Δύο τα κυριότερα «αγκάθια» στην επίτευξη συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν
Δύο φαίνεται να είναι τα κυριότερα «αγκάθια» στην επίτευξη συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν εν όψει της καταληκτικής ημερομηνίας της 24ης Νοεμβρίου. Οι συνομιλίες «πάγωσαν» την Παρασκευή, καθώς ο ιρανός αξιωματούχος επέστρεψε στην Τεχεράνη για να λάβει οδηγίες. Ο δε Τζον Κέρι αναμένει τις εξελίξεις από το Παρίσι.
Δύο φαίνεται να είναι τα κυριότερα «αγκάθια» στην επίτευξη συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν εν όψει της καταληκτικής ημερομηνίας της 24ης Νοεμβρίου.
Οι συνομιλίες «πάγωσαν» την Παρασκευή, καθώς ο ιρανός αξιωματούχος επέστρεψε στην Τεχεράνη για να λάβει οδηγίες. Ο δε Τζον Κέρι αναμένει τις εξελίξεις από το Παρίσι.
Σύμφωνα με το Reuters, τα δύο κυριότερα ζητήματα της κρίσιμης διαπραγμάτευσης είναι η ποσότητα εμπλουτισμένου ουρανίου που θα μπορέσει να κρατήσει η Τεχεράνη και το δεύτερο είναι ο «ρυθμός» άρσης των κυρώσεων της διεθνούς κοινότητας.
Το Ιράν επιθυμεί άμεση άρση των κυρώσεων, ενώ η διεθνής κοινότητα επιθυμεί άρση βήμα-βήμα εντός των επόμενων ετών.
Οι συνομιλίες γίνονται σε κλίμα έντασης» είχε δηλώσει ένα 24ωρο νωρίτερα ο ρώσος διαπραγματευτής, Σεργκέι Ριάμπκοφ.
Ο ίδιος, πάντως, υπογράμμισε με έμφαση ότι θα ήταν μεγάλο λάθος να χαθεί η παρούσα ευκαιρία για την επίτευξη συμφωνίας.
Τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) και του Ιράν συντονίζει η τέως επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, βαρώνη Άστον.