Ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας με την Αγκυρα διατηρεί η κυβέρνηση
«Φιλική και ουσιαστική» χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επισημαίνοντας ότι «συζητήσαμε για την ανάγκη να κρατήσουμε ανοιχτά και ενεργά τα κανάλια επικοινωνίας».
«Φιλική και ουσιαστική» χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επισημαίνοντας ότι «συζητήσαμε για την ανάγκη να κρατήσουμε ανοιχτά και ενεργά τα κανάλια επικοινωνίας».
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας) στα γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη και δεν έγιναν κοινές δηλώσεις.
Σε δηλώσεις του στους Έλληνες δημοσιογράφους, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «η συνάντηση με τον νέο ομόλογό μου της Τουρκίας, τον κ. Τσαβούσογλου, ήταν πολύ φιλική και ουσιαστική. Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μία επισκόπηση όλων των θεμάτων της ατζέντας. Δώσαμε, προφανώς, έμφαση στο Κυπριακό, το οποίο είναι κλειδί για τη συνολική εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
»Οι θέσεις μας είναι γνωστές, αλλά έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να ενθαρρύνουμε τον διάλογο και τη διαπραγμάτευση, στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου 2014, πάντα αναζητώντας μία λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου. Μία λύση που, επαναλαμβάνω για ακόμη μία φορά, πρέπει να γίνει δεκτή, μέσω δημοψηφίσματος, από τον κυπριακό λαό, από τις δύο κοινότητες».
Στη συνέχεια, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι «συζητήσαμε για την ανάγκη να κρατήσουμε ανοιχτά και ενεργά τα κανάλια επικοινωνίας, τους διαύλους επικοινωνίας, και σε πολιτικό και σε διπλωματικό επίπεδο. Αναφερθήκαμε στις διερευνητικές επαφές που βρίσκονται ήδη στον 58ο γύρο και ενθαρρύνουμε τη συνέχειά τους. Υπάρχουν, επίσης, διμερείς επαφές για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
»Αποφασίσαμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας σε περιφερειακό επίπεδο, λόγω της κρίσης, να ανταλλάσσουμε οργανωμένα πληροφορίες για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και ιδίως του προβλήματος των λεγόμενων ξένων μαχητών του ISIS και επίσης να προωθήσουμε την εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής που έχει υπογραφεί μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ».
Καταλήγοντας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών τόνισε: «το κλίμα νομίζω είναι πάρα πολύ παραγωγικό, αλλά βεβαίως όλα θα εξαρτηθούν από τα συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να γίνουν. Και θα γίνουν βήματα και για την οργάνωση της νέας συνάντησης υψηλού επιπέδου, του νέου Συμβουλίου Συνεργασίας Διμερούς Διακυβερνητικής που θα συναντηθεί, τώρα, για τρίτη φορά στην Ελλάδα. Επίσης, συμφωνήσαμε με τον κ. Τσαβούσογλου να οργανώσουμε μία δική μας συνάντηση, στα τέλη Νοεμβρίου, σε συνδυασμό και με την επικείμενη θρονική εορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις 30 Νοεμβρίου, στην οποία θα παραστεί και ο Πάπας».
Ο κ. Τσαβούσογλου, μεταξύ άλλων, ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι επισκέφθηκε την Κύπρο δυο φορές, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και ότι επισκέφθηκε και τις «δυο πλευρές» στο νησί, προσθέτοντας: «έχω προσωπικούς φίλους και οι Ελληνοκύπριοι είναι πολύ φιλικοί άνθρωποι».
Όταν ρωτήθηκε αν στηρίζει συνολική λύση του Κυπριακού η απάντησή του ήταν: «Πλήρης υποστήριξη, όσο ποτέ άλλοτε».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Μπαρτζώκας: «Πολύ αξιόλογο το ρόστερ μας, αλλά οι τίτλοι θέλουν δουλειά»
- Νταϊάν Κίτον: Η συγκινητική αφιέρωση – τατουάζ που έκανε η φίλη της Σάρα Πόλσον για εκείνη
- Κατρίνης: Θεσπίζεται δαιδαλώδες και αδιαφανές σύστημα κρίσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις
- MEGA Γεγονότα: Ρεκόρ σεζόν την Τετάρτη 7 Ιανουαρίου
- Φρίκη στην Κρήτη: Πατέρας κατηγορείται ότι κακοποιούσε τις δύο κόρες του – Άφησε έγκυο τη μία
- Ολυμπιακός: Παίζει κόντρα στη Μπάγερν ο Μιλουτίνοφ
- Νικόλαος Πλάτων: Το μήνυμά του προς τις νεότερες γενιές
- Παραδόθηκε στις Αρχές ένας 26χρονος για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του 30χρονου στην Πάτρα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 08.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/bent-hertema-HuhBWIfw4Kg-unsplash-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442