Ο δράστης της επίθεσης στο Αμβούργο ενήργησε από «ριζοσπαστικό ισλαμισμό»
Ο άνδρας που μαχαίρωσε θανάσιμα έναν άνθρωπο σε ένα σούπερ μάρκετ στο Αμβούργο και τραυμάτισε άλλους έξι, ενήργησε ωθούμενος από «ριζοσπαστικό ισλαμισμό», γνωστοποίησε την Δευτέρα η αντιτρομοκρατική εισαγγελία.
Ο άνδρας που μαχαίρωσε θανάσιμα έναν άνθρωπο σε ένα σούπερ μάρκετ στο Αμβούργο και τραυμάτισε άλλους έξι, ενήργησε ωθούμενος από «ριζοσπαστικό ισλαμισμό», γνωστοποίησε την Δευτέρα η αντιτρομοκρατική εισαγγελία.
«Υπάρχει ένα κίνητρο ριζοσπαστικού ισλαμισμού στην επίθεση. Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία της έρευνας, ο κατηγορούμενος είχε ριζοσπαστικοποιηθεί (…) κι είχε αποφασίσει την ημέρα της επίθεσης να διαπράξει μια απόπειρα δολοφονίας και να πεθάνει ως μάρτυρας» επεσήμανε η εισαγγελία σε ένα δελτίο τύπου, όπου προστίθεται ότι ο Άχμαντ Α., 26 ετών, δε συνδέεται με την οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος» ή άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις.
Αντιθέτως, οι αρχές προτάσσουν το σενάριο ενός «μοναχικού λύκου».
Σύμφωνα με την αντιτρομοκρατική εισαγγελία της Καρλσρούης, που ανέλαβε την έρευνα, ο Άχματ Α. είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για κάποιο χρονικό διάστημα για θέματα που σχετίζονται με τον ριζοσπαστικό ισλαμισμό και είχε αποφασίσει δύο ημέρες πριν από την επίθεση να περάσει στη δράση.
Οι αρχές επιβεβαίωσαν το Σάββατο ότι ο άνδρας ήταν γνωστός «ως ισλαμιστής, όχι όμως ως τζιχαντιστής» κι έκαναν λόγο για «ψυχολογική αστάθεια» του δράστη, ενώ δεν διευκρίνιζαν τα ακριβή κίνητρά του.
Ο Παλαιστίνιος, που γεννήθηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και έφθασε στη Γερμανία τον Μάρτιο του 2015 από τη Νορβηγία, θεωρήθηκε προτού περάσει στη δράση, ως «μια ύποπτη περίπτωση», καθώς υπήρχαν ενδείξεις θρησκευτικής «ριζοσπαστικοποίησης», όπως είχε δηλώσει την Παρασκευή ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου του Αμβούργου Άντι Γκρότε.
Νωρίτερα την ίδια ημέρα είχε εισέλθει σε ένα σούπερ μάρκετ στο βόρειο Αμβούργο, άρπαξε ένα κουζινομάχαιρο από ένα ράφι και τραυμάτισε θανάσιμα ένα πελάτη.
Το θύμα ήταν ένας Γερμανός ηλικίας 50 ετών. Οι αρχές τον κατονόμασαν την Δευτέρα ως τον Ματίας Π.
Την ίδια ώρα, η Γερμανία τιμά τους ήρωες της Παρασκευής, τους ανθρώπους που κυνήγησαν τον δράστη πετάγοντας καρέκλες εναντίον του, ένας εκ των οποίων είναι αιτών ασύλου.
«Δεν είμαι ήρωας, έκανα απλά το καθήκον μου» δήλωσε στην εφημερίδα Bild, ο Τουφίκ Αράμπ, που έφυγε από το Αφγανιστάν για τη Γερμανία.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Πόλεμος στο Ιράν: Σε ασφυκτικό κλοιό βρίσκονται επιχειρήσεις και καταναλωτές
- Κλιντ Ίστγουντ: Πώς περνά τις μέρες του ένα «σκαλί» πριν τα 96;
- Σχέση: Τι μένει μετά τον χωρισμό;
- Μια ματιά στο ακόμη πιο επικίνδυνο σίκουελ του «Peaky Blinders»
- Η σιωπηλή πανδημία: Η κατάρρευση της ψυχικής υγείας των εφήβων
- Libération για Αλέξη Τσίπρα: Η ηχηρή πολιτική επιστροφή του πρώην πρωθυπουργού
- Το χειρότερο πρώτο τρίμηνο απολύσεων από το 2023 για τις εταιρείες τεχνολογίας – Η επίπτωση της AI
- Υποκλοπές: «Το Ρεπορτάζ» που κάνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να μην κοιμάται ήσυχος»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 06.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/aziz-acharki-jJbMgASm6l4-unsplash-315x220.jpg)






























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442