Η ΕΚΤ αύξησε το όριο του ELA κατά 1,2 δισ. ευρώ
Νέα αύξηση, κατά 1,2 δισ. ευρώ, του ορίου της ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού έκτακτης χρηματοδότησης (ELA) αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πλέον το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 73,2 δισ. ευρώ και θα επανεξεταστεί σε μία εβδομάδα. Στο μεταξύ νέες αιχμές κατά της στάσης της κεντρικής ευρωτράπεζας έναντι της Ελλάδας άφησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας για «πολιτικοποιημένη κεντρική τράπεζα».
Νέα αύξηση, κατά 1,2 δισ. ευρώ, του ορίου της ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού έκτακτης χρηματοδότησης (ELA) αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πλέον το συνολικό ποσόπου μπορούν να αντλήσουν οι ελληνικές τράπεζες μέσω του συγκεκριμένου μηχανισμού ανέρχεται στα 73,2 δισ. ευρώ και θα επανεξεταστεί σε μία εβδομάδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΣ της ΕΚΤ στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης ενέκρινε στο σύνολο του το πρόσθετο ποσό που αιτήθηκε η Τράπεζα της Ελλάδος.
Η περαιτέρω αύξηση της ρευστότητας μέσω του ELA είναι επιβεβλημένη προκειμένου να καλυφθεί η συνεχιζόμενη εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες.
Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιοποιημένα στοιχεία της ΤτΕ, το σύνολο των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχει υποχωρήσει στο τέλος Φεβρουαρίου στα 140,468 δισ. ευρω.
Ωστόσο, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, οι εκροές των καταθέσεων συνεχίστηκαν τόσο τον Μάρτιο όσο και τις πρώτες ημέρες του Απριλίου με αποτέλεσμα το συνολικό απόθεμα των καταθέσεων να έχει υποχωρήσει πλέον στο επίπεδο των 135 δισ. ευρώ.
Αιχμές Βαρουφάκη κατά της ΕΚΤ
Στο μεταξύ νέες αιχμές κατά της στάσης της κεντρικής ευρωτράπεζας που πιέζει την Ελλάδα εν μέσω των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές της, άφησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας για «πολιτικοποιημένη κεντρική τράπεζα».
«Η Ευρωζώνη μας διδάσκει το παράδοξο της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας», σημείωσε σε ομιλία του στο Παρίσι.
«Η προσπάθεια να περιχαρακώσουμε τη Φρανκφούρτη από την πολιτική επιρροή έχει οδηγήσει σε μία ιδιαίτερα πολιτικοποιημένη κεντρική τράπεζα. Δεν κατηγορώ το διοικητικό συμβούλιο. Στην προσπάθειά τους να κατασβέσουν τη φωτιά, τελικά πολιτικοποιήθηκαν», τόνισε.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- ΗΠΑ και Κίνα αρνήθηκαν να υπογράψουν διακήρυξη για τη στρατιωτική χρήση της ΑΙ
- Βιολάντα: Εξετάζονται δείγματα από το έδαφος – Κατασχέθηκαν έγγραφα από το σπίτι του ιδιοκτήτη
- «Man down»: Ο Μοντέρο σώριασε τον «πολύ» Βασίλιε Μίτσιτς στο παρκέ και τα social media… γλεντούν (vid)
- HOTΕΛ ΕΛVIRA: Ένα μυστικό αποκαλύπτεται
- Άκης Πετρετζίκης: Σοβαρό ατύχημα για τον γνωστό σεφ – «Ο πόνος είναι αφόρητος»
- Στα ύψη το πρόστιμο για όποιον δεν έχει εισιτήριο – Τι άλλο προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τα Μέσα Μεταφοράς
- Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης Vs ΕΕ: Γιατί η Κάλας και οι άλλοι άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου
- Φως στο Τούνελ: Μυστηριώδεις υποθέσεις και στοιχεία που σοκάρουν
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 06.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/pexels-david-kanigan-239927285-35070884-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442