Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Τα δύο «βίντεο ντοκουμέντα» που διχάζουν Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους

Τα δύο «βίντεο ντοκουμέντα» που διχάζουν Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους

Η νέα ανάφλεξη στο Παλαιστινιακό μετρά ήδη 39 νεκρούς -ορισμένοι εκ των οποίων θεωρούνται δράστες επιθέσεων- όμως τις τελευταίες ημέρες ένα όνομα και δύο βίντεο απασχολούν περισσότερο την κοινή γνώμη στο Ισραήλ: Ο 13χρονος Αχμέντ Μανάσρα...

Η νέα ανάφλεξη στο Παλαιστινιακό μετρά ήδη 39 νεκρούς -ορισμένοι εκ των οποίων θεωρούνται δράστες επιθέσεων- όμως τις τελευταίες ημέρες ένα όνομα και δύο βίντεο απασχολούν περισσότερο την κοινή γνώμη στο Ισραήλ: Ο 13χρονος Αχμέντ Μανάσρα, Παλαιστίνιος που νοσηλεύεται μετά από επέμβαση ισραηλινών δυνάμεων αλλά κατηγορείται ότι νωρίτερα είχε μαχαιρώσει πολίτες.

Τα ίδια δύο βίντεο γύρω από την υπόθεση ερμηνεύονται εντελώς αντίθετα από τις δύο πλευρές -πράγμα που συνοψίζει το χάσμα της σύγκρουσης.

Η υπόθεση του Αχμέντ Μανάσρα δεν περιορίζεται μόνο στο Διαδίκτυο: Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς μίλησε για «ισραηλινούς που εκτελούν εν ψυχρώ έφηβους Παλαιστίνιους», κάνοντας τον ισραηλινό πρωθυπουργό να τον κατηγορήσει για «υποκίνηση βίας με ψέματα» -επειδή ο Μανάσρα δεν πέθανε, αλλά νοσηλεύεται.

Αποκορύφωμα ήταν συνέντευξη Τύπου του Νετανιάχου την Πέμπτη, στο οποίο παρουσίασε φωτογραφίες του Μανάσρα από το νοσοκομείο για να «αποδείξει τα ψεύδη».

Η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από επίθεση με μαχαίρι στο δρόμο την Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου.

Το πρώτο βίντεο είναι και το χρονικά μεταγενέστερο: Δείχνει τον 13χρονο Παλαιστίνιο, από το Μπέιτ Χανινά της ανατολικής Ιερουσαλήμ, να κείτεται σε δρόμο στο Πισγκάτ Ζεέβ, έναν κοντινό εβραϊκό οικισμό. Ο 13χρονος είναι αιμόφυρτος, με αίματα να τρέχουν από το κεφάλι του, τα πόδια του είναι διπλωμένα αλλά κινείται.

Γύρω του περπατούν αστυνομικοί και περαστικοί, ενώ ακούγονται φωνές όπως «ψόφα, π… γιε». Όταν έρχεται το ασθενοφόρο, οι αστυνομικοί τον ελέγχουν για εκρηκτικά και δεν βρίσκουν τίποτε. Σε αυτό το βίντεο δεν φαίνεται μαχαίρι.

Το βίντεο κυκλοφόρησε ευρέως σε Facebook και Twitter, με Παλαιστίνιους να καταγγέλλουν πως δείχνει την ωμότητα των ισραηλινών δυνάμεων.

Δύο ημέρες αργότερα όμως, οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας δημοσίευσαν βίντεο με πλάνα από κάμερες κλειστών κυκλωμάτων που τραβήχτηκαν λίγο πριν τα περιστατικά στο πρώτο βίντεο. Στο δεύτερο βίντεο, εμφανίζονται δύο αγόρια να κυνηγούν κρατώντας μαχαίρια έναν άνδρα και, σε άλλο στιγμιότυπο, να μαχαιρώνουν έναν έφηβο. Το ένα από τα δύο αγόρια φορά μπλούζα όπως εκείνη που φορά ο Μανάσρα στο πρώτο βίντεο.

Το δεύτερο αγόρι με το μαχαίρι είναι ο μεγαλύτερος ξάδερφος του Μανάσρα, ένας 17χρονος, ο οποίος σκοτώθηκε επί τόπου από την αστυνομία. Στην επίθεση με μαχαίρι, μαχαιρώθηκε ένας ισραηλινός έφηβος που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ενώ το δεύτερο θύμα τραυματίστηκε ελαφρά.

Και τα δύο βίντεο κυκλοφορούν πλέον στο Διαδίκτυο. Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι παρακολουθούν τα ίδια πλάνα, όμως τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγουν είναι τα εντελώς αντίθετα: Οι Παλαιστίνιοι βλέπουν έναν άοπλο 13χρονο να «αφήνεται να πεθάνει στο δρόμο» μετά την επέμβαση της αστυνομίας, οι Ισραηλινοί βλέπουν δύο ανεξέλεγκτους εφήβους να κυνηγούν στα τυφλά θύματα να μαχαιρώσουν.

«Οι δύο πλευρές ζουν σε εντελώς διαφορετικές διαστάσεις» σχολιάζει αναλυτής που επικαλείται το Associated Press, σημειώνοντας πως «το ίδιο περιστατικό ερμηνεύεται αυτοστιγμεί με δύο απολύτως διαφορετικούς τρόπους».

Το δεύτερο βίντεο κυκλοφόρησε δύο ημέρες μετά την επίθεση, ενώ το πρώτο είχε αναρτηθεί αυθημερόν. Και οι δύο πλευρές χρησιμοποιούν συνειδητά τα social media στο νέο γύρο αναζωπύρωσης: Το πρώτο βίντεο αναρτήθηκε και από τις παλαιστινιακές υπηρεσίες (με τίτλο «αποκαλύπτεται η ισραηλινή βιαιότητα»), το δεύτερο ξεκίνησε από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Η διάδοσή τους όμως δεν μπορεί να ελεγχθεί από κανέναν -το πρώτο, που είχε αναρτηθεί και νωρίτερα, παραμένει μέχρι και σήμερα πιο διαδεδομένο. Αυτό δείχνει, πως αν η κατάσταση εξελιχθεί σε νέα ιντιφάντα, θα είναι μεταξύ άλλων και η πρώτη ιντιφάντα που θα δοθεί και στα social media.

Το πρώτο και το δεύτερο βίντεο – προσοχή, περιέχουν πολύ σκληρό περιεχόμενο:


YouTube thumbnail

YouTube thumbnail


Βασίλης Ψυχογιός

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο