Την Παρασκευή η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής κατά του Ραχόι
Οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλιστές, που έκαναν την πρόταση μομφής, θα πρέπει να πασχίσουν για να συγκεντρώσουν αρκετή υποστήριξη στο κατακερματισμένο κοινοβούλιο ώστε να εκθρονίσουν τον Ραχόι
Στις 31 Μαϊου και την 1η Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν στο ισπανικό κοινοβούλιο η συζήτηση και η ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στον ισπανό πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι, όπως γνωστοποίησε η ισπανική εφημερίδα El Pais. Λίγη ώρα αργότερα, ήρθε και η επιβεβαίωση από το ισπανικό κοινοβούλιο.
Το κοινοβούλιο της Ισπανίας συμφώνησε σήμερα ότι η συζήτηση και η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη και την Παρασκευή, αν και οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλιστές, που έκαναν την πρόταση μομφής, θα πρέπει να πασχίσουν για να συγκεντρώσουν αρκετή υποστήριξη στο κατακερματισμένο κοινοβούλιο ώστε να εκθρονίσουν τον Ραχόι.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επωφελούνται από την αδυναμία του Ραχόι, καθώς 29 πρόσωπα που συνδέονται με το PP καταδικάσθηκαν την περασμένη Πέμπτη, στην κορύφωση μιας μακροχρόνιας δίκης για διαφθορά, για εγκλήματα που περιλαμβάνουν αθέμιτη άσκηση επιρροής και πλαστογράφηση λογαριασμών.
Το PP έχει συσπειρωθεί πίσω από τον Ραχόι, ο οποίος δήλωσε πως έχει την πρόθεση να ολοκληρώσει την τετραετή θητεία του και πως οι καταδίκες για διαφθορά δεν επηρεάζουν ούτε ένα μέλος της κυβέρνησής του. Ο 63χρονος πρωθυπουργός είχε επιβιώσει μιας πρότασης μομφής τον περασμένο Ιούνιο.
Η κυβέρνηση του Ραχόι είναι εξασθενημένη και έχει στιγματισθεί από τις καταδίκες για διαφθορά, δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα El Mundo ο επικεφαλής των Ciudadanos, Άλμπερτ Ριβέρα.
«Η μόνη δημοκρατική και αξιοπρεπής έξοδος είναι να δώσουμε φωνή στον ισπανικό λαό ώστε να επιλέξει νέα κυβέρνηση και νέο κοινοβούλιο» δήλωσε.
Πρόταση μομφής και εκλογές
Την Παρασκευή, ο Ραχόι απειλήθηκε με πρόταση μομφής και αίτημα για πρόωρες εκλογές σε σχέση με τη δίκη υπόθεσης διαφθοράς, στην οποία εμπλέκονται μέλη του κόμματός του.
Ειδικότερα, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ισπανίας (PSOE), ο μεγαλύτερος σχηματισμός της ισπανικής αντιπολίτευσης, κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Ραχόι, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή. Για να ισχύσει, θα πρέπει να συγκεντρωθεί απόλυτη πλειοψηφία 176 βουλευτών πίσω από τον υποψήφιο που θα παρουσιάσει το κόμμα για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.
Η πλειοψηφία αυτή είναι δύσκολο να συγκεντρωθεί από μια διαιρεμένη αντιπολίτευση, καθώς για να εξασφαλίσουν αρκετή υποστήριξη για να ανατρέψουν τον Ραχόι οι Σοσιαλιστές θα χρειαστούν την υποστήριξη των κομμάτων των Podemos και των Ciudadanos.
Οι τελευταίοι από την πλευρά τους -με τα μέχρι στιγμής δεδομένα- έχουν εκφράσει την πρόθεση να μην στηρίξουν την πρόταση μομφής, εμποδίζοντας την σοσιαλιστική αντιπολίτευση να έρθει στην εξουσία. Ωστόσο, αίτημά τους είναι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
Μετά την καταδίκη του συντηρητικού κόμματος του Ραχόι για διαφθορά, οι Ciudadanos θα ζητήσουν από τον πρωθυπουργό «να προκηρύξει νέες εκλογές μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες» ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Χοσέ Μανουέλ Βιγιέγκας.
- Λάνθιμος, Φίνιξ και 1.000+ δημιουργοί κατά του mega deal που αλλάζει το Χόλιγουντ
- Μενίδι: «Τη βρήκε κάτω και έσκασε στα χέρια του» – Τι λέει η μητέρα του 14χρονου που τραυματίστηκε από κροτίδα
- Ο θόρυβος που περιμένει ο Αρνε Σλοτ στη ρεβάνς με την Παρί
- Ο Βίκτορ Όρμπαν έχασε τις εκλογές – Αλλά όχι για την πολιτική που πρεσβεύει
- Παξοί: Συγκλονίζει η αδελφή του 15χρονου που σκοτώθηκε σε τροχαίο – Κρίσιμες ώρες για τον 17χρονο συνεπιβάτη
- «Ο Μουνής»: Παράταση για 2 ακόμη παραστάσεις
- Αναμένει διευκρινίσεις για το «απαγορευτικό» των ΗΠΑ η διεθνής ναυτιλία
- Αρκάς: Τι μέρα είναι;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 14.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/liana-young-r7LB1pnVH0A-unsplash-315x220.jpg)






























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442