Μαλτέζος γεννιέσαι, αλλά και γίνεσαι -με 650.000 ευρώ
Η Βουλή της Μάλτας υπερψήφισε νομοσχέδιο που προβλέπει απόδοση ιθαγένειας σε υπηκόους χωρών εκτός ΕΕ που είναι διατεθειμένοι να... την αγοράσουν έναντι 650.000 ευρώ, με στόχο την προσέλκυση πιθανών επενδυτών. Η αντιπολίτευση αντιδρά λέγοντας πως δεν υπάρχει πρόβλεψη για διενέργεια επενδύσεων και δεν αποκλείει να επιδιώξει δημοψήφισμα.
Η Βουλή της Μάλτας υπερψήφισε νομοσχέδιο που προβλέπει απόδοση ιθαγένειας σε υπηκόους χωρών εκτός ΕΕ που είναι διατεθειμένοι να… την αγοράσουν έναντι 650.000 ευρώ, με στόχο την προσέλκυση πιθανών επενδυτών.
Η αντιπολίτευση αντιδρά λέγοντας πως δεν υπάρχει πρόβλεψη για διενέργεια επενδύσεων και δεν αποκλείει να επιδιώξει δημοψήφισμα.
Στόχος του μέτρου, σύμφωνα με τη Βαλέτα, είναι αρχικά η ενίσχυση των δημόσιων εσόδων και έπειτα η προσέλκυση ξένων υπηκόων «υψηλής αξίας».
Η μαλτέζικη κυβέρνηση υπολογίζει ότι τον πρώτο χρόνο εφαρμογής, το μέτρο θα εισφέρει 30 εκατ. ευρώ (περιμένοντας αιτήσεις από 45 «επίδοξους Μαλτέζους»).
Η Βαλέτα ποντάρει στο ότι η συμμετοχή της στην ΕΕ και τη ζώνη Σένγκεν -και άρα η δυνατότητα των υπηκόων να δραστηριοποιούνται οικονομικά στις ευρωπαϊκές χώρες- όπως και η συμφωνία για ταξίδια χωρίς βίζα με τις ΗΠΑ θα προσελκύσει ενδιαφερόμενους.
Στις 10 Μαΐου, το jazz trio των Camila Nebbia, Gonçalo Almeida και Sylvain Darrifourcq καταλαμβάνει τη σκηνή του θεάτρου Baumstrasse, ως «ζέσταμα» για τα φετινά Φ Hill Sessions