Η γυμναστική βελτιώνει την επιβίωση ασθενών με καρκίνο παχέος εντέρου
Μόλις μισή ώρα μέτριας σωματικής άσκησης την ημέρα μπορεί να είναι το καλύτερο φάρμακο για τα άτομα με προηγμένο καρκίνο του παχέος εντέρου, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν στο Συμπόσιο Γαστρεντερολογικών Καρκίνων στο Σαν Φρανσίσκο.
Μόλις μισή ώρα μέτριας σωματικής άσκησης την ημέρα μπορεί να είναι το καλύτερο φάρμακο για τα άτομα με προηγμένο καρκίνο του παχέος εντέρου, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν στο Συμπόσιο Γαστρεντερολογικών Καρκίνων στο Σαν Φρανσίσκο.
Ο Δρ Μπρενταν Γκουερτζιο και οι συνεργάτες του στο Νοσοκομείο «Brigham and Women’s» της Βοστόνης, έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση πάνω από 1.200 ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου και παρατήρησαν 19% μείωση του κινδύνου θανάτου για τα άτομα που γυμνάζονταν 30 ή περισσότερα λεπτά την ημέρα. Επιπλέον, πέντε ή περισσότερες ώρες μέτριας, όχι έντονης άθλησης, την εβδομάδα συντελούσαν σε 25% αύξηση του οφέλους επιβίωσης.
«Το περπάτημα, οι δουλειές στο σπίτι, η κηπουρική είναι μορφές μέτριας σωματικής δραστηριοποίησης», διευκρίνισαν οι επιστήμονες.
Μισή ώρα ενασχόλησης με κάποια εξ αυτών των δραστηριοτήτων μεταφραζόταν σε 16% μείωση της προόδου της ασθένειας, τόνισαν.
Μάλιστα, ο συσχετισμός ίσχυε ακόμα και όταν οι ειδικοί συνυπολόγισαν παράγοντες, όπως η ηλικία, το σωματικό βάρος, η συνολική κατάσταση της υγείας των ασθενών, άλλες σοβαρές παθήσεις ή το είδος της αντικαρκινικής θεραπείας στην οποία υποβάλλονταν οι πάσχοντες.
«Αν και μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η γυμναστική μπορεί να υποκαταστήσεις την χημειοθεραπεία για παράδειγμα, οι ασθενείς μπορούν να έχουν μια ευρεία γκάμα ωφελειών από 30 λεπτά εκγύμνασης καθημερινά» κατέληξε ο Δρ Γκουερτζιο.
Πάντως, οι ερευνητές δεν έχουν ακόμα σαφή απάντηση γιατί η έντονη σωματική άσκησης δεν αποδίδει τα ίδια οφέλη στον οργανισμό και γι’ αυτό θα πρέπει να συνεχίσουν να μελετούν το ζήτημα ώστε να επαληθευθεί η θεωρία τους.
Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
- Φοινικούντα: «Μίλαγα με τον αδελφό μου & έμαθα από τα σάιτ ότι τον δολοφόνησαν» λέει ο αδερφός του επιστάτη
- Αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια για τις ΜμΕ η Τεχνητή Νοημοσύνη
- Ουκρανία: Λάρι Φινκ και Τζάρεντ Κούσνερ κυρίαρχοι στο παιχνίδι της ανοικοδόμησης
- Google: Απευθείας ηχητική μετάφραση στα ακουστικά ήχου με τη βοήθεια της AI
- Αποκαλύψεις από τον Ρούνεϊ: «Δέχτηκα θανατικές απειλές όταν πήγα από την Έβερτον στη Γιουνάιτεντ»
- Ζουγανέλη: «Ο νόμος ισχύει για όλους» – Η ανάρτηση μετά την αφαίρεση διπλώματος για αλκοόλ
- Lloyd’s List: Μαρινάκης και Αγγελικούση στην κορυφή – 17 Έλληνες στο top 100 της παγκόσμιας ναυτιλίας
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-111x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/nathan-anderson-npruZYZgfA0-unsplash-315x220.jpg)
































![Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν δεξαμενόπλοιο με «λαθραίο ντίζελ» [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/Iran-tanker-1-315x220.jpg)




![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-315x220.jpg)





















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442