Η Μυρτώ Αλικάκη στο ρόλο της «Αναστασίας». Η ιστορία μιας παράλληλης σχέσης ανάμεσα σε πατέρα και γιό. Στο πρωταγωνιστικό τρίγωνο της σειράς ήταν η Μυρτώ Αλικάκη, ο Μηνάς Χατζησάββας και ο Άλκης Κούρκουλος.
Η «Αναστασία». Ένας ρόλος, ένας θρύλος.

Οι νεώτεροι δεν θα την θυμούνται, γιατί απλούστατα ήταν μωρά, αυτοί όμως που διανύουν ή και ξεπερνούν το 40ο έτος της ηλικίας τους θα θυμούνται άλλη μια θρυλική σειρά της ελληνικής τηλεόρασης που προβλήθηκε την περίοδο 1993-1994 από τον τηλεοπτικό σταθμό Mega.
Η σκηνοθεσία ήταν του Γιώργου Κορδέλλα και το σενάριο υπέγραφε η Μιρέλλα Παπαοικονόμου η σεναριογράφος και συγγραφέας που μετέπειτα θα στεφθεί η βασίλισσα της μεταφοράς σεναρίων στην ελληνική τηλεόραση.

Ανακηρύχτηκε ως σεναριογράφος-σύμβολο της δεκαετίας του ’90. Επίσης ανέδειξε τη σημερινή γενιά ηθοποιών των 30+ όπως τη Μυρτώ Αλικάκη τη Μαριάννα Τουμασάτου, τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη, τον Χρήστο Νομικό, την Αλεξανιάν κ.α.
Στο πρωταγωνιστικό τρίγωνο της σειράς ήταν η Μυρτώ Αλικάκη, ο Μηνάς Χατζησάββας και ο Άλκης Κούρκουλος.

Η σειρά αφορά την παράλληλη σχέση της Αναστασίας με δυο άνδρες, πατέρα και γιο, και το δίλημμα που προκύπτει από αυτή τη σχέση. Οι γυμνές σκηνές ήταν πολλές και είναι γεγονός ότι σκανδάλισαν το τηλεοπτικό κοινό, αλλά και τους κριτικούς οι οποίοι μιλούσαν για μια «άκρως ακατάλληλη σειρά για ανηλίκους», αφού η τηλεόραση τότε βρισκόταν σε πουριτανική ακόμη εποχή και δεν είχε τολμήσει να θίξει ένα τόσο τολμηρό θέμα.

Το όνομα «Αναστασία» έγινε σημείο αναφοράς και δεν έλειψαν και οι σατιρικές παρωδίες σε επιθεωρήσεις της εποχής. Η σειρά βέβαια απασχόλησε και πολιτικές-ενημερωτικές εκπομπές όπως το «Ενώπιος ενωπίω» του Νίκου Χατζηνικολάου.
Η Μυρτώ Αλικάκη γίνεται το μήλο της έριδας ανάμεσα σε πατέρα και γιό και οι τηλεθεατές παρακολούθησαν μονορούφι τη σφαγή των δυο μονομάχων, αφού η τηλεθέαση εκείνη την εποχή ξεπερνούσε το 50% με 70%. Ήταν το εικοσάχρονο κορίτσι της επαρχίας που σκανδάλιζε τον αντρικό πληθυσμό της Ελλάδας χωρίς να είναι η όμορφη και εξιδανικευμένη ύπαρξη της εποχής.! Όλες οι κοπέλες που είχαν κόψει τα ονόματά τους σε Σάσα, Ανάστα, Σάντι γύρισαν στο βαφτιστικό τους όνομα!

Η «Αναστασία» άνοιξε το δρόμο για τις μεγαλύτερες δραματικές επιτυχίες της ιδιωτικής τηλεόρασης και δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι η τηλεόραση πέρασε σε ένα καινούριο και πιο…απελευθερωμένο στάδιο.
Οι αντιδράσεις από τις ρεαλιστικές και ερωτικές σκηνές έχουν παραμείνει παροιμιώδεις, πράγμα που δεν εμπόδισε τη σειρά να «δοξαστεί» και να θεωρείται μετά από δυο δεκαετίες μια σειρά σταθμός.
Το ομώνυμο τραγούδι της σειράς το τραγούδησε η Ελευθερία Αρβανιτάκη σε στίχους της εξαιρετικής Λίνας Νικολακοπούλου σε μουσική του Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Το soundtrack της σειράς κυκλοφόρησε σε δίσκο και είναι το πρώτο ελληνικό τηλεοπτικό soundtrack, που έγινε πλατινένιο, ξεπερνώντας σε πωλήσεις τα 50.000 αντίτυπα.