Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στρατιωτικός «νόμος και τάξη» κηρύχθηκε στην Ταϊλάνδη

Στρατιωτικός «νόμος και τάξη» κηρύχθηκε στην Ταϊλάνδη

Στρατιωτικό νόμο «για την τήρηση της τάξης» επέβαλαν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ταϊλάνδης, βάζοντας τη χώρα στον γύψο μετά από επτά μήνες πολιτικής έντασης και πολύνεκρων συγκρούσεων με κορύφωση την απομάκρυνση της πρωθυπουργού. Ενώ στους δρόμους της Μπανγκόκ έχουν αναπτυχθεί στρατιώτες, η κυβέρνηση -που έμαθε από την τηλεόραση την κήρυξη στρατιωτικού νόμου- επιμένει ότι ασκεί την εξουσία. «Περιμένουμε ότι η εξέλιξη θα είναι προσωρινή» λένε οι ΗΠΑ.

Στρατιωτικό νόμο «για την τήρηση της τάξης» επέβαλαν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ταϊλάνδης, βάζοντας τη χώρα στον γύψο μετά από επτά μήνες πολιτικής έντασης και πολύνεκρων συγκρούσεων με κορύφωση την απομάκρυνση της πρωθυπουργού.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης ζήτησε από την Εκλογική Επιτροπή να οργανώσει εκλογές στις 3 Αυγούστου και δήλωσε ότι θα μιλήσει με τον αρχηγό του στρατού άμεσα για να τερματιστεί η πολιτική κρίση της χώρας.

Ενώ στους δρόμους της Μπανγκόκ έχουν αναπτυχθεί στρατιώτες, η κυβέρνηση -που έμαθε από την τηλεόραση την κήρυξη στρατιωτικού νόμου- επιμένει ότι ασκεί την εξουσία. «Περιμένουμε ότι η εξέλιξη θα είναι προσωρινή» λένε οι ΗΠΑ.

Ο στρατιωτικός νόμος δίνει στον στρατό τον πλήρη έλεγχο για την αποκατάσταση της ειρήνης και της τάξης, κάτι για το οποίο υπεύθυνη ήταν η κυβέρνηση και η αστυνομία. Η στρατιωτική ηγεσία επιμένει ότι δεν πρόκειται για πραξικόπημα, και ότι προχώρησε στην κήρυξή του για να αποφευχθεί αιμοτοχυσία.

Η πρώτη «έκκληση» των νέων στρατιωτικών αρχών, διά στόματος του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγού Πραϊούτ Τσαν-Οτσά, ήταν να μην προχωρήσουν σε πορείες τα δύο «στρατόπεδα» της πολύμηνης κρίσης, οι υποστηρικτές και οι αντιτιθέμενοι της κυβέρνησης. Και οι δύο πλευρές έχουν κατασκηνώσει σε διάφορα σημεία της Μπανγκόκ.

Ο στρατός «κάλεσε» επίσης τα ΜΜΕ της χώρας να μην προχωρούν σε εκπομπή υλικού που απειλεί τη δημόσια ασφάλεια.

Σε συνάντηση με την στρατιωτική ηγεσία κλήθηκαν οι διευθυντές των κεντρικών κυβερνητικών υπηρεσιών και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της κρατικής μηχανής της Ταϊλάνδης. Οι κυβερνήτες των περιφερειών κλήθηκαν στις διοικήσεις των στρατιωτικών περιφερειών.

Το πρωί, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε στο Reuters ότι, αν και η κυβέρνηση δεν είχε ενημερωθεί για την εξέλιξη, «μπορεί να συνεχίσει να ασκεί την εξουσία» και υπό τον στρατιωτικό νόμο. Σύμφωνα με τα όσα είπε, θα συγκληθεί υπουργικό συμβούλιο σε μυστική τοποθεσία.

Σε «προσωρινή εξέλιξη» ελπίζουν οι ΗΠΑ

Στην πρώτη αντίδραση από το εξωτερικό, η αμερικανική κυβέρνηση ανέφερε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση και ελπίζει σε σύντομη επιστροφή στην ομαλότητα.

«Περιμένουμε ότι ο στρατός θα τηρήσει τη δέσμευσή του και θα πρόκειται για προσωρινή δράση που στοχεύει στην αποτροπή της βίας και η οποία δεν θα υπονομεύσει τις δημοκρατικές διαδικασίες» είπε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψακή.

Οι ΗΠΑ είχαν διακόψει την οικονομική υποστήριξη προς την Μπανγκόκ μετά το πραξικόπημα του 2006.

Mετά τα κόκκινα και τα κίτρινα πουκάμισα, ήρθαν τα χακί

Η επέμβαση του στρατού έρχεται ως αποκορύφωμα στην πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει εδώ και μήνες στην Ταϊλάνδη, και η οποία δεν αποκλιμακώθηκε ούτε καν με τις πρόωρες εκλογές.

Η πολύμηνη κρίση είναι ουσιαστικά το τελευταίο επεισόδιο στη σχεδόν δεκαετή διαμάχη για την εξουσία στην Μπανγκόκ μεταξύ δύο διαφορετικών στρατοπέδων, που είχαν προ ετών «εκφραστεί» με τα κινήματα με τα κόκκινα και τα κίτρινα πουκάμισα.

H μέχρι πρότινος πρωθυπουργός Γινκγλούκ Σιναουάτρα, η οποία τελικά αποπέμφθηκε με δικαστική απόφαση προ λίγων ημερών, είναι αδελφή του Τακσίν Σιναουάτρα -πρώην πρωθυπουργός που είχε ανατραπεί από τον στρατό το 2006, καταδικάστηκε ερήμην για φοροδιαφυγή και έκτοτε μένει στο εξωτερικό.

Το 2006 ήταν το τελευταίο «καθαρό πραξικόπημα» από τον στρατό της Ταϊλάνδης, ο οποίος ωστόσο είχε βοηθήσει στην αντιμετώπιση του κινήματος υπέρ των Σιναουάτρα το 2010.

Οι υποστηρικτές της σημερινής αντιπολίτευσης, το κόμμα της οποίας μποϊκόταρε τις πρόωρες εκλογές που είχαν στηθεί το Φεβρουάριο, θέλουν διορισμό «ουδέτερου πρωθυπουργού» μέχρι να εισαχθούν αλλαγές στο εκλογικό σύστημα. Η μεταβατική κυβέρνηση επιδιώκει νέο στήσιμο κάλπης, ελπίζοντας ξανά σε νίκη της.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024