Αποφάσεις EKT για το «κούρεμα» των ενεχύρων των τραπεζών
Ορατό είναι πλέον το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να αυξήσει την Τετάρτη στην συνεδρίασή της το ποσοστό της απομείωσης της αξίας (haircut) των ενεχύρων (collateral) που δίνουν στο ευρωσύστημα οι ελληνικές τράπεζες για να αντλούν ρευστότητα. Όλα θα εξαρτηθούν από την πρόοδο που θα καταγραφεί στις συζητήσεις του Brussels Group και από το πώς θα αξιολογηθεί το πνεύμα των συζητήσεων μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών.
Ορατό είναι πλέον το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει μεθαύριο Τετάρτη στην συνεδρίασή της το ποσοστό της απομείωσης της αξίας (haircut) των ενεχύρων (collateral) που δίνουν στο ευρωσύστημα οι ελληνικές τράπεζες για να αντλούν ρευστότητα.
Όλα θα εξαρτηθούν από την πρόοδο που θα καταγραφεί στις συζητήσεις του Brussels Group και από το πώς θα αξιολογηθεί το πνεύμα των συζητήσεων μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών.
Πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη η ΕΚΤ έχει επεξεργασθεί διάφορά σενάρια που προβλέπουν την αύξηση του «κουρέματος» από το 30% που είναι σήμερα, στο 44%, το 65% ή ακόμα και στο 80%.
Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν σήμερα πρόσβαση σε διαθέσιμα ενέχυρα 115 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του εκτάκτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA) σε τιμές τοις μετρητοίς και διαθέτουν απόθεμα ρευστότητας 40 δισ. ευρώ.
Σε περίπτωση αύξησης του «κουρέματος» από το 30%, στο 50% το απόθεμα ρευστότητας θα μειωνόταν από τα 40 δισ. ευρώ στα 10 δισ. ευρώ. Αύξηση του «κουρέματος» στο 80% θα ισοδυναμούσε με τερματισμό της παροχής ρευστότητας προς τις τράπεζες.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Το τελευταίο αντίο στη Σύλβα Ακρίτα
- Κορόνα: «Αυτό είναι το χρονικό πλαίσιο για την αναδόμηση – Να επαναφέρουμε τον Παναθηναϊκό εκεί που αξίζει»
- Περιφέρεια προσφέρει επίδομα 300 ευρώ σε νεοδιοριζόμενους γιατρούς
- Οι καλλιτέχνες που χάσαμε το 2025, μέσα από τα δικά τους λόγια
- Τουρκία: Τρεις αστυνομικοί νεκροί σε μάχη με μέλη του ΙΚ στην επαρχία Γιάλοβα – Σκοτώθηκαν και έξι τζιχαντιστές
- Με Τζόουνς στην αποστολή η Παρτιζάν για Βαλένθια
- Εντυπωσιακές εικόνες από το ηφαίστειο Κιλαουέα στη Χαβάη: Νεαροί πόζαραν ανενόχλητοι δίπλα στη λάβα
- Gift card από τα Public: Χριστούγεννα χωρίς το άγχος της επιλογής
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 29.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/ken-cheung-yHST1WmTqzI-unsplash-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442