Ιστορικός περίπατος στις γειτονιές της Νίκαιας
Ένας ιστορικός περίπατος στις γειτονιές της Νίκαιας, πλάι στις κατοικίες των προσφύγων, στα μέρη που ταυτίστηκαν με την Αντίσταση και την πάλη ενάντια στους κατακτητές, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους διοργανωτές για την ιστορία της πόλης και να ακούσουν μαρτυρίες παλαιών κατοίκων της περιοχής.
Ένας ιστορικός περίπατος στις γειτονιές της Νίκαιας, πλάι στις κατοικίες των προσφύγων, στα μέρη που ταυτίστηκαν με την Αντίσταση και την πάλη ενάντια στους κατακτητές, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους διοργανωτές για την ιστορία της πόλης και να ακούσουν μαρτυρίες παλαιών κατοίκων της περιοχής.
Με ξεναγούς την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Εύη Προύσαλη και τον αρχιτέκτονα κ. Νικήτα Αλιφέρη, θα «ξεδιπλωθεί» η ιστορία της Νέας Κοκκινιάς, της μεγάλης προσφυγούπολης που ταυτίστηκε με την Αντίσταση κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και η διαδρομή των προσφύγων που εγκαταστάθηκαν σε έναν έρημο τόπο και τον μετέτρεψαν σε μια πολύβουη πόλη με εργοστάσια και βιοτεχνίες.
Η ξενάγηση οργανώνεται από το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και την Αντιπεριφέρεια Πειραιά στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Προσφυγικές γειτονιές του Πειραιά- Από την ανάδυση στην ανάδειξη της ιστορικής μνήμης».
Η εκκίνηση θα γίνει στις 10.30 από το Κηποθέατρο της Νίκαιας και θα ολοκληρωθεί περίπου στη μία μετά το μεσημέρι. Κατά την διάρκεια του περιπάτου θα πραγματοποιηθούν οι εξής στάσεις:
- Βοσπόρου και Μαινεμένης: Στο σημείο αυτό θα συζητηθεί η Νέα Κοκκινιά των προσφύγων, η εγκατάσταση και τα πρώτα σχέδια αποκατάστασής τους.
- Πέτρου Ράλλη και Γεροβάσιου Γρεβενών: Στο κέντρο του προσφυγικού συνοικισμού: Η καθημερινότητα των προσφύγων και οι διαφορετικοί τύποι εγκατάστασης.
- Πλατεία της Οσίας Ξένης: Οι πρόσφυγες της Νέας Κοκκινιάς οργανώνονται στην Αντίσταση
- Μάντρα του Μπλόκου Κοκκινιάς: Στο παλιό ταπητουργείο της πόλης, στον τόπο που ταυτίστηκε με την αντίσταση και τη θυσία των κατοίκων της Νίκαιας
- Χαμάμ «Μικρά Ασία», όπου θα ζωντανέψουν μνήμες και ιστορίες των κατοίκων της πόλης.
Kατερίνα Ροβά
in.gr
- Γνωστός στις Αρχές ο δράστης των άσκοπων πυροβολισμών στο Ηράκλειο
- Τζολάκης και Ποντένσε είχαν 100% επιτυχία στο challenge του Ολυμπιακού για τη Euroleague! (vid)
- Νέα Αριστερά: Ουσιαστικές λύσεις στους αγρότες τώρα – Αρκετά με την επικοινωνιακή διαχείριση
- Η ταχυδρομική υπηρεσία της Δανίας πρόκειται να σταματήσει την παράδοση γραμμάτων μετά από 400 χρόνια
- Στη φυλακή ο 35χρονος εκτελεστής της ρωσόφωνης μαφίας
- Ο Έμερι θέλει να πιάσει στον… ύπνο την Άρσεναλ
- Πηγές ΥΠΕΘΑ: Παντελώς ανακριβείς οι ισχυρισμοί για δήθεν «εξαπάτηση» των στρατιωτικών
- Σουρινάμ: Αυτοκτόνησε στη φυλακή ο άνδρας που σκότωσε με μαχαίρι εννέα ανθρώπους
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 29.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/ken-cheung-yHST1WmTqzI-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442