Μεταξύ αγορών και πιστωτών, η κυβέρνηση αναζητά νέο οδικό χάρτη
Nέο οδικό χάρτη αναζητά το Μέγαρο Μαξίμου μετά το σφυροκόπημα των αγορών, τις δηλώσεις από Βρυξέλλες και Βερολίνο και την αλλαγή πλεύσης απέναντι στους δανειστές. Η κυβέρνηση κινείται σε τεντωμένο σχοινί, παλιά μέτωπα ανοίγουν πάλι -όπως το θέμα του Δημοσίου-, ενώ τα περιθώρια ελιγμών στενεύουν. Οι Σαμαράς και Βενιζέλος αναμένεται να συναντηθούν προσεχώς για να καθορίσουν τις κινήσεις τους.
Nέο οδικό χάρτη αναζητά το Μέγαρο Μαξίμου μετά το σφυροκόπημα των αγορών, τις δηλώσεις από Βρυξέλλες και Βερολίνο και την αλλαγή πλεύσης απέναντι στους δανειστές. Η κυβέρνηση κινείται σε τεντωμένο σχοινί, παλιά μέτωπα ανοίγουν πάλι -όπως το θέμα του Δημοσίου-, ενώ τα περιθώρια ελιγμών στενεύουν.
- Ρέκλινγκ: Αβεβαιότητα φέρνει η πρόωρη έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα
- «Καμπανάκι» από Σουλτς για την πίεση των αγορών στον Νότο
Οι Σαμαράς και Βενιζέλος αναμένεται να συναντηθούν για να καθορίσουν τις κινήσεις τους. Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο θα γίνει πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή.
Στόχος είναι να κλείσουν τα ενδοκυβερνητικά μέτωπα, όπως αυτό του ΠΑΣΟΚ με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη για το ενιαίο μισθολόγιο.
Όπως αναφέρει το Βήμα, η Αθήνα ελπίζει ότι οι πιστωτές θα δώσουν το «πολιτικό σωσίβιο» που θέλει η κυβέρνηση και δεν θα επιμείνουν σε σκληρά μέτρα που θα θέσουν σε σκληρή δοκιμασία τον συνασπισμό και θα φέρουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε πιο δυσχερή θέση.
Με δεδομένο ότι το νέο ορόσημο είναι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, ήδη υπάρχουν πληροφορίες ότι η πιστωτική γραμμή ασφυκτικού ελέγχου που προωθούν οι πιστωτές θα συνοδεύεται από δεσμευτικό νομικό κείμενο, ενώ για να ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης με την τρόικα, υπάρχουν ζητήματα που καίνε, όπως οι αλλαγές στα εργασιακά, οι τροποποιήσεις στον συνδικαλιστικό νόμο, η ολοκλήρωση του προγράμματος για τις 5.500 απολύσεις στο Δημόσιο εντός του έτους, αλλά και το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο.
Το μπρα ντε φερ με την τρόικα έχει ήδη ξεκινήσει, όπως αναφέρουν Τα Νέα της Τρίτης, μέσω τηλεφωνικών επαφών και ηλεκτρονικής αλληλογραφίας με υπουργεία που έχουν εκκρεμότητες. Κατά πληροφορίες της εφημερίδας, οι εκπρόσωποι των δανειστών ξεκαθαριζουν ότι περιμένουν δείγματα προόδου για να επανέλθουν, ώστε να έχει νόημα η συζήτηση και να οδηγεί σε αποτέλεσμα.
Επίσης από την πλευρά της κυβέρνησης θα επιχειρηθεί το επόμενο διάστημα να πειστεί η κοινή γνώμη ότι η πιστοληπτική γραμμή στήριξης δεν σημαίνει νέο πρόγραμμα και νέο μνημόνιο και άρα νέα μέτρα
Στο Μέγαρο Μαξίμου, παρά το κακό κλίμα στην ΚΟ της ΝΔ και σε τμήμα του υπουργικού συμβουλίου όπου κυριαρχεί η κριτική για έλλειψη ρεαλιστικής και αποτελεσματικής στρατηγικής έναντι των πιστωτών, ευελπιστούν ότι εντός των επόμενων εβδομάδων, η κατάσταση θα ισορροπήσει ξανά τόσο όσον αφορά στις αγορές, όσο και στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Οι Μαϊάμι Χιτ στο «κόλπο» για τον Αντετοκούνμπο
- Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης στην έναρξη των εργασιών αποξήλωσης του δικτύου τρόλεϊ στον Πειραιά
- Μετά τις μπαταρίες λιθίου, το γραφένιο – Νέες λύσεις για αποθήκευση ενέργειας
- Νέες αιματηρές συγκρούσεις δοκιμάζουν την εύθραυστη εκεχειρία ανάμεσα σε Ταϊλάνδη και Καμπότζη
- «Μετά κλαίτε σε συνεντεύξεις Τύπου»: Τι αναφέρει ο διαιτητής του Ρεάλ – Θέλτα στο φύλλο αγώνα (pic)
- «Ο κοινωνικός αυτοματισμός δεν δούλεψε» – Σφοδρά πυρά της αντιπολίτευσης κατά κυβέρνησης για το αγροτικό
- Απολογισμός μετά την επέλαση Byron για τον Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας
- Ουκρανία: Ο Ζελένσκι συναντά τους Ευρωπαίους μετά το νέο «καρφί» του Τραμπ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 08.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-igor-cibulsky-75306089-8637937-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442