Ωστόσο είναι προφανές ότι υπάρχουν αρκετά ανησυχητικά σημάδια και σύννεφα που σωρεύονται στον ορίζοντα.

Αυτό αφορά τόσο τη γενική κατεύθυνση της παγκόσμιας οικονομίας και την παραδοχή ότι η ευρωπαϊκή οικονομία είναι πολύ πιο ευάλωτη στις μεταβολές της παγκόσμιας οικονομικής συγκυρίας και με λιγότερα εργαλεία για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τυχόν υφεσιακές δυναμικές, όσο, όμως, και την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Η διόρθωση των προοπτικών ως προς την ανάπτυξη όπως και ο εντοπισμός προβλημάτων όπως η υποχώρηση των επενδύσεων, σε συνδυασμό με τη διαρκή υπενθύμιση της ανάγκης να τηρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι από αυτή την άποψη ενδεικτική.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι μπορεί να περιλαμβάνει στα δεδομένα τη διαπραγμάτευση που είναι σε εξέλιξη για το ζήτημα των προψηφισμένων για το 2019 μέτρων (αναφέροντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει εναλλακτική πρόταση), εντούτοις είναι σαφές ότι θεωρεί ότι οποιαδήποτε χαλάρωση ή απόκλιση από το τελικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα ενέχει κινδύνους.

Κοντόθωρη παροχολία ή επένδυση στο μέλλον;

Όλα αυτά αναδεικνύουν και τον πραγματικό κίνδυνο από την τρέχουσα αντιμετώπιση των πραγμάτων από την κυβέρνηση.

Προφανώς και κανείς δεν έχει αντίρρηση εκ των προτέρων για πολιτικές που θα μείωναν την ανεργία και θα ενίσχυαν τη λειτουργία κρίσιμων τομέων του δημοσίου.

Όμως, σε ένα περιβάλλον διεθνές που γίνεται όλο και πιο αρνητικό, τότε μια κοντόθωρη παροχολογία που στην πραγματικότητα απλώς «χαϊδεύει αυτιά» προεκλογικά, μόνο προβλήματα δημιουργεί.

Η κυβέρνηση δημιουργεί προσδοκίες, διακυβεύει δημοσιονομικούς στόχους, την ίδια ώρα που όπως φαίνεται και από τον χειρισμό του θέματος με τις συντάξεις η κυβέρνηση απλώς «επιλέγει» ποια «παροχή» θα κάνει και ποια θα ακυρώσει, την ίδια ώρα που κομβικά εργαλεία που κοιτάζουν προς το μέλλον και όχι απλώς προς τον εκλογικό κύκλο όπως είναι οι δημόσιες επενδύσεις, θυσιάζονται διαρκώς στο βωμό του βραχυπρόθεσμου οφέλους.

Επιπλέον, το ίδιο ισχύει για την ιδιότυπη «διπλότητα» με την οποία αντιμετωπίζει το πρόβλημα των δικαστικών προσφυγών, καθώς την ίδια ώρα που οι αρμόδιοι υπουργοί υποτίθεται ότι λένε προς τους συνταξιούχους ότι δεν έχει νόημα να προσφύγουν, πρακτικά είναι η ίδια η κυβέρνηση αυτή που θέλει να τους εξωθήσει και σε προσφυγές για να μπορεί να «κλείνει το μάτι» ότι κάτι μπορεί να γίνει και να συντηρεί την ελπίδα.

Άλλωστε, τον τόνο τον δίνει η ίδια, καθώς σπεύδει να ικανοποιήσει την καταβολή αναδρομικών σε μια σειρά από κλάδους εργαζομένων του δημοσίου και των σωμάτων ασφαλείας, προφανώς και πάλι με το βλέμμα σαφώς στραμμένο προς τις κάλπες.

Ακόμη και εάν δεχτούμε ότι όντως η κυβέρνηση συγκρούεται με τους δανειστές και κάνει «σκληρή διαπραγμάτευση», αναρωτιέται κανείς εάν αυτή η σύγκρουση πρέπει να γίνει σε σχέση με τέτοιες παροχές ή σε σχέση με δυνατότητες να ενισχυθούν οι υποδομές και οι επενδύσεις που όντως εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν το περιοριστικό περιβάλλον του «μεταμνημονιακού» πλαισίου επιτήρησης.

Όμως, εάν ισχύουν οι αρνητικές προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία και όντως πάμε για υποχώρηση των ρυθμών ανάπτυξης το 2019 και για ανοιχτό ενδεχόμενο ακόμη πιο αρνητικών αποτελεσμάτων το 2020, τότε ο τρόπος που η κυβέρνηση δεν ασχολείται με τα πραγματικά ζητήματα είναι ένδειξη της βαθύτερης απρονοησίας της.

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024