Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Διαδοχικές επαφές Ντάουνερ με Αναστασιάδη και Έρογλου

Διαδοχικές επαφές Ντάουνερ με Αναστασιάδη και Έρογλου

Διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου έχει σήμερα, Τρίτη, στη Λευκωσία ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ. Στόχος των επαφών είναι να υπάρξει συμφωνίας για την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, με το οποίο θα ανοίξει ο δρόμος επανάληψης των διαπραγματεύσεων.

Διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου έχει σήμερα, Τρίτη, στη Λευκωσία ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Στόχος των επαφών είναι να υπάρξει συμφωνίας για την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, με το οποίο θα ανοίξει ο δρόμος επανάληψης των διαπραγματεύσεων.

Η συνάντηση με τον Ν.Αναστασιάδη ξεκίνησε στις 9 το πρωί, ενώ στις 11:30 είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον Ντερβίς Έρογλου.

Τη Δευτέρα, ο ειδικός σύμβουλος του Μπαν Γκι-μουν είχε πραγματοποιήσει ξεχωριστές συναντήσεις με τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οσμάν Ερτούγ.

Κομβικό σημείο για την επίτευξη συμφωνίας για την έκδοη κοινού ανακοινωθέντος αποτελεί η πτυχή της μίας κυριαρχίας του κυπριακού ομόσπονδου κράτους, θέση την οποία υπέβαλε η ελληνοκυπριακή πλευρά με ρητή αναφορά για μία και μόνη κυριαρχία, την οποία, ωστόσο, απορρίπτει ο Ντερβίς Έρογλου εμμένοντας σε χωριστές κυριαρχίες και ουσιαστικά σε λύση δύο κρατών.

Τη Δευτέρα ο Νίκος Αναστασιάδης επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να προσέλθει σε συνομιλίες αν δεν καθορισθούν οι βασικές αρχές της λύσης.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά εμμένει στη διασφάλιση των επιδιώξεών της, ώστε να υπάρχει η προσδοκία ότι η επανέναρξη του διαλόγου θα οδηγήσει στην απαλλαγή της Κύπρου από τα κατοχικά στρατεύματα και στη δημιουργία συνθηκών ειρηνικής συμβίωσης και ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε οποιονδήποτε να πιστεύει ότι μπορεί να επαναρχίσει ένας διάλογος χάριν του διαλόγου» τόνισε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο