Πρόσθετη στήριξη στις χώρες που «κάνουν τα μαθήματά τους» ζητά ο Γκάμπριελ
Την άποψη πως πρέπει να δοθεί πρόσθετος χρόνος στις χώρες που είναι αποφασισμένες να πραγματοποιήσουν μεταρρυθμίσεις υπογράμμισε σήμερα Τετάρτη ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ μιλώντας στην εφημερίδα Bild. Ο Γκάμπριελ αρνήθηκε ότι θέλει να αμφισβητήσει το Σύμφωνο Σταθερότητας, ξεκαθαρίζοντας ότι μόνον εφόσον οι μεταρρυθμίσεις τίθενται σε εφαρμογή, το Σύμφωνο πρέπει να δίνει ευελιξία και χρόνο.
Την άποψη πως πρέπει να δοθεί πρόσθετος χρόνος στις χώρες που είναι αποφασισμένες να πραγματοποιήσουν μεταρρυθμίσεις υπογράμμισε σήμερα Τετάρτη ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ μιλώντας στην εφημερίδα Bild.
Ο Γκάμπριελ αρνήθηκε ότι θέλει να αμφισβητήσει το Σύμφωνο Σταθερότητας, ξεκαθαρίζοντας ότι μόνον εφόσον οι μεταρρυθμίσεις τίθενται σε εφαρμογή, το Σύμφωνο πρέπει να δίνει ευελιξία και χρόνο.
«Υποστηρίζω πως πρέπει να υπάρξει στη συζήτηση αυτή περισσότερη εντιμότητα: εμείς οι Γερμανοί πηγαίνουμε σήμερα καλύτερα από πολλές άλλες χώρες, επειδή πραγματοποιήσαμε ένα σκληρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων υπό τον (πρώην καγκελάριο) Γκέρχαρντ Σρέντερ. Αλλά είχαμε επίσης ανάγκη από χρόνο για να μειώσουμε το δημόσιο έλλειμμα», δήλωσε.
Ο ίδιος υιοθετώντας την άποψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επεσήμανε πως οι κανόνες προσφέρουν επαρκή ευελιξία για να καταστεί δυνατή μια δημοσιονομική σταθεροποίηση που να ευνοεί και την ανάπτυξη.
Ο Γκάμπριελ, ο οποίος επισκέφθηκε τη Δευτέρα τη Γαλλία και συνομίλησε με τον ομόλογό του Αρνό Μοντεμπούρ, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να μην ενσωματωθούν τα κόστη που προκαλούνται από τις μεταρρυθμίσεις στον υπολογισμό του ορίου του δημοσίου ελλείμματος που θεωρείται επιτρεπτό στην Ευρωζώνη, δηλαδή το 3% του ΑΕΠ.
Μολονότι μια τέτοια πρόταση έγινε θετικά δεκτή στη Γαλλία, δεν βρίσκει θετική ανταπόκριση μεταξύ των συντηρητικών, που είναι σύμμαχοι των σοσιαλδημοκρατών στην κυβέρνηση της Άγγελας Μέρκελ.
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.