Σταθάκης: Στόχος μας οι μεταρρυθμίσεις με κοινωνικό χαρακτήρα
Η εφαρμογή των συμφωνηθέντων και η πρώτη αξιολόγηση το Νοέμβριο, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η ελάφρυνση του χρέους μετά το 2020 και μια σειρά μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση για να πετύχουμε ένα κράτος με προστασία των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων αποτελούν τα κομβικά σημεία της οικονομίας, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Γ.Σταθάκης.
Η ανάπτυξη νέων εργαλείων χρηματοδότησης πέρα από τον κλασικό τραπεζικό δανεισμό και η αντιστοίχισή τους με τις ανάγκες των επιχειρήσεων είναι μία από τις βασικές στοχεύσεις της κυβέρνησης, είπε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης στην έναρξη των εργασιών του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδέσμων Συμβούλων Μάνατζμεντ (FEACO), που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος (ΣΕΣΜΑ).
Ο υπουργός σημείωσε ότι η χώρα βρίσκεται σε κομβικό σημείο και η κυβέρνηση διαμορφώνει ένα πρόγραμμα οικονομικής σταθερότητας, τους όρους και προϋποθέσεις για να υπάρξει μια βιώσιμη και στέρεη οικονομία σε μακροοικονομικό επίπεδο «και αν γίνουν οι κατάλληλες αλλαγές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις μπορούμε να αφήσουμε πίσω μας τα βαθιά τραύματα που άφησε απάνω μας η κρίση των προηγούμενων πέντε ετών».
Τα κομβικά σημεία της οικονομίας, συνέχισε ο υπουργός, είναι: η εφαρμογή των συμφωνηθέντων και η πρώτη αξιολόγηση το Νοέμβριο, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών -ένα θέμα που συνδυάζεται με τη βιώσιμη και δίκαιη διαχείριση των κόκκινων δανείων – η ελάφρυνση του χρέους μετά το 2022 και οι συνδυασμένες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη χώρα και αφορούν τις συνθήκες οικονομικής ανάκαμψης και τέλος ένα κύμα μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση για να πετύχουμε ένα κράτος με προστασία των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων.
Στο πλαίσιο της αναμόρφωσης της δημόσιας διοίκησης συνεχίζεται η διαδικασία απλοποίησης της λειτουργίας των επιχειρήσεων και της ομαλής λειτουργίας των αγορών. «Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες που θα διευκολύνουν όλο το πλέγμα συναλλαγών με το δημόσιο, συνέχισε ο υπουργός, και αλλάζουμε το θεσμικό πλαίσιο προκειμένου να υπάρχει ένα σαφές περιβάλλον με έμφαση στα κοινωνικά και περιβαλλοντικά δεδομένα και το φορολογικό σύστημα το οποίο θα αποτελέσει μια μεγάλη τομή με τη φορολογική μεταρρύθμιση που ετοιμάζεται».
Ο υπουργός συνέχισε το χαιρετισμό του για τη σημασία της απασχόλησης στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο με βάση την αξιοποίηση του επιστημονικού προσωπικού που διαθέτει η χώρα.
«Χρειάζεται να στραφούμε στην εξωστρέφεια με ένταση, να στηριχθούμε στην καινοτομία και να γίνει μία μεγάλη μεταστροφή στα θέματα της χρηματοδότησης.. Το νέο ΕΣΠΑ είναι δομημένο και επικεντρώνεται στη νεανική επιχειρηματικότητα, την καινοτόμο και μικρομεσαία επιχείρηση και εκεί στρέφεται το 1/3 των πόρων» σημείωσε ο κ. Σταθάκης.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας στο χαιρετισμό του υπογράμμισε ότι την ανάπτυξη μόνο ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να την επιτύχει. «Όλοι οι υπόλοιποι είναι βοηθητικοί μοχλοί» είπε και συνέχισε ότι οι επιχειρήσεις πλήρωσαν πολύ ακριβά τον πολιτικό κύκλο . «Στα έξι χρόνια της κρίσης και της ύφεσης οι πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις οδήγησαν στο να φανεί ότι οι θεσμοί είναι ανίκανοι να υποστηρίξουν την ανάπτυξη» σημειώνοντας παράλληλα ότι «η ανάκαμψη οι εξαγωγές, οι θέσεις εργασίας θέλουν θεσμική συνέχεια, σταθερότητα και ασφάλεια δικαίου».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Συνταγή: Σουφλέ ζυμαρικών με μπρόκολο και κοτόπουλο
- Η παράλληλη επανεμφάνιση Καραμανλή και Σαμαρά εντείνει την πίεση του Μαξίμου
- Παρέμβαση Τραμπ για την εξαγορά της Warner Bros – «Πρόβλημα το μερίδιο της Netflix, θα εμπλακώ στην απόφαση»
- Πλημμύρες και κατολισθήσεις στην Τουρκία
- Δεν θέλει κόπο: 20 λεπτά περπάτημα την μέρα κάνουν τη διαφορά
- Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και χιόνια στα ορεινά της Ηπείρου – Πού θα έχει ισχυρές καταιγίδες
- Διάστημα: Τζίρος 500 εκατ. ευρώ και 2.500 εργαζόμενοι
- Γκέινορ, Σταλόνε, Kiss και Κρόφορντ: Οι καλλιτέχνες που βραβεύτηκαν σε ένα Kennedy Center που αλλάζει
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από αστυνομικό τμήμα στο Μεξικό [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/car-bomb-michoacan-150x74.jpg)

![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 08.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-igor-cibulsky-75306089-8637937-315x220.jpg)


































![«Ο Ζελένσκι δεν έχει διαβάσει» την ειρηνευτική πρόταση ισχυρίζεται ο Τραμπ [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/2025-12-08T001426Z_1049272535_RC2ZBIA2EIWE_RTRMADP_5_USA-TRUMP-KENNEDY-CENTER-315x220.jpg)


![Κολομβία: Πτώματα που βρέθηκαν στη θάλασσα «ίσως» ανήκαν σε θύματα πλήγματος των ΗΠΑ [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/gustavopetro-315x220.jpg)
![Ουκρανία: Oι ειρηνευτικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ είναι εποικοδομητικές, αλλά όχι εύκολες, λέει o Ζελένσκι [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/2025-12-02T142339Z_520774740_RC2E8IAEKN5M_RTRMADP_5_UKRAINE-CRISIS-IRELAND-315x220.jpg)
![Έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από αστυνομικό τμήμα στο Μεξικό [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/car-bomb-michoacan-315x220.jpg)



![Όταν ο προτεινόμενος ως νέος αρχηγός της Μοσάντ τραυματίζονταν βαριά την 7η Οκτωβρίου [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/WhatsApp-Image-2025-12-04-at-14.19.42-315x220.jpeg)















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442