Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το Παναθηναϊκό Στάδιο γίνεται μπλε για χάρη του διαβήτη

Το Παναθηναϊκό Στάδιο γίνεται μπλε για χάρη του διαβήτη

Με το διεθνές μπλέ χρώμα του Διαβήτη φωτίζεται το «Καλλιμάρμαρο» Παναθηναϊκό Στάδιο την Τετάρτη 13 καθώς και την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013, στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση αλλά και στην αφύπνιση των πολιτών για τη νόσο που τείνει να λάβει διαστάσεις επιδημίας.

Με το διεθνές μπλέ χρώμα του Διαβήτη φωτίζεται το «Καλλιμάρμαρο» Παναθηναϊκό Στάδιο την Τετάρτη 13 καθώς και την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013, στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση αλλά και στην αφύπνιση των πολιτών για τη νόσο που τείνει να λάβει διαστάσεις επιδημίας.

Η Ελλάδα με τη φωταγώγηση, με το διεθνές μπλε χρώμα του διαβήτη, ενός από τα ιστορικότερα μνημεία της Ελλάδας, συμμετέχει για δεύτερη συνεχή χρονιά στη διεθνή πρωτοβουλία φωταγώγησης ιστορικών κτιρίων σε όλο τον κόσμο, μεταφέροντας με αυτό τον τρόπο ένα σωτήριο μήνυμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των Ελλήνων πολιτών.

Κατά τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (14/11), ιστορικά μνημεία και κτίρια-ορόσημα σε όλον τον κόσμο, όπως η «Όπερα του Σύδνεϋ» στην Αυστραλία, το «Άγαλμα της Μικρής Γοργόνας» στην Δανία, η «Πύλη του Βρανδεμβούργου» στην Γερμανία, ο «Οβελίσκος του Μπουένος Άιρες» στην Αργεντινή και άλλα πολλά, θα ντυθούν στα μπλε ενισχύοντας την φετινή εκστρατεία, η οποία αποτελεί μέρος ενός πενταετούς προγράμματος με έμφαση στην «Εκπαίδευση και Πρόληψη του Διαβήτη».

Ραγδαία αύξηση των διαβητικών λόγω κρίσης
Στην αύξηση της παχυσαρκίας και κατ’ επέκταση του διαβήτη έχει οδηγήσει η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, πλήττοντας κυρίως άτομα από τα χαμηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα, σύμφωνα με την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία.

Η Στυλιανή Ηρακλειανού, πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, αναφέρει ότι τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δείχνουν ότι μέσα στην επόμενη δεκαπενταετία ο αριθμός των πασχόντων θα υπερβεί τα 500 εκατομμύρια καθιστώντας τη νόσο έβδομη βασικότερη αιτία θανάτου, παγκοσμίως. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι το 8% – 9% του πληθυσμού πάσχει από διαβήτη, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό 3% – 4% του γενικού πληθυσμού που δε γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο.

Δικαιολογημένα λοιπόν, οι επιστήμονες παρομοιάζουν τον διαβήτη με μια «βραδυφλεγή βόμβα» που απειλεί να τινάξει στον αέρα τα υγειονομικά συστήμα των χωρών. «Το κόστος του σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ και γενικότερα το φορτίο της νόσου είναι σημαντικό για τα συστήματα υγείας κυρίως γιατί η ασθένεια συνδέεται με ποικίλες συν-νοσηρότητες και επιπλοκές. Μελέτη του 2012 υπολογίζει το μέσο ετήσιο κόστος ασθενούς στην Ελλάδα περίπου στα €7.100 από το οποίο το 56% αφορά την αντιμετώπιση συν-νοσηροτήτων και επιπλοκών και το 15% το κόστος της αντιδιαβητικής αγωγής. Το συνολικό κόστος αντιμετώπισης της νόσου επαυξάνεται σημαντικά στους αρρύθμιστους ασθενείς», αναφέρει χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια καθηγήτρια Οικονομικών της Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Μαίρη Γείτονα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (14 Νοεμβρίου).

Χωρίς εκπαίδευση και πρόσβαση στις νέες θεραπείες οι ασθενείς
Από την πλευρά της, η Αθανασία Καρούνου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, τονίζει ότι «όλοι οι υπεύθυνοι για την πρόληψη και φροντίδα του διαβήτη οφείλουν να πάρουν σοβαρά μέτρα για να προστατέψουν το μέλλον των ασθενών. Το σύστημα υγείας θα πρέπει να επαναπροσανατολιστεί από τη θεραπεία των επιπλοκών, στην πρόληψη και αναχαίτιση της ανοδικής πορείας της νόσου στη χώρα μας».

Δυστυχώς όμως σήμερα, οι έλληνες πάσχοντες από διαβήτη έρχονται αντιμέτωποι με σωρεία προβλημάτων που δυσχεραίνουν την πρόσβασή τους στην κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και τα εξειδικευμένα κέντρα θεραπείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα 35 διαβητολογικά κέντρα και 70 ιατρεία διαβήτη που λειτουργούν εντός κρατικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων τα οποία έχουν αφεθεί εκτός των νέων οργανωτικών δομών των νοσοκομείων. Αυτό έχει ως συνέπεια μόνο δύο νοσοκομεία, το «Αττικό» και το «Λαϊκό», να διαθέτουν επισήμως στο οργανόγραμμά τους οργανωμένες διαβητολογικές μονάδες και οι ασθενείς να εντάσσονται σε χρονοβόρες λίστες αναμονής προκειμένου να τύχουν στοχευμένης θεραπείας.

Την καθημερινότητα των ασθενών δυσχεραίνει και η επιβολή 10% συμμετοχής στην αγορά προϊόντων ινσουλίνης καθώς και η συμμετοχή 25 ευρώ στην περίπτωση εισαγωγής για νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και το ποσοστό των 46 ευρώ για εκείνους που επιθυμούν να υποβληθούν σε αξιολόγηση από τις επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), προκειμένου να τους αποδοθεί ποσοστό αναπηρίας και προνοιακό επίδομα.

Σύμφωνα με την κ.Καρούνου, η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί καθώς πληροφορίες που διαρρέουν προς τους συλλόγους ασθενών αφήνουν να εννοηθεί ότι το προνοιακό επίδομα βαίνει προς κατάργηση τουλάχιστον για τους ανέργους και τους έμμεσα ασφαλισμένους. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ο διαβήτης δεν περιλαμβάνεται στον πίνακα με τις 43 μόνιμες και μη αναστρέψιμες παθήσεις του υπουργείου Υγείας.

Αλλά τα προβλήματα των ασθενών δεν σταματούν εδώ, αφού καθημερινά βιώνουν και την αγωνία της απρόσκοπτης πρόσβασης στα φάρμακα υπό την απειλή φαρμακοποιών και διαγνωστικών εργαστηρίων να διακόψουν τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, λόγω χρεών.

health.in.gr

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024