Μάσκα που δεν φαίνεται και φαντασία στα «Έξι Πρόσωπα Ζητούν Συγγραφέα»
Τι είναι πραγματικό και τι όχι, τι να πιστέψεις κανείς και τι να αμφισβητήσει, ποια η μάσκα και ποιο το πρόσωπο, είναι ορισμένα ερωτήματα που αναδύονται μέσα από το έργο του Λουίτζι Πιραντέλλο, «Έξι Πρόσωπα Ζητούν Συγγραφέα», στο θέατρο Olvio. Τι είναι πραγματικό και τι όχι, τι να πιστέψεις κανείς και τι να αμφισβητήσει, ποια […]
Έξι φανταστικοί χαρακτήρες
που ισχυρίζονται ότι είναι ήρωες ενός ημιτελούς θεατρικού έργου, εισβάλλουν στο θέατρο την ώρα που γίνεται πρόβα και ζητούν από τον σκηνοθέτη να ανεβάσει έργο με θέμα τη δική τους ζωή. Υπερασπίζονται την αλήθεια της ύπαρξής τους και ζητούν επίμονα να τους δοθεί ζωή και να τους επιτραπεί να αφηγηθούν την ιστορία τους. Τα «έξι πρόσωπα», γεννημένα στην φαντασία ενός συγγραφέα, συμφωνούν απόλυτα με τα γεγονότα που προκάλεσαν την τραγωδία τους, προβάλλοντας, όμως, καθένα τη δική του υποκειμενική αλήθεια.Ιονέσκο, ως προς το απατηλό παιχνίδι της ζωής και την αμφισημία που «κρύβεται» πίσω από τη ταυτότητα, και Πίντερ ως προς τη δυσκολία στην επικοινωνία.
Μέσα από χιούμορ, αλλά και δραματικότητα, γραφικές και τραγικές φιγούρες και με έναν σκηνοθέτη που μένει στη μνήμη του θεατή με τα σπαστά ελληνικά του, η παράσταση μιλά έξω από τα δόντια για το παράλογο και την ψευδαίσθηση.
Ακούγονται ιστορίες εκμετάλλευσης, πόνου και μίσους που δημιουργούν κόμπο συγκίνησης και απορίας στο κοινό , όπως και ξεπροβάλλουν αστείες ατάκες. Το σύγχρονο υπάρχει σε μεγάλο βαθμό, με τον βαρύ μανδύα που ντύνει το έργο να ελαφραίνει και τις ερμηνείες να ανήκουν σε νέα πρόσωπα.
«Η αγωνία της ύπαρξής μας , το τι γίνεται αφού περάσουμε το βιολογικό προσδόκιμο ζωής που έχουμε, αναδεικνύονται μέσα από το έργο. Και ένα άλλο μεγάλο ζήτημα είναι η διαφορετική αντίληψη που έχουμε για ένα αντικειμενικό συμβάν. Σχεδόν ποτέ δεν λέμε το ίδιο για όλους τους ανθρώπους. Το ζήτημα της επικοινωνίας είναι περίπλοκο. Ένα αντικειμενικό συμβάν μπορεί να έχει εκατομμύρια αλήθειες και όλοι να έχουν δίκιο γύρω από αυτό», είχε δηλώσει στο in.gr ο Άγγελος Καλίνογλου για την παράσταση.
Το έργο «Έξι Πρόσωπα Ζητούν Συγγραφέα» τον έβαλε στο στίβο της σκηνοθεσίας , χωρίς να γνωρίζει εάν θα σκηνοθετήσει ξανά στο μέλλον. Η συγκεκριμένη, όμως, παράσταση πρόκειται για ένα εγχείρημα με αυξημένες απαιτήσεις και με νέα πρόσωπα να κατέχουν τα ηνία.
Ελισάβετ Σταμοπούλου
Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων: Πέμπτη-Παρασκευή 21:00, Σάββατο 18:30
Διάρκεια: 85’
Τιμή εισιτηρίου: 15 ευρώ, 10 ευρώ (φοιτητικό)
Σκηνοθεσία / Απόδοση κειμένου στα ελληνικά: Άγγελος Καλίνογλου
Μετάφραση από τα Ιταλικά: Σωτήρης Καλίνογλου
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Βίκυ Πετροπούλου, Κωνσταντίνα Μελαχροινούδη
Παίζουν: Γιάννης Μπόγρης, Χρυσάνθη Κάντζου, Ελεάννα Παναγουλέα, Άγγελος Καλίνογλου, Κωνσταντίνα Μελαχροινούδη, Ντέιβιντ Κουκ, Νεφέλη Παπαδερού, Γιάννης Δουράτσος
Συμμετέχουν: Στέλλα Κούτρα, Δανάη Μαθιουλάκη, Κώστας Βαγιάνος, Δώρα Βιδάκη, Βίκυ Πετροπούλου
Μουσική: Χρίστος Θεοδώρου
Σκηνικά/Κοστούμια: Γιωργίνα Γερμανού
Βοηθός Σκηνογράφου: Ιωάννα Πλέσσα
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Φωτογραφία: Νίκος Σταυρόπουλος
Κίνηση: Νατάσα Παπαμιχαήλ
Μακιγιάζ: Φαίδρα Λαμπαδιάρη
θέατρο OLVIO
Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίας 7, (Μετρό Κεραμεικός)
Τηλ: 210 3414118 (17:00 – 21:00)
www.olviotheater.gr
- «Γιατί η Ρεάλ σταματά να ασχολείται με τον Ολίσε» (pic)
- Θεσσαλονίκη: Ταυτοποιήθηκαν δύο 19χρονοι για την απόπειρα ανθρωποκτονίας 35χρονου στον Δενδροπόταμο
- Σύρος: «Άρπαξα το μαχαίρι με το οποίο έτρωγα και της επιτέθηκα» – Τι είπε στην απολογία του ο 41χρονος για τη δολοφονία
- Η Φιορεντίνα προτείνει να επενδύσει συν 30 εκατ. και θέλει το «Αρτέμιο Φράνκι» για 90 χρόνια (vid)
- Αγρότες: Πώς θα κάνουν δωρεάν διακοπές
- «Η σιωπή δεν προστατεύει» – Νέα εποχή για τον ουκρανικό στρατό, νέες δοκιμασίες για τον Ζελένσκι
- Πώς αισθάνεται ένας αδέσποτος σκύλος; Η επιστήμη δίνει μια πιο σύνθετη απάντηση
- Μπάρμπαρα Χάτον: Η δισεκατομμυριούχος συλλέκτρια κοσμημάτων, η κληρονομιά στα 21 και οι 7 ατυχείς γάμοι
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 26.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/george-dumitrache-B9N8Vv55hn4-unsplash-315x220.jpg)






![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)













































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442