Τα αντιβιοτικά κατά την κύηση ίσως κάνουν κακό στο έμβρυο
Η χρήση των αντιβιοτικών σχετίζεται με την εκδήλωση επιληψίας και εγκεφαλικής παράλυσης στους απογόνους, όταν γίνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Η χρήση των αντιβιοτικών σχετίζεται με την εκδήλωση επιληψίας και εγκεφαλικής παράλυσης στους απογόνους, όταν γίνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο PLOS ONE, επιστημονική ομάδα του Νοσοκομείου Great Ormond Street και του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, μελέτησαν την υγεία 200.000 παιδιών που είχαν γεννηθεί στη Μ. Βρετανία.
Παρατήρησαν λοιπόν ότι τα παιδιά που είχαν εκτεθεί σε αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν κινδύνευαν να εκδηλώσουν ούτε επιληψία, ούτε εγκεφαλική παράλυση, συγκριτικά με την έκθεση στην πενικιλίνη.
Να σημειωθεί ότι το ένα τρίτο των γυναικών είχε πάρει πενικιλίνη κατά τη διάρκεια της κύησης. Επίσης ένα 7% των γυναικών είχε πάρει μακρολίδες (συνταγογραφούμενο αντιβιοτικό) για την αντιμετώπιση λοιμώξεων του ουροποιητικού ή των πνευμόνων.
Ωστόσο, για κάθε μια στις 150 εγκύους που πήρε μακρολίδη αντί για πενικιλίνη, οι ερευνητές κατέγραψαν ένα περισσότερο παιδί που γεννήθηκε με εγκεφαλική παράλυση ή επιληψία.
Η επικεφαλής ερευνήτρια, καθηγήτρια Ρουθ Γκιλμπερτ συστήνει στις εγκύους να συμβουλεύονται τον θεράποντα ιατρό τους για τη χρήση των αντιβιοτικών, καθώς κάθε λοίμωξη μπορεί να αποβεί μοιραία για την υγεία του κυήματος. Και προτείνει με αφορμή την παρούσα μελέτη αλλά και προηγούμενες που έχουν εντοπίσει τον συγκεκριμένο συσχετισμό, να επανεξεταστεί ο ρόλος των αντιβιοτικών στην κύηση.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
- Ιταλία: Οι τουρίστες θα πληρώνουν από σήμερα εισιτήριο για να θαυμάσουν τη Φοντάνα Ντι Τρέβι
- Άρης Betsson: Η εξαιρετική εμφάνιση του Κώστα Αντετοκούνμπο κόντρα στον Παναθηναϊκό (vid)
- Ελίζαμπεθ Τέιλορ: Το αυτοκρατορικό διαμάντι της αιώνιας αγάπης της με τον Μπάρτον λάμπει ξανά – Οι αντιδράσεις
- Μητσοτάκης: Σήμερα το διάγγελμα για τη συνταγματική αναθεώρηση – Η στόχευση
- Κόστα Ρίκα: Εκλέγεται πρόεδρος η δεξιά Λάουρα Φερνάντες – Ποιος τη συνεχάρη πρώτος
- Αποθέωσε τον κόσμο του Άρη Betsson ο Σιάο: «Ευγνώμων για την πίστη των απίθανων φιλάθλων μας» (pic)
- Κίνηση: Μποτιλιάρισμα στον Κηφισό, καθυστερήσεις στην Αττική Οδό – Πού αλλού υπάρχουν προβλήματα
- Αρκάς: Η καλημέρα της Δευτέρας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 02.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442