Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Κόβει την πρόσβαση στην κοινή βιομηχανική ζώνη με τη Σεούλ η Β.Κορέα

Κόβει την πρόσβαση στην κοινή βιομηχανική ζώνη με τη Σεούλ η Β.Κορέα

Κλιμακώνοντας την ένταση στην κορεατική χερσόνησο, η Βόρειος Κορέα απέκλεισε την πρόσβαση στη βιομηχανική ζώνη Καεσόνγκ -το μοναδικό απτό σημάδι συνεργασίας με τη Νότιο Κορέα. Οι περίπου 800 Νοτιοκορεάτες που είχαν μείνει το βράδυ στο συγκρότημα μπόρεσαν να επιστρέψουν. Όλα τα ενδεχόμενα, «ακόμη και, στο χειρότερο σενάριο, την στρατιωτική δράση» εξετάζει η Νότιος Κορέα. Την ανησυχία τους επαναλαμβάνουν Ρωσία και Κίνα.

Κλιμακώνοντας την ένταση στην κορεατική χερσόνησο, η Βόρειος Κορέα απέκλεισε την πρόσβαση στη βιομηχανική ζώνη Καεσόνγκ -το μοναδικό απτό σημάδι συνεργασίας με τη Νότιο Κορέα. Οι περίπου 800 Νοτιοκορεάτες που είχαν μείνει το βράδυ στο συγκρότημα μπόρεσαν να επιστρέψουν. Η Νότιος Κορέα ανέφερε ότι εξετάζει «όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και στο χειρότερο σενάριο την στρατιωτική δράση».

Στο Καεσόνγκ, λίγα χιλιόμετρα βόρεια των ενδοκορεατικών συνόρων, στεγάζονται περίπου 120 εταιρείες, όπου εργάζονται 50.000 Βορειοκορεάτες και μερικά εκατοντάδες στελέχη από τη Νότιο Κορέα.

Η μέχρι πρότινος προθυμία της Πιόνγιάνγκ να μην αποκλείσει το Καεσόνγκ είχε ερμηνευθεί στο Νότο ως ένδειξη πως η Βόρειος Κορέα δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει από την σκληρή ρητορική σε πράξεις.

Το νέο γύρο κλιμάκωσης της έντασης στη χερσόνησο έχουν προκαλέσει οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ και Νοτίου Κορέας. Η Ουάσινγκτον αντιμετώπισε τις αντιδράσεις της Βορείου Κορέας με επιδείξεις δύναμης, όπως η ανάπτυξη «αόρατων» αεροσκαφών στις ασκήσεις.

Θεωρείται ότι τα εργοστάσια στο Καεσόνγκ συνεχίζουν να λειτουργούν. Περίπου 800 Νοτιοκορεάτες διανυκτέρευσαν στη βιομηχανική περιοχή και, σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό Yonhap, ορισμένοι από αυτούς θα επιστρέψουν στη Νότιο Κορέα την Τετάρτη.

Ο υπουργός Αμυνας της Νότιας Κορέας Κιμ Κουάν-τζιν δήλωσε πως εξετάζονται «όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και το χειρότερο σενάριο της στρατιωτικής επέμβασης», για να εγγυηθεί την ασφάλεια των Νοτιοκορεατών που παραμένουν στην κοινή βιομηχανική ζώνη.

Σε αυτοσυγκράτηση καλούν Ρωσία και Κίνα

Την Τετάρτη, η Ρωσία και η Κίνα επανέλαβαν την ανησυχία τους και απηύθυναν έκκληση για αυτοσυγκράτηση

«Ό,τι συμβαίνει ανησυχεί αναμφίβολα τη Ρωσία διότι πρόκειται για μία εκρηκτική κατάσταση κοντά στο σύνορά μας στην Άπω Ανατολή. Απευθύνουμε έκκληση προς όλες τις πλευρές να απόσχουν από κάθε δήλωση και ενέργεια που μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση» δήλωσε ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Ιγκορ Μοργκούλοφ.

«Δεν πιστεύω ότι μία από τις πλευρές ενεργεί σκοπίμως για να προκαλέσει έναν πόλεμο. Αλλά στη σημερινή τεταμένη κατάσταση, αρκεί ένα κοινό ανθρώπινο λάθος ή μία τεχνική βλάβη για να ξεφύγει από τον έλεγχο η κατάσταση» προειδοποίησε.

Το Πεκίνο κάλεσε επίσης όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές «να διατηρήσουν την ηρεμία τους και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», διά στόματος του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ ο υφυπουργός Εξωτερικών Ζανγκ Γεσούι είχε συναντηθεί την Τρίτη με τους πρεσβευτές των Ηνωμένων Πολιτειών, της Νότιας Κορέας και της Βόρειας Κορέας για να εκφράσει την «έντονη ανησυχία» της κινεζικής ηγεσίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο