Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Μπάιντεν: Η Μόσχα πρέπει να τηρήσει τη συμφωνία της Γενεύης

Μπάιντεν: Η Μόσχα πρέπει να τηρήσει τη συμφωνία της Γενεύης

Μήνυμα στη Μόσχα να προχωρήσει σε πράξεις για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία, τηρώντας τα όσα συμφωνήθηκαν στη Γενεύη, έστειλε από το Κίεβο ο Τζο Μπάιντεν. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον μεταβατικό πρωθυπουργό της χώρας, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε τη στήριξη της Ουάσινγκτον και κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει από τα σύνορα τα στρατεύματά της. Την ώρα που Μπάιντεν και Γιατσενιούκ έκαναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωνε την παροχή πρόσθετης βοήθειας ύψους 50 εκατ. δολαρίων στο Κίεβο.

Μήνυμα στη Μόσχα «να αφήσει τα λόγια και να προχωρήσει σε πράξεις» για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία, τηρώντας τα όσα συμφωνήθηκαν στη Γενεύη, έστειλε από το Κίεβο ο Τζο Μπάιντεν.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον μεταβατικό πρωθυπουργό της χώρας, Αρσένι Γιατσενιούκ, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε τη στήριξη της Ουάσινγκτον, καλώντας τη Ρωσία να αποσύρει από τα σύνορα τα στρατεύματά της και να σταματήσει «να υποστηρίζει ανθρώπους που κρύβονται πίσω από μάσκες».

«Πρέπει να ληφθούν μέτρα χωρίς καθυστέρηση, ο χρόνος είναι μετρημένος» προειδοποίησε, σημειώνοντας ότι περαιτέρω προκλητικές κινήσεις θα έχουν κόστος και θα οδηγήσουν στην απομόνωση της Ρωσίας -αναφορά που μεταφράζεται ως μήνυμα για την επιβολή νέων κυρώσεων.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ δεν παρέλειψε επίσης να στείλει μήνυμα στην κυβέρνηση της Ουκρανίας ότι ο λαός έχει καταστήσει σαφές πως φαινόμενα διαφθοράς δεν θα γίνονται στο εξής ανεκτά.

Νωρίτερα, μιλώντας στα μέλη του ουκρανικού Κοινοβουλίου και στους προεδρικούς υποψήφιους, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ είχε δηλώσει ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να στηρίξει την ουκρανική οικονομία, αλλά πρώτα πρέπει να καταπολεμηθεί ο «καρκίνος της ενδημικής διαφθοράς».

Από την πλευρά του, ο Αρσένι Γιατσενιούκ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι διατηρεί τα στρατεύματά της στα ανατολικά της χώρας, προκειμένου να υπονομεύσει τις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου.

Ο ίδιος κάλεσε τη Μόσχα να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Κριμαία, ώστε να κλείσει οριστικά αυτή η «επαίσχυντη σελίδα».

Νέα οικονομική στήριξη

Πρέπει να σημειωθεί ότι την ώρα που οι Τζο Μπάιντεν και Αρσένι Γιατσενιούκ έκαναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωνε την παροχή πρόσθετης βοήθειας ύψους 50 εκατ. δολαρίων στο Κίεβο για την εφαρμογή οικονομικών και πολιτικών μεταρρυθμίσεων, καθώς και την παροχή υλικοτεχνικής βοήθειας, ύψους 8 εκατ. δολαρίων.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται στόχος των ΗΠΑ είναι να εξασφαλίσουν ότι οι Ουκρανοί θα μπορέσουν μόνοι τους να καθορίσουν το μέλλον της χώρας τους.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να παράσχει περαιτέρω βοήθεια μετά τις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου και πως 11,4 εκατ. δολάρια από το τωρινό πακέτο θα διατεθούν για τη διασφάλιση της εγκυρότητας της ψηφοφορίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο