Η παρακεταμόλη δεν ανακουφίζει τα συμπτώματα της γρίπης
Η παρακεταμόλη δεν έχει καμιά επίδραση στον ιό της γρίπης ή τα συμπτώματά του, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Respirology.
Η παρακεταμόλη δεν έχει καμιά επίδραση στον ιό της γρίπης ή τα συμπτώματά του, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Respirology.
Οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες συστήνουν τη λήψη αντι-πυρετικών φαρμάκων, όπως η παρακεταμόλη, διότι δεν προκαλούν κακό, ενώ ενδεχομένως να προσφέρουν κάποια ανακούφιση.
Ωστόσο, ερευνητές από το Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας της Νέας Ζηλανδίας υποστηρίζουν ότι η αντιμετώπιση του πυρετού (δηλαδή της αντίδρασης του οργανισμού στη λοίμωξη) μπορεί τελικά να συντελεί σε επιδείνωση της γρίπης.
Η Δρ Άιριν Μπραιθγουαϊτ και οι συνεργάτες της πίστευαν ότι η παρακεταμόλη μειώνει τον πυρετό των ενηλίκων και έτσι συντελεί σε υψηλότερα επίπεδα του ιού της γρίπης για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα και άρα επιδεινώνει τα συμπτώματα της γρίπης για περισσότερο χρονικό διάστημα.
Μελετώντας, όμως, στοιχεία από τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες ενηλίκων στη Νέα Ζηλανδία, την περίοδο 2011-2012, με συμπτώματα, όπως βήχας, πονόλαιμος, ρινική καταρροή ή κεφαλαλγία, διαπίστωσαν ότι συγκριτικά με εικονικό φάρμακο, η παρακεταμόλη δεν μείωσε τον πυρετό και δεν έχει επίδραση στα συμπτώματα της γρίπης.
Συγκεκριμένα, οι μισοί ασθενείς είχαν πάρει δύο δισκία παρακεταμόλης των 500 mg, τέσσερις φορές την ημέρα για πέντε ημέρες, ενώ οι άλλοι μισοί είχαν πάρει ανενεργά δισκία.
Οι επιστήμονες μέτρησαν τα επίπεδα του ιικού φορτίου την πρώτη, δεύτερη και πέμπτη ημέρα και θερμομετρούσαν τους ασθενείς, ενώ κατέγραφαν και τα συμπτώματά τους για έως 14 ημέρες.
Τα συμπτώματα, ο πυρετός, ο χρόνος ανάρρωσης από τη γρίπη και η κατάσταση της υγείας ήταν όμοια μεταξύ των δύο ομάδων, τελικά.
«Δεν γνωρίζουμε γιατί η παρακεταμόλη δεν είχε καμιά επίδραση. Βέβαια, μια μελέτη δεν είναι αρκετή για να καταλήξουμε σε τελικά συμπεράσματα για την επίδραση της παρακεταμόλης στη γρίπη. Όμως, η μελέτη εγείρει σημαντικά ερωτήματα για την χρήση της παρακεταμόλης σε ευρεία βάση κατά της γρίπης» σχολιάζει η Δρ Μπραιθγουαϊτ.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
- Ιωάννινα: Στο νοσοκομείο δύο 15χρονες έπειτα από κατανάλωση αλκοόλ – Δύο συλλήψεις
- Τσιτσιπάς: «Είχα ανάγκη αυτό το διάλειμμα, επιστρέφω με διαφορετική ενέργεια»
- Σέρρες: Πέμπτη ημέρα αγωνίας – Στο μικροσκόπιο βίντεο με αυτοκίνητο ίδιο με του εξαφανισμένου διοικητή
- Μπριζίτ Μπαρντό: Οι 48 ταινίες, η απομάκρυνση από τις τέχνες και η αφοσίωση στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ζώων
- Παναθηναϊκός: Παίρνει τον Κοντούρη του Παναιτωλικού
- Ελληνικός τουρισμός: Σε τροχιά αλλεπάλληλων ρεκόρ – Πάνω από 37 εκατομμύρια οι αφίξεις το 2025
- Νέος τραυματισμός για τον Ίσκο, χάνει το ματς με τον ΠΑΟΚ
- Νέα Υόρκη: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της χιονοθύελλας – Χιλιάδες πτήσεις έχουν ακυρωθεί
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 28.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jerry-zhang-1mBXWoGoI-s-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442