Το QE σπρώχνει τους επενδυτές στις «κακές τράπεζες» της Ευρώπης
Στην αγορά περιουσιακών στοιχείων που έχουν «παρκάρει» οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σε οχήματα ειδικού σκοπού (SPV) προκείμενου να απαλλαγούν από ανεπιθύμητα κόκκινα δάνεια τραπεζών και άλλα περιουσιακά στοιχεία, προχωρούν οι επενδυτές προκειμένου να ικανοποιήσουν την «πείνα» τους για μεγαλύτερες αποδόσεις σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.
Στην αγορά περιουσιακών στοιχείων που έχουν «παρκάρει» οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σε οχήματα ειδικού σκοπού (SPV) προκείμενου να απαλλαγούν από ανεπιθύμητα κόκκινα δάνεια τραπεζών και άλλα περιουσιακά στοιχεία, προχωρούν οι επενδυτές προκειμένου να ικανοποιήσουν την «πείνα» τους για μεγαλύτερες αποδόσεις σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.
Σύμφωνα με την Wall Street Journal οι κρατικές «κακές τράπεζες» (bad banks) της Ολλανδίας και της Αυστρίας πωλούν με αυξημένους ρυθμούς το τελευταίο διάστημα χαρτοφυλάκια δανείων που αποκτήθηκαν από υπερήμερους δανειστές που επλήγησαν από την οικονομική κρίση.
Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως και η αντίστοιχη κρατική μονάδα της Ιρλανδίας έχει αυξήσει τις πωλήσεις δανείων, ενώ σημειώνει πως η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι σχεδιάζει να επιταχύνει την εκκαθάριση των «κακών τραπεζών» της και να διαθέσει τιτλοποιημένα δάνεια αξίας 19,5 δισ. δολάρια σε επενδυτές.
Η Wall Street Journal σημειώνει πως μετά την οικονομική κρίση, πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιδίωξαν να αναζωογονήσουν το τραπεζικό τους σύστημα με την διαγραφή επισφαλειών και άλλων ανεπιθύμητων στοιχείων ενεργητικού από του ισολογισμούς των τραπεζών.
Τα περιουσιακά αυτά στοιχεία στη συνέχεια τοποθετήθηκαν σε κακές τράπεζες -που χρηματοδοτήθηκαν από τις κυβερνήσεις- επιφορτισμένες με τη διαχείριση ή πώληση των στοιχείων ενεργητικού.
Μέχρι πρόσφατα, οι κυβερνήσεις είχαν πρόβλημα τι να κάνουν με το εν λόγω ενεργητικό, ωστόσο το κλίμα έχει ανατραπεί ριζικά χάρη στη σταθεροποίηση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων και κυρίως λόγω του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που ενθαρρύνει τους επενδυτές να τοποθετούν χρήματα σε πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία.
Αναρωτιέσαι γιατί κάποιοι άνθρωποι αποκτούν τεράστια επιρροή και followers στα social media, ενώ άλλοι μένουν στην αφάνεια; Η ψυχολογία έχει την απάντηση.
Kάθε Κυριακή στις 11:30 π.μ, σε μια παράσταση για όλη την οικογένεια που υμνεί τη φιλία, την ελευθερία και το μεγάλο ταξίδι της ζωής από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση.
Την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου, η Κρινιώ Νικολάου ανεβαίνει στη σκηνή του Stage 7, μαζί με τον Θάνο Πανουργιά, για την μουσικοθεατρική παράσταση Κόντρα ρόλος.
Η παράσταση «φαινόμενο» για την ζωή του Ρούντολφ Νουρέγιεφ, με πάνω από ένα εκατομμύριο θεατές σε όλο τον κόσμο, έρχεται στις 25 και 26 Απριλίου στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας