Ελένη Καραΐνδρου: «Παντού υπάρχει ο Θόδωρος Αγγελόπουλος»
Μιλώντας την Τετάρτη στον Ιανό, γύρισε, αρχικά, πίσω στα παιδικά της χρόνια. Από πολύ μικρή ηλικία ανακάλυψε το «μικρόβιο» της αγάπης για την τέχνη, όταν στην ηλικία των επτά ετών ασκούσε φορτική πίεση στον πατέρα της για να την πάει σε καθηγήτρια πιάνου. Σημαντικός σταθμός στη ζωή της το ωδείο, όπου ανακάλυψε ένα νέο κόσμο, νεανικούς έρωτες.
Η κλίση της στη μουσική άρχισε να φαίνεται ξεκάθαρα όταν από την ηλικία των 12 ετών έφτιαχνε κομμάτια. Στο πλευρό της η ανάγνωση ποίησης που της έδινε έμπνευση για το πιάνο.
Περνώντας στο «κεφάλαιο» των νεανικών της χρόνων, εξέθεσε τη μαύρη εμπειρία της δικτατορίας των συνταγματαρχών, οπότε και αναγκάστηκε να οδηγηθεί σε αυτοεξορία στο Παρίσι. Αναφέρθηκε ακόμη στην ταπεινωτική εμπειρία της σύλληψης.
Με νοσταλγία ανακάλεσε τα χρόνια του Παρισιού. «Το Παρίσι έγινε η πόλη μου, μου άνοιξε δρόμους. Μεγάλωσα, καταστάλαξα εκεί, ανακάλυψα τα 1000 πρόσωπα της μουσικής. Η καρδιά μου είναι μοιρασμένη».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην τραγουδίστρια Μαρία Φαραντούρη, που ήταν εκείνη η οποία την παρακίνησε να μελοποιήσει, το 1972, μια σειρά ποιημάτων του Κ.Χ. Μύρη, και έτσι κυκλοφόρησε ο δίσκος «Μεγάλη αγρυπνία», μετά την πτώση της χούντας.
Η «κορυφαία συνάντηση» με τον Αγγελόπουλο
Με συγκινητικά λόγια αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας της στο σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο, με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, to 1982, να αποτελεί την αφετηρία μιας σημαντικής συνεργασίας. Χαρακτήρισε, δε, «κορυφαία» τη συνάντηση μαζί του. «Με βοήθησε να κάνω μια βαθιά ενδοσκόπηση», ανέφερε η κ. Καραΐνδρου. Πρόσθεσε ακόμη το εξής:
«Παντού υπάρχει ο Αγγελόπουλος».
Αναφέρθηκε, ακόμη στα «μεγαλύτερα ταξίδια στο θέατρο» με το σκηνοθέτη Αντώνη Αντύπα, στη γνωριμία με το Λευτέρη Βογιατζή, τον οποίο ξεχώρισε για τις προσεγγίσεις του στα τσεχωφικά έργα, αλλά και μνημόνευσε την επαφή της με τη Μάγια Λυμπεροπούλου, η οποία εμβάθυνε στον Σαίξπηρ.
Μαζί με τις «μυστικές» πρόβες με τη Μαρία Φαραντούρη, θυμάται που η Μελίνα Μερκούρη την «άρπαξε» μετά το 1974 για να πάνε στα Κατεχόμενα.
Ελισάβετ Σταμοπούλου
- Χριστούγεννα: Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ παραμονή και ανήμερα
- Φυσική λίμνη και ζώνη περιπάτου στη Νέα Κηφισιά
- ΠΑΕ Ολυμπιακός και Βαγγέλης Μαρινάκης στο πλευρό όσων έχουν ανάγκη με «Δέματα Αγάπης»
- Σκελετός της Εποχής του Χαλκού είναι η αρχαιότερη περίπτωση αιμομιξίας πατέρα-κόρης
- Πάτμος: Χρηματοδότηση για νέα αφαλάτωση στο νησί
- Ελ Κααμπί: Ισπανική αποθέωση για τον «δολοφόνο του Μεντιλίμπαρ»



