Apple Watch είναι η επίσημη ονομασία που έδωσε η Apple στο πρώτο της «έξυπνο» ρολόι, ένα προϊόν που έρχεται μετά την κυκλοφορία των πρώτων smartwatch από την Sony, την Samsung, την Motorola και άλλους. Η ιστορία των έξυπνων ρολογιών ξεκινάει από το Pebble, ένα εγχείρημα που βρήκε τέτοια ανταπόκριση στο αίτημα για χρηματοδότηση μέσω Διαδικτύου ώστε έδωσε πνοή σε ανάλογα εγχειρήματα από τους εδραιωμένους κατασκευαστές smartphone.


Οι πρώτες πληροφορίες για το Apple Watch, γνωστό ως iWatch ως τότε, ήρθαν τον Σεπτέμβριο του 2014, από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Τιμ Κουκ. Το Apple Watch μπορεί να συνδυαστεί αποκλειστικά και μόνο με iPhone 5, iPhone 5C, iPhone 5S, iPhone 6 ή iPhone 6 Plus με το iOS 8.

Το Apple Watch ξεχωρίζει από τα άλλα smartwatch και από την όψη. Έχει την φαινομενικά κλασική κορόνα στο πλάι με την οποία ρυθμίζεται η ώρα σε ένα κλασικό ρολόι. Στην περίπτωση του Apple Watch, πρόκειται για ένα πρότυπο Digital Crown που σχεδίασε η εταιρεία για να εξυπηρετήσει τις αυξημένες ανάγκες χειρισμού ενός smartwatch, χωρίς να τα αναθέτει όλα σε μια μικροσκοπική οθόνη αφής (αν και η οθόνη του Apple Watch, είναι και οθόνη αφής).

 • Περιστρέφοντας το digital crown, ο χρήστης κάνει κύλιση (scroll), μεγέθυνση (zoom) και πλοήγηση. Λειτουργεί και ως κουμπί επαναφοράς στην αρχική οθόνη (Home) και ενεργοποιεί το Siri (επικοινωνία με φωνητικές εντολές).
 • Από το ρολόι, οι χρήστες iPhone θα μπορούν να στέλνουν και να λαμβάνουν μηνύματα, να απαντούν σε κλήσεις στο iPhone και να στέλνουν κάποιες ιδιαίτερες ειδοποιήσεις σε φίλους με το λεγόμενο Digital Touch. Για παράδειγμα, αφού επιλέξουν τον φίλο που θέλουν να επικοινωνήσουν με ένα πάτημα στο πλάι, θα μπορούν να κάνουν μια μικρή ζωγραφιά στην οθόνη που θα δει στο Apple Watch αμέσως ο φίλος τους, ή να στείλουν τα… καρδιοχτύπια τους ακουμπώντας δύο δάκτυλα στην οθόνη του Apple Watch.

Δείτε την πρώτη παρουσίαση του Apple Watch (στο κανάλι του gigaOM).

  Μερικές από τις λειτουργίες του Apple Watch:

  • Smart Replies με υπαγόρευση μηνυμάτων
  • Handoff, ώστε ο χρήστης να μπορεί να ξεκινά ένα μήνυμα στο ρολόι του και να το συνεχίζει στο iPhone,
  • Με ένα swipe up από το ρολόι, ο χρήστης μπορεί να δει τα σύντομες πληροφορίες με μια ματιά, τα λεγόμενα «Glances» (όπως η τρέχουσα θέση του στον χάρτη, τιμές επιλεγμένων μετοχών ή προγραμματισμένα ραντεβού)
  • Με το πάτημα του πλαϊνού πλήκτρου, εμφανίζονται οι «Friends», για ταχύτερη επικοινωνία
  • Digital Touch: αποστολή σκίτσων, «ένα ευγενικό χτύπημα στην πλάτη» ή ένα ηχητικό μήνυμα Walkie Talkie ή του τρέχοντος καρδιακού παλμού.
  • Πληρωμές μέσω Apple Pay, αξιοποίηση πάσων από το Passbook ή έλεγχος Apple TV και οδηγίες πλοήγησης.
  • Workout app, με τις πληροφορίες να συγκεντρώνονται στο Fitness app στο iPhone

  Επίσης, το Apple Watch φέρει τέσσερις αισθητήρες που θα εξυπηρετήσουν την λειτουργία εφαρμογών για την άσκηση και την παρακολούθηση της καλής υγείας των χρηστών.

  Η οθόνη του Apple Watch είναι τεχνολογίας Retina και υποστηρίζει το Force Touch, μια τεχνολογία που διακρίνει την διαφορά μεταξύ ενός απλού χτυπήματος στην οθόνη από ένα χτύπημα με πίεση. Αυτή η διάκριση θα επιτρέψει την ενεργοποίηση λειτουργιών μέσα στα app που θα αναπτυχθούν για το Apple Watch.

  Το Apple Watch υποστηρίζει την επικοινωνία μέσω Wi-Fi 802.11b/g και Bluetooth 4.0 για την ζεύξη του με το iPhone.

  Τα ρολόγια της Apple θα κυκλοφορήσουν σε δύο εκδόσεις (3,8 εκατοστά και 4,2 εκατοστά), με πολλές επιλογές σε λουράκια με μαγνητικό σύνδεσμο.

  Η πρόσοψή τους μπορεί να αλλάξει 11 «πρόσωπα», με εντυπωσιακές προτάσεις, όπως το Astronomy Face που δείχνει την τρέχουσα θέση του χρήστη στον πλανήτη.

  Το Apple Watch θα κυκλοφορήσει σε τρεις διακριτές συλλογές ως Apple Watch, Apple Watch Sport και Apple Watch Edition.

  Το Apple Watch αναμένεται στις αρχές του 2015 σε τιμές που θα ξεκινούν από τα 349 δολάρια.

  Η κριτική για το Apple Watch -και όχι μόνο

  Η κριτική που δέχεται η Apple για το Watch αφορά κυρίως την υψηλή τιμή του, και την γενικότερη πρακτική της εταιρείας να διαθέτει προϊόντα συμβατά μόνο με το δικό της οικοσύστημα -στην προκειμένη περίπτωση για να λειτουργήσει το Apple Watch απαιτείται iPhone και μάλιστα από τα νεότερα μοντέλα, iPhone 5 ή μεταγενέστερο. Το Apple Watch δεν μπορεί να συνεργαστεί με smartphone με Android ή άλλο λειτουργικό σύστημα.
  Η κριτική που αφορά σε όλα τα smartwatch αγγίζει και την Apple, αφού είναι αρκετοί εκείνοι που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την αγορά ενός ακριβού έξυπνου ρολογιού, για να βλέπουν την… ώρα, τις ειδοποιήσεις, ενημερώσεις από τα social media και μάλιστα υπό την προϋπόθεση να βρίσκεται αρκετά κοντά το smartphone τους ώστε να επικοινωνεί.

  Ακόμα και η σχεδίαση -όχι μόνο του Apple Watch, αλλά όλων των προτάσεων που έχουν παρουσιαστεί- θεωρείται για κάποιους ανεπαρκής: Στρογγυλό, τετράγωνο ή παραλληλόγραμμο smartwatch, με εξαιρετικά μικρή οθόνη αφής;

  Τέλος, άλλοι θυμίζουν ότι τα smartwatch είναι εξαιρετικά ακριβά και δεν διατηρούν την αξία τους στον χρόνο -σε αντίθεση με τα πολυτελή ρολόγια ακριβείας. Το Apple Watch, όπως και όλα τα smartwatch, θα καταστούν άχρηστα ή απαρχαιωμένα όταν το διαδεχτούν άλλα μοντέλα ή κυκλοφορήσουν νέα smartphone που θα καταστήσουν τα παλαιότερα smartwatch άχρηστα λόγω ασυμβατότητας προς τα πίσω κ.ο.κ.

  In.gr Τεχνολογία