Η Κομισιόν αναμένεται να εισηγηθεί την ένταξη της Λετονίας στην Ευρωζώνη, κάνοντάς την το 18ο μέλος του κοινού νομίσματος από την αρχή του 2014. Η βαλτική χώρα είχε υποβληθεί σε εξοντωτικό πρόγραμμα λιτότητας μετά την κρίση του 2008 -η οποία εξαφάνισε το ένα πέμπτο της οικονομίας της- αλλά πληροί πλέον τα κριτήρια για την είσοδο στο κοινό νόμισμα.

Η Κομισιόν αναμένεται να εισηγηθεί την ένταξη της Λετονίας στην Ευρωζώνη, κάνοντάς την το 18ο μέλος του κοινού νομίσματος από την αρχή του 2014.

Η μικρή βαλτική χώρα είχε υποβληθεί σε εξοντωτικό πρόγραμμα λιτότητας μετά την κρίση του 2008 -η οποία εξαφάνισε το ένα πέμπτο της οικονομίας της- αλλά πληροί πλέον τα κριτήρια για την είσοδο στο κοινό νόμισμα.

«Η απόφαση για τη Λετονία είναι θετική», ανέφερε σύμφωνε με το Reuters αξιωματούχος της ΕΕ πριν την επίσημη εισήγηση της Τετάρτης.

Το μήνυμα της προσχώρησης της Λετονίας στο ευρώ, ως δεύτερης των τριών χωρών της Βαλτικής, έχει και την διάσταση πως παρά τα τρία χρόνια της κρίσης το ευρώ δεν αποσυντίθεται.

Η ΕΚΤ πρόκειται να δημοσιεύσει την άποψή της σχετικά με το εάν θα πρέπει να επιτραπεί στη Λετονία να ενταχθεί στην ευρωζώνη, αν και μόνο η Κομισιόν έχει το δικαίωμα εισήγησης. Η ένταξη της Λετονίας θα πρέπει να εγκριθεί από τους ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο του Ιουνίου και θα πρέπει να ληφθεί επίσης υπόψη και η γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Έπειτα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχωρήσουν στην επίσημη ανακοίνωση, η οποία αναμένεται να γίνει τον Ιούλιο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr