Να αλλάξει όνομα, κόβοντας την κατάληξη -σταν, μελετά το Καζακστάν
Να κόψει την κατάληψη -σταν από το Καζακστάν εξετάζει ο πρόεδρος Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ για να ξεχωρίσει την αλματωδώς αναπτυσσόμενη και πλούσια σε πετρέλαιο χώρα του από την υπόλοιπη κεντρική Ασία, καθώς τα άλλα κράτη με την ίδια κατάληξη είναι τα περισσότερα βυθισμένα στη φτώχεια.
Να κόψει την κατάληψη -σταν από το Καζακστάν εξετάζει ο πρόεδρος Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ για να ξεχωρίσει την αλματωδώς αναπτυσσόμενη και πλούσια σε πετρέλαιο χώρα του από την υπόλοιπη κεντρική Ασία, καθώς τα άλλα κράτη με την ίδια κατάληξη είναι τα περισσότερα βυθισμένα στη φτώχεια.
Ένατη σε έκταση μεγαλύτερη χώρα του κόσμου, αλλά με πληθυσμό μόλις 17 εκατομμύρια κατοίκους, το Καζακστάν είναι η μεγαλύτερη οικονομία στη μετασοβιετική περιφέρεια, η οποία περιλαμβάνει επίσης το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν, το Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν.
Ξένες εταιρείες έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στον ορυκτό πλούτο της χώρας μετά την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση το 1991. Ωστόσο, αξιωματούχοι του Καζακστάν λένε πως η μεγάλη αυτή χώρα, γεμάτη στέπες και βουνά, εξακολουθεί να είναι λίγο μόνο γνωστή στον υπόλοιπο κόσμο.
Ο Ναζαρμπάγεφ, ο οποίος επισκέφθηκε την Πέμπτη την πετρελαϊκή πρωτεύουσα της χώρας, το Ατιράου στο δυτικό Καζακστάν, δήλωσε πως ένα νέο όνομα όπως «Καζάκ Ελί», το οποίο σημαίνει «η Γη των Καζάκων», θα προσελκύει περισσότερο την προσοχή ενός ξένου που μελετά το χάρτη της περιοχής.
«Στο όνομα της χώρας μας υπάρχει αυτή η κατάληξη -σταν, την οποία έχουν και άλλα έθνη της Κεντρικής Ασίας. Όμως, για παράδειγμα, ξένοι δείχνουν ενδιαφέρον για τη Μογγολία, ο πληθυσμός της οποίας είναι μόλις δύο εκατομμύρια άνθρωποι, αλλά το όνομά της δεν φέρει την κατάληξη -σταν» φέρεται ότι δήλωσε ο Ναζαρμπάγεφ, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του.
«Πιθανόν να πρέπει να εξετάσουμε εν καιρώ το ενδεχόμενο να υιοθετήσουμε το Καζάκ Ελί ως όνομα της χώρας μας, όμως πριν απ’ αυτό πρέπει οπωσδήποτε να το συζητήσουμε με το λαό» δήλωσε χωρίς να επεκταθεί.
Ο 73χρονος Ναζαρμπάγεφ, πρώην εργάτης χαλυβουργίας, βρίσκεται στην εξουσία περισσότερο από δύο δεκαετίες και έχει εκτεταμένες εξουσίες.
Φέρει τον τίτλο «Ηγέτης του Έθνους» και είναι ευρέως γνωστός ως «Μπαμπάς», έχει προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση της οικονομίας της αγοράς και έχει προσελκύσει ξένους επενδυτές.
Ο Ναζαρμπάγεφ εξακολουθεί να έχει μεγάλη δημοτικότητα και έχει δηλώσει πως θα συνεχίσει να κυβερνά όσο η υγεία του τού επιτρέπει να παραμένει στην εξουσία, ενώ έχει υποσχεθεί ότι πριν αποχωρήσει θα προετοιμάσει ένα διάδοχο.
Λίγοι είναι αυτοί που αμφιβάλλουν ότι το Καζακστάν θα αποκτήσει νέο όνομα, εφόσον το αποφασίσει ο βετεράνος ηγέτης.
Το 1997, ο Ναζαρμπάγεφ μετέφερε την πρωτεύουσα από το πράσινο Αλμάτι, στο νοτιοανατολικό Καζακστάν, στην πόλη Ακμόλα του βορρά που σαρώνεται από τους άνεμους της στέπας.
Ένα χρόνο αργότερα, δήλωσε πως η νέα πρωτεύουσα θα αποκαλείται Αστάνα –που σημαίνει «πρωτεύουσα» στην τοπική τουρκογενή γλώσσα– ώστε να βάλει τέλος στις εικασίες για το όνομα της Ακμόλα, που στα καζακικά σημαίνει τόσο «λευκό ιερό» όσο και «λευκή αφθονία».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Τολμηρή ληστεία στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας: Σπάνιες γκραβούρες Ματίς και Πορτινάρι στα χέρια ενόπλων
- Η Φιορεντίνα με «διαβατήριο για τη Serie B»
- Ακίνητα: Έρχεται μίνι ΕΝΦΙΑ μέσω δημοτικού τέλους – Τι αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ
- Όταν ο ΛεΜπρόν έμεινε κάτω από τους 10 πόντους…
- Χριστούγεννα στα μπλόκα υπόσχονται οι αγρότες – Κλιμακώνουν τον αγώνα και αυξάνουν την πίεση στην κυβέρνηση
- Ισοκράτης: Η παιδεία ως δύναμη του λόγου (Μέρος Β’)
- Χριστουγεννιάτικος Οδηγός δώρων για όλη την οικογένεια
- Κίνηση στους δρόμους: Στο «κόκκινο» ο Κηφισός – Καθυστερήσεις στην Αττική Οδό
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 08.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-igor-cibulsky-75306089-8637937-315x220.jpg)































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442