Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
in.gr

Κεφάλαια 1,2 δισ. ευρώ χορηγεί η ΕΕ για 23 καινοτόμα έργα στις ΑΠΕ

Η Κομισιόν αποφάσισε την Τρίτη να διατεθεί χρηματοδότηση ποσού άνω των 1,2 δισ. ευρώ για 23 ιδιαίτερα καινοτόμα ευρωπαϊκά έργα επίδειξης στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στο πλαίσιο της πρώτης πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για το πρόγραμμα χρηματοδότησης NER300. Τα έργα θα συγχρηματοδοτηθούν με τα έσοδα που προέρχονται από την πώληση των 200 εκατομμυρίων δικαιωμάτων εκπομπής από το απόθεμα για νεοεισερχόμενους (NER) του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών της ΕΕ.

Η Κομισιόν αποφάσισε την Τρίτη να διατεθεί χρηματοδότηση ποσού άνω των 1,2 δισ. ευρώ για 23 ιδιαίτερα καινοτόμα ευρωπαϊκά έργα επίδειξης στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στο πλαίσιο της πρώτης πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για το πρόγραμμα χρηματοδότησης NER300.

Τα έργα θα συγχρηματοδοτηθούν με τα έσοδα που προέρχονται από την πώληση των 200 εκατομμυρίων δικαιωμάτων εκπομπής από το απόθεμα για νεοεισερχόμενους (NER) του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών της ΕΕ.

Τα έργα καλύπτουν ευρύ φάσμα τεχνολογιών στον τομέα των ΑΠΕ: βιοενέργεια (συμπεριλαμβανομένων των προηγμένων βιοκαυσίμων), συστήματα συγκέντρωσης ηλιακής ενέργειας, γεωθερμική ενέργεια, αιολική ενέργεια, ωκεάνια ενέργεια και διαχείριση κατανεμημένων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (έξυπνα δίκτυα).

Η αρμόδια για την κλιματική δράση επίτροπος της ΕΕ, Κόνι Χέντεγκορντ, δήλωσε:

«Τα Χριστούγεννα ήρθαν εφέτος νωρίτερα: η σημερινή απόφαση αποτελεί σημαντικό ορόσημο στην πολιτική της ΕΕ για το κλίμα. Το πρόγραμμα NER300 είναι ένας μηχανισμός «Ρομπέν των Δασών» ο οποίος υποχρεώνει τους ρυπαίνοντες να πληρώνουν για μεγάλης κλίμακας επίδειξη νέων τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών άνθρακα».

» Οι επιχορηγήσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ -που καταβάλλουν οι ρυπαίνοντες- θα συμβάλουν στη μόχλευση περαιτέρω ποσού 2 δισ. ευρώ υπό μορφή ιδιωτικών επενδύσεων στα 23 επιλεγμένα έργα επίδειξης χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών. Αυτό θα βοηθήσει την ΕΕ να διατηρήσει την πρωτοπόρο θέση της όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να δημιουργήσει άμεσα θέσεις εργασίας στην ΕΕ», επισήμανε.

Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή της η Κομισιόν, από τη στιγμή που θα αρχίσουν να λειτουργούν τα έργα αυτά θα αυξηθεί συνολικά η ετήσια παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην Ευρώπη κατά περίπου 10 TWh, ποσότητα ενέργειας που αντιστοιχεί στην ετήσια κατανάλωση καυσίμων άνω του 1 εκατομμυρίου επιβατικών αυτοκινήτων.

Το σημαντικότερο είναι ότι επιδιώκεται η επιτυχής επίδειξη τεχνολογιών που στη συνέχεια θα συμβάλουν στην σημαντική αύξηση της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές σε ολόκληρη την ΕΕ, τονίζει η Κομισιόν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο