Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Δημοψηφίσματα συνοδεύουν τις κάλπες των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ

Δημοψηφίσματα συνοδεύουν τις κάλπες των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ

Άμβλωση, μαριχουάνα, γάμοι ομοφυλοφίλων, γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί, κυνήγι της αρκούδας: είναι μερικά μόνο από τα ζητήματα για τα οποία καλούνται να αποφασίσουν οι Αμερικανοί σε δημοψηφίσματα που διενεργούνται σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ ταυτόχρονα με τις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο.

Την Τρίτη, οι Αμερικανοί εκλέγουν 36 γερουσιαστές, 36 κυβερνήτες και 435 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων. Εκτός αυτών όμως, σε αρκετές πολιτείες, οι ψηφοφόροι καλούνται να πάρουν αποφάσεις σε μία σειρά από πολύ σημαντικά ζητήματα, τα οποία μπαίνουν στα μεγάλα ψηφοδέλτια και παίρνουν τη μορφή δημοψηφίσματος.

Σε αντίθεση με την εκλογή ενός γερουσιαστή, τα αποτελέσματα αυτών των δημοψηφισμάτων έχουν άμεσες πρακτικές συνέπειες, γεγονός που ενθαρρύνει τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν – μεταξύ άλλων – υπέρ της νομιμοποίηση της κάνναβης, υπέρ του περιορισμού του δικαιώματος στην άμβλωση ή υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού. Ιδού τα δημοψηφίσματα σε κάθε πολιτεία.

1. Περιορισμός του δικαιώματος στην άμβλωση

Φέτος, τρεις πολιτείες ζητούν τη γνώμη των ψηφοφόρων όσον αφορά την άμβλωση και τα λεγόμενα «δικαιώματα του βρέφους»: το Κολοράντο, το Τενεσί και η Βόρεια Ντακότα. Ειδικά, οι ψηφοφόροι στο Κολοράντο καλούνται να στηρίξουν ένα μέτρο βάσει του οποίου το ωάριο της γυναίκας θεωρείται άτομο (με συνταγματικά δικαιώματα) από τη στιγμή της γονιμοποίησης. Πρόκειται για ένα μέτρο, υποστηρίζει η αντίθετη πλευρά, που επί της ουσίας ποινικοποιεί το χάπι της επόμενης μέρας, ακόμη και την αποβολή. Κατά του μέτρου τάσσεται ακόμη και ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος για τη Γερουσία.

2. Νομιμοποίηση της κάνναβης

Το 2012, το Κολοράντο και η Πολιτεία της Ουάσιγκτον νομιμοποίησαν με δημοψήφισμα την κατοχή και πώληση της κάνναβης για ψυχαγωγική χρήση (23 πολιτείες έχουν νομιμοποιήσει την κάνναβη για ιατρική χρήση). Εκτοτε, τα coffee shops ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια και ο τουρισμός της κάνναβης ανθεί. Φέτος, αντίστοιχα δημοψηφίσματα διενεργήθηκαν στο Ορεγκον, την Αλάσκα και την πόλη της Ουάσινγκτον.

3. Κατώτατος μισθός

Στο Κογκρέσο, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν παγώσει την αύξηση του κατώτατου μισθού που πρότεινε ο Μπαράκ Ομπάμα (στα 10,10 δολάρια την ώρα από 7,25 που είναι σήμερα). Σε τέσσερις συντηρητικές πολιτείες ωστόσο (Αλάσκα, Αρκάνσας, Νεμπράσκα και Νότια Ντακότα), η αύξηση του ελάχιστου μισθού κερδίζει διαρκώς έδαφος. Για την ακρίβεια, τα μέτρα αυτά είναι τόσο δημοφιλή ώστε ακόμη κι εκείνοι που αντιτίθενται δεν επιχείρησαν καν να κάνουν εκστρατεία εναντίον τους.

4. Οπλοκατοχή

Δύο χρόνια μετά την τραγωδία στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ, μόνο ένα δημοψήφισμα αφορά τη λήψη περιοριστικών μέτρων για την οπλοκατοχή. Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά η Γκέιλ Κόλινς στους New York Times, η πρόταση που τίθεται σε ψηφοφορία στην Πολιτεία της Ουάσινγκτον δεν έχει πολλές ελπίδες: ο νόμος προβλέπει εξονυχιστικό έλεγχο στα ποινικά μητρώα όλων όσοι αγοράζουν πυροβόλα.

5. Αλλα δημοψηφίσματα

Αλλα δημοψηφίσματα αφορούν το κυνήγι αρκούδας στο Μέιν (κατά πόσον είναι νόμιμη η προσέλκυσή της με γλυκά), την άδεια για το κυνήγι των λύκων στο Μίσιγκαν, τη μείωση της ελάχιστης ποινής φυλάκισης για αδικήματα στα οποία δεν εμπεριέχεται βία στην Καλιφόρνια, καθώς και την επισήμανση των τροφίμων στα οποία περιέχονται γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί (στο Ορεγκον και το Κολοράντο). Συνολικά, σε όλη τη χώρα, διενεργoύνται 146 δημοψηφίσματα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο