ΗΠΑ: Η Τουρκία να σεβαστεί την ιστορία της Αγίας Σοφίας
Tην αντίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών για την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία εξέφρασε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάρκ Τόνερ. «Καλούμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να διατηρήσει την Αγία Σοφία με τέτοιο τρόπο που θα σέβεται την παράδοση της και την πολύπλοκη ιστορία της» υπογράμμισε. Ίσες αποστάσεις από το Βερολίνο.
Tην αντίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών για την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία εξέφρασε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάρκ Τόνερ.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ανταποκριτή στην Ουάσιγκτον, Μιχάλη Ιγνατίου, ο Μάρκ Τόνερ είπε πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν την Αγία Σοφία ως ένα μνημείο ιδιαίτερης σημασίας».
«Καλούμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να διατηρήσει την Αγία Σοφία με τέτοιο τρόπο που θα σέβεται την παράδοση της και την πολύπλοκη ιστορία της» υπογράμμισε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Επανήλθε το Βερολίνο
«H χρήση της Αγίας Σοφίας αποτελεί υπόθεση της Τουρκίας. Ταυτόχρονα η Αγία Σοφία είναι Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και θα επιθυμούσαμε να υπάρχει μια χρήση της Αγίας Σοφίας, η οποία δεν αγγίζει το καθεστώς της ως Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς» δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ, αναφερόμενος στην ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία, κατά την περίοδο του Ραμαζανίου.
Πρόσθεσε ότι δεν έχει λόγο να αμφισβητήσει ότι η Τουρκία εφαρμόζει τις υποχρεώσεις που συνδέονται με το καθεστώς Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, το οποίο απολαμβάνει η Αγία Σοφία.
Απαντώντας σε ερώτηση αν θεωρεί τυχαίο το γεγονός ότι η Τουρκία επιλέγει τώρα να χρησιμοποιήσει την Αγία Σοφία ως τζαμί, ο κ. Σέφερ επισήμανε:
«Η Αγία Σοφία έχει χρησιμοποιηθεί επί αιώνες ως τζαμί. Το τι πιστεύω δεν παίζει ρόλο, νομίζω. Και το τι πιστεύουν άλλοι σε αυτό το έδρανο (ενν. των εκπροσώπων της κυβέρνησης) δεν παίζει ρόλο. Σαφή απάντηση μπορείτε να βρείτε ίσως με το να μην απευθύνετε το ερώτημα σε μας, αλλά σε αυτούς που έλαβαν τα μέτρα σχετικά με την Αγία Σοφία».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ρωσία: Ο Πούτιν θεωρεί «ύψιστη προτεραιότητα» την ανάπτυξη των πυρηνικών δυνάμεων της χώρας
- Βενεζουέλα: Αποφυλακίστηκαν άλλοι 23 πολιτικοί κρατούμενοι βάσει του νόμου περί αμνηστίας
- Μεξικό: Οι ΗΠΑ προτρέπουν τους Αμερικανούς «να παραμείνουν σε ασφαλή καταφύγια»
- Βενεζουέλα: Απεργία πείνας ξεκίνησαν πάνω από 200 κρατούμενοι που δεν καλύπτονται από την αμνηστία
- Μεξικό: Κύμα βίας πυροδοτεί ο θάνατος του Ελ Μέντσο – Εκκληση για ψυχραιμία από τη Σέινμπαουμ
- Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επανεξελέγη στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος
- WhatsApp: Ανακοίνωσε πρόσβαση στο ιστορικό ομαδικών μηνυμάτων
- Δασμοί Τραμπ: Νέος γύρος αντιδράσεων από εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Δόθηκε στην πυρά ο καρνάβαλος: Φαντασμαγορικά σκηνικά στην Πάτρα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/karnavali_patra_2026_lixi-1200x700-146x85.jpg)

![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 23.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/franz-nawrath-0vk_5JmDDZw-unsplash-315x220.jpg)


























![Δόθηκε στην πυρά ο καρνάβαλος: Φαντασμαγορικά σκηνικά στην Πάτρα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/karnavali_patra_2026_lixi-1200x700-315x220.jpg)





























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442