Βαρουφάκης: Η Μέρκελ θα πρέπει να μας εξηγήσει το «όχι» στις προτάσεις μας
Συνέντευξη στην εκπομπή Presa Diretta της RAI 3, η οποία προβάλλεται κάθε Κυριακή, παραχώρησε ο υπουργός Οικονομικών, Γ.Βαρουφάκης. «Η κυβέρνηση θα προτείνει ένα New Deal για την Ευρώπη» σημειώνει, ενώ για την Μέρκελ λέει: «Αργά η γρήγορα, η καγκελάριος Μέρκελ θα πρέπει να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με εμάς, και να μας εξηγήσει για ποιον λόγο δεν εγκρίνει τις προτάσεις μας».
Συνέντευξη στην εκπομπή Presa Diretta του ιταλικού δημόσιου καναλιού RAI 3, η οποία προβάλλεται κάθε Κυριακή βράδυ, παραχώρησε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.
Σε απόσπασμα της συνέντευξης που έχει αναρτηθεί στη διαδικτυακή πύλη της εκπομπής, ο υπουργός Οικονομικών τονίζει:
«Ιθύνοντες ενός σημαντικού ιταλικού θεσμού με πλησίασαν και μου είπαν ότι είναι αλληλέγγυοι με τη χώρα μας, αλλά δεν μπορούν να πουν την αλήθεια, διότι και η Ιταλία κινδυνεύει να χρεοκοπήσει και φοβούνται τυχόν συνέπειες από τη Γερμανία.
» Τα τελευταία χρόνια, όλη η Ευρώπη καλύφθηκε από ένα σύννεφο φόβου. Κινδυνεύουμε να γίνουμε κάτι χειρότερο από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Θέλω να σας πω ότι εμείς οι Έλληνες δεν έχουμε το μονοπώλιο της αλήθειας. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, για την υπόλοιπη Ευρώπη, και ιδίως για την Ιταλία, είναι να ανοίξουμε μια μικρή πόρτα προς την αλήθεια.
» Δεν μπορούμε να βρούμε μόνοι μας την αλήθεια, αλλά μπορούμε να ανοίξουμε μια πόρτα και να κινηθούμε ώστε να μπορέσετε να μας πλαισιώσετε. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορέσουμε να περάσουμε όλοι από το σκοτάδι της σημερινής λιτότητας, στο φως μιας ευρωπαϊκής ορθολογικής, λογικής συζήτησης.»
Στην ερώτηση της RAI αν «συγκεκριμένα, θεωρεί ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να τα καταφέρει» ο υπουργός Οικονομικών απαντά ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα προτείνει ένα New Deal για την Ευρώπη, όπως είχε κάνει ο αμερικανός πρόεδρος Ρούσβελτ. Ένα New Deal για την Ευρώπη το οποίο να χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ώστε να αυξηθούν κατά δέκα φορές τα κεφάλαια που έχουν διατεθεί έως τώρα».
Ο κ. Βαρουφάκης, τέλος, στη συνέντευξή του στην εκπομπή της Rai σημειώνει: «Πρόκειται για ιδέες και προτάσεις οι οποίες αφορούν ολόκληρη την Ευρώπη, διότι εμείς οι Έλληνες δεν πιστεύουμε ότι έχουμε το δικαίωμα να ζητάμε για τον εαυτό μας κάτι που δεν θα ισχύσει και για τους Ιταλούς, τους Πορτογάλους ή τους Ιρλανδούς. Αργά η γρήγορα, η καγκελάριος Μέρκελ θα πρέπει να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με εμάς, και να μας εξηγήσει για ποιον λόγο δεν εγκρίνει τις προτάσεις μας».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις του Δήμου Πειραιά για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία
- Έρευνα στην Τουρκία για τα στημένα παιχνίδια – Συνελήφθησαν παίκτες των Φενέρμπαχτσε και Γαλατασαράι
- Ευλογιά προβάτων: Τα ποσά και οι δικαιούχοι των αγροτικών αποζημιώσεων για το χαμένο εισόδημα
- «Οι εθελοντές είναι συχνά οι πρώτοι που δρουν σε στιγμές κρίσεων»
- H Κυπριακή Ομοσπονδία καλεί τον Ολυμπιακό να παίξει στη Λεμεσσό αντί για το ΣΕΦ
- Θρήνος στην κηδεία του 24χρονου που σκοτώθηκε στο τροχαίο στη Λούτσα
- «Φως στο Τούνελ»: Αποκαλυπτικά στοιχεία για δύο σκοτεινές υποθέσεις
- «Φαίνεται τόσο υπέροχος» – Ο Τζακ Νίκολσον σε σπάνια φωτογραφία με τα παιδιά του (και σε τρελή φόρμα)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 05.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-kammeran-gonzalez-keola-3137381-9559884-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442