Ελεύθερα περισσότερα από 7.600 σχέδια του ζωγράφου Έντβαρντ Μουνκ
Ανεβάζει ελεύθερα στο Διαδίκτυο το ομώνυμο μουσείο στο Όσλο
Περισσότερα από 7.600 από τα σχέδια του ζωγράφου της «Κραυγής» – του Έντβαρντ Μουνκ – ανεβάζει ελεύθερα στο Διαδίκτυο το ομώνυμο μουσείο στο Όσλο και τα διαθέτει για πάσα χρήση ακόμη και εμπορική.
Το τριετές πρόγραμμα ψηφιοποίησης των έργων ανταποκρίνεται σε μια ευρύτερη έκκληση που απευθύνεται προς τα μουσεία να σταματήσουν να χρεώνουν για εικόνες έργων που πλέον δεν εμπίπτουν στη νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Τα σχέδια χρονολογούνται από το 1873 όταν ο Μουνκ ήταν ακόμη παιδί έως το 1943, έναν χρόνο πριν τον θάνατό του. «Ζωγράφιζε αδιάκοπα και παντού», λέει ο διευθυντής του μουσείου Στάιν Όλαβ Χένριχσεν. Ποσοστό μεγαλύτερο του 90% των έργων που ψηφιοποιήθηκαν ανήκουν στο μουσείο, αλλά η διαδικτυακή βάση δεδομένων περιλαμβάνει έργα κι από άλλες δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.
Οι χρήστες του Διαδικτύου μπορούν τώρα να κατεβάζουν σπουδές μερικών από τα διασημότερα έργα του ζωγράφου, συμπεριλαμβανομένης και της «Κραυγής». «Είναι πολύ σημαντικό να είναι όλο αυτό το υλικό προσβάσιμο στο κοινό καθώς προσφέρει μια ουσιαστική ματιά στη διαδικασία δημιουργίας του έργου από τον καλλιτέχνη», συνεχίζει ο διευθυντής. Το έργο υλοποιήθηκε με χορηγία ύψους 2,8 εκατ. δολαρίων εκ μέρους ενός από τους μεγαλύτερους φιλανθρωπικούς οργανισμούς της Νορβηγίας, το ίδρυμα Bergesen, το οποίο θα ενισχύσει οικονομικά και τη χρηματοδότηση για τη συγγραφή μιας νέας βιογραφίας του Μουνκ.
- Ψηφιακός κλώνος του Ζάκερμπεργκ θα μιλά στους εργαζομένους της Meta
- Θεσσαλονίκη: Διέρρηξαν μονοκατοικία και πέρασαν εκεί το Πάσχα – Δύο συλλήψεις
- Η κουβέντα του ESPN για τον Αντετοκούνμπο: «Ήρθε η ώρα να φύγει»
- Στα «κάρβουνα» η κυβέρνηση μετά την ανάπαυλα του Πάσχα – Σκάνδαλα, ενεργειακή κρίση και αστάθεια
- Τροχαίο ατύχημα με έναν σοβαρά τραυματία στο Μενίδι
- ΠΑΣΟΚ για ΟΠΕΚΕΠΕ και υποκλοπές: Δεν είναι σκάνδαλα ενός απρόσωπου βαθέος κράτους αλλά του προσωπικού κράτους Μητσοτάκη
- «Έτριψε το αηδιαστικό αιδοίο της επάνω μου» – Η Ρούμπι Ρόουζ καταγγέλει την Κέιτι Πέρι για σεξουαλική επίθεση
- Τα must‑have προϊόντα για το απόλυτο no‑makeup makeup look
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 14.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/liana-young-r7LB1pnVH0A-unsplash-315x220.jpg)












































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442