Οπτικές ίνες σε ρόλο σεισμογράφου
Πειράματα δείχνουν ότι οι τηλεπικοινωνιακές υποδομές μπορούν να λειτουργήσουν παράλληλα και ως σεισμογράφοι
Ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα διεξάγεται στην Ισλανδία τα αποτελέσματα του οποίου μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά σημαντικά στην προσπάθεια που καταβάλει ο άνθρωπος να αντιμετωπίσει το φαινόμενο των σεισμών.
Επιστήμονες του Γερμανικού Ερευνητικού Κέντρου Γεωεπιστημών κάνουν τροποποιήσεις σε ένα δίκτυο οπτικών ινών που συνδέει δύο εργοστάσια παραγωγής γεωθερμικής ενέργειας στην Ισλανδία παρέχοντας τους τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες και ειδικότερα σύνδεση με το Internet.
Τα δύο εργοστάσια βρίσκονται σε απόσταση 15 χλμ. και οι ερευνητές έχουν τοποθετήσει στην καλωδίωση της οπτικής ίνας που τα συνδέει αισθητήρες και άλλο εξοπλισμό. Στόχος των ερευνητών είναι να διαπιστωθεί αν το δίκτυο οπτικών ινών μπορεί παράλληλα με τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες που προσφέρει να παρέχει και γεωλογικές πληροφορίες.
Στα πειράματα που έχουν διεξαχθεί μέχρι τώρα τα αποτελέσματα είναι κάτι περισσότερο από εντυπωσιακά. Στέλνοντας απλά ένα παλμό λέιζερ στο δίκτυο οπτικών ινών οι ερευνητές κατάφεραν όπως υποστηρίζουν να συλλέξουν σειρά πολύτιμων δεδομένων.
Οπως αναφέρουν το δίκτυο οπτικών ινών μετά τις τροποποιήσεις που έγιναν σε αυτό μπορεί να καταγράφει την σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή αλλά και να διακρίνει από πού προέρχεται. Με αυτόν τον τρόπο μάλιστα οι ερευνητές εντόπισαν κατά την διάρκεια των πειραμάτων ένα άγνωστο ρήγμα που υπήρχε στο υπέδαφος της συγκεκριμένης περιοχής. Το δίκτυο κατάφερε μάλιστα να καταγράψει τα σήματα ενός ισχυρού σεισμού που έγινε στην Ινδονησία.
Το σύστημα είναι τόσο προηγμένο και… έξυπνο που μπορεί να διακρίνει αν οι δονήσεις που καταγράφει προέρχονται από γεωλογική δραστηριότητα ή αν προέρχονται από την κίνηση των αυτοκινήτων ή ακόμη και από ανθρώπους που περπατούν ή τρέχουν πάνω από αυτό.
Οπως είναι ευνόητο αν πράγματι μπορούν τα δίκτυα οπτικών ινών να προσφέρουν σεισμολογικές υπηρεσίες το κέρδος θα είναι τεράστιο αφού τέτοια δίκτυα είναι εγκατεστημένα σε μεγάλη έκταση στις περισσότερες περιοχές του ανεπτυγμένου τουλάχιστον κόσμου.
- Φάμελλος: «Η κυβέρνηση να σοβαρευτεί αντί να εμπαίζει τους αγρότες»
- Betsson Super Cup: Αυτό είναι το νέο τρόπαιο του τελικού Ολυμπιακός – ΟΦΗ (pic)
- Ευρώπη: Με μετρητά ή κάρτα – Πώς πληρώνουν οι πολίτες στη γηραιά ήπειρο και τι ισχύει στην Ελλάδα
- Λουί Αραγκόν: Ούτε για μια στιγμή, σ’ ολόκληρη τη ζωή μου, δεν άλλαξα άποψη
- Χριστούγεννα 2025: Με το καρότσι της ΑΒ Βασιλόπουλος για «Όλα & κάτι παραπάνω»
- Από ηλεκτρικό πατίνι ο τραυματισμός της 14χρονης – Πώς έγινε το ατύχημα
- To NBA σκέφτεται να σκληρύνει τη στάση του απέναντι στο tanking
- Η Ιστορία της Alpha Bank – Χρονικό & Σημαντικοί Σταθμοί
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 24.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/stephan-widua-ef5IgSRyFjo-unsplash-315x220.jpg)










































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442