Γκόραν Μπρέγκοβιτς
Ο Βόσνιος συνθέτης εντυπωσίασε το κοινό με τις πραγματικά εκπληκτικές μελωδίες του soundtrack και έκτοτε και ενώ κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, παραμένει το ίδιο δημοφιλής στη χώρα μας καθώς και σε όλες τις βαλκανικές χώρες.
Ederlezi από την ταινία «Ο Καιρός των Τσιγγάνων»
Ο Μπρέγκοβιτς είναι ο γνωστότερος συνθέτης σχεδόν ολόκληρης της πρώην Γιουγκοσλαβίας, με μουσική ειδίκευση στο τσιγγάνικο είδος και ιδιαίτερη αγάπη στο βαλκανικό ήχο.
Γεννήθηκε στις 22 Μαρτίου 1950 στο Σαράγεβο, ενώ διαθέτει τριπλή καταγωγή καθώς η μητέρα του είναι Σέρβα και ο πατέρας Κροάτης.
Η επαφή του με τη μουσική ήρθε σε μικρή ηλικία όταν θέλησε να ασχοληθεί με το βιολί, ενώ στη συνέχεια άλλαξε πολλά μουσικά σχολεία.
Στην εφηβεία χρειάστηκε για λόγους επιβίωσης να παίζει μουσική σε μπαρ στις ακτές της Αδριατικής όπου και είχε μετακομίσει με τη μητέρα του, μέχρι τη στιγμή που μπήκε στο συγκρότημα Kodeksi, ξεκινώντας έτσι την επαγγελματική του σταδιοδρομία.
Το συγκρότημα λίγο αργότερα αλλάζει το όνομά του σε Bijelo Dugme που σημαίνει «Λευκό Κουμπί» και γίνεται ένα από τα δημοφιλέστερα της Γιουγκοσλαβίας, μέχρι τη διάλυσή του όπου ο Γκόραν στράφηκε πλέον στη σύνθεση μουσικής για ταινίες.
Φανερά επηρεασμένος από τη μουσική των Ρομά αλλά και της τοπικής παραδοσιακής στράφηκε προς τους ήχους αυτούς που τον έκαναν να ξεχωρίσει και να γράψει μουσική για περισσότερες από 30 ταινίες, μεταξύ των οποίων το Arizona Dream, Underground, Βασίλισσα Μαργκό και άλλες.
Εγχώριοι καλλιτέχνες, στιχουργοί και ερμηνευτές συνεργάστηκαν με επιτυχία μαζί του λόγω των συγγενικών μας ήχων.
In the Death Car – Από την ταινία «Arizona Dream» – ερμηνεία: Iggy Pop
Η Λίνα Νικολακοπούλου έγραψε στίχους σε μουσική του Μπρέγκοβιτς, με ερμηνεύτρια την Αλκηστι Πρωτοψάλτη, ο Γιώργος Νταλάρας έχει επίσης συνεργαστεί μαζί του καθώς και οι αδελφές Σουζάνα και Ελένη Βουγιουκλή.
Ο Μπρέγκοβιτς είναι σήμερα καλά και συνεχίζει τις συναυλίες του, μετά από ένα ατύχημα που είχε καθώς πέφτοντας από ένα δέντρο κινδύνεψε να μείνει παράλυτος, ενώ μοιράζει τη ζωή του μεταξύ των τριών κατοικιών του στο Βελιγράδι, το Παρίσι και το Σαράγεβο.
«Θεός αν είναι» σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου και ερμηνεία Αλκηστις Πρωτοψάλτη
- Ρύθμιση διαδικτύου: Κυρώσεις των ΗΠΑ σε 5 Ευρωπαίους, ανάμεσά τους ο πρώην επίτροπος Μπρετόν
- Γαλλία: Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους Airbus A320 της Vueling λόγω «τεχνικού προβλήματος»
- Στα «ΝΕΑ» της Τετάρτης: Τελεσίγραφα
- Άρσεναλ – Κρίσταλ Πάλας 1-1 (8-7 πεν.): Πρόκριση «θρίλερ» για τους «κανονιέρηδες» στα πέναλτι!
- H βαθμολογία στη Euroleague μετά τη νίκη του Παναθηναϊκού στο Κάουνας
- Καλιφόρνια: «Ατμοσφαιρικό ποτάμι» θα πλήξει την πολιτεία – Εντολές εκκένωσης για περιοχές του Λος Άντζελες




