«Ανήσυχες οι ΗΠΑ» από την καταστολή στην Τουρκία, λέει ο Κέρι
Η κυβέρνηση Ομπάμα παρακολουθεί με ανησυχία την καταστολή των διαδηλωτών από την τουρκική κυβέρνηση, επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, σε σχόλια του με αφορμή τα γεγονότα στην Τουρκία. Συστήνει αυτοσυγκράτηση στις Αρχές και αποχή από βίαιες εκδηλώσεις σε όλους τους εμπλεκόμενους, ζητά δε να διερευνηθούν τα γεγονότα.
Η κυβέρνηση Ομπάμα παρακολουθεί με ανησυχία την καταστολή των διαδηλωτών από την τουρκική κυβέρνηση, επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, σε σχόλια του με αφορμή τα γεγονότα στην Τουρκία.
Ο αμερικανός υπουργός κάλεσε την Άγκυρα να δείξει αυτοσυγκράτηση ενώ ζήτησε από όλες τις πλευρές να απόσχουν από εκδηλώσεις βίας.
Οι ΗΠΑ, συνέχισε ο υπουργός, παρακολουθούν στενά την κατάσταση και εκφράζουν την ανησυχία τους για την υπερβολική βία από πλευράς αστυνομίας και για τον πολύ μεγάλο αριθμό των τραυματιών.
Τα περιστατικά βίας πρέπει να ερευνηθούν πλήρως, είπε ο Κέρι, χαρακτηρίζοντας ακόμη το σεβασμό στη δημοκρατία κρίσιμο στοιχείο για τη δημοκρατία.
Οι διαδηλώσεις που ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα με αφορμή τα σχέδια για την ανακατασκευή ενός πάρκου στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης γρήγορα διογκώθηκαν και εξελίχτηκαν σερ αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, τις οποίες η κυβέρνηση αντιμετώπισε με βία.
Ο Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε τα αιτήματα των διαδηλωτών και, αφού επέρριψε ευθύνες στην αντιπολίτευση και το Twitter για το ρόλο που είχαν στα γεγονότα, τόνισε ότι τα σχέδια το πάρκο Γκεζί και τον παρακείμενο χώρο θα προχωρήσουν κανονικά.
Να σημειωθεί ακόμη ότι παρά το πρόσφατο ταξίδι του Ερντογάν στις ΗΠΑ, οι σχέσεις των δύο χωρών δεν βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή φάση, κυρίως λόγω της πρωτοβουλίας του Ερντογάν να ταξιδέψει στη Γάζα, στα τέλη Ιουνίου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Καιρός: Τετραήμερο ουκρανικό ψύχος θα σαρώσει τη χώρα – Η εξέλιξη των χιονοπτώσεων ανά περιοχή
- Εϊναι οι πιπεριές «ασπίδα» για το ανοσοποιητικό μας;
- Ο Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη – Η «Ιθάκη» βάζει σε κίνηση Ανδρουλάκη και Φάμελλο
- Λειψυδρία: Ελπιδοφόρα σημάδια από τον Μόρνο μετά τις αυξημένες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις
- «Τρέλα» η μεταφορά της Ταπισερί της Μπαγιέ για τον Ντέιβιντ Χόκνεϊ
- Τσακωμός: Τέσσερις τρόποι για να τον αποφύγεις στη σχέση
- Η μείωση φόρων αντισταθμίζει στις ΗΠΑ τα οφέλη από τους δασμούς
- Φοινικούντα: «Αν βρουν πάνω σου το όπλο ή σε σπίτι, αμάξι, τελείωσε το παραμύθι»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 17.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/tamara-badran-H94-jtvjess-unsplash-1-315x220.jpg)


















































![Η Σέινμπαουμ ζήτησε από τις ΗΠΑ να μειώσουν την ζήτηση ναρκωτικών ανάμεσα στους νέους [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/sheinbaum321-315x220.jpg)













Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442