Κακάσχημα αλλά μοναδικά ζώα που απειλούνται με εξαφάνιση
Το γιγάντιο πάντα μπορεί να απειλείται, τουλάχιστον όμως έχει τη φωτογένεια που προσελκύει την προσοχή του κόσμου και αυξάνει τις δωρεές για την προστασία του. Δεν έχουν όμως όλα τα απειλούμενα είδη την τύχη να είναι χαριτωμένα. Το πρόγραμμα EDGE της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου προσπαθεί τώρα να ευαισθητοποιήσει το κοινό για αυτά τα μάλλον άσχημα αλλά ιδιαίτερα ζώα.
Το γιγάντιο πάντα μπορεί να απειλείται, τουλάχιστον όμως έχει τη φωτογένεια που προσελκύει την προσοχή του κόσμου και αυξάνει τις δωρεές για την προστασία του. Δεν έχουν όμως όλα τα απειλούμενα είδη την τύχη να είναι χαριτωμένα.
Το πρόγραμμα EDGE της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου προσπαθεί τώρα να ευαισθητοποιήσει το κοινό για αυτά τα μάλλον άσχημα αλλά ιδιαίτερα ζώα:

Ο βάτραχος Nasikabatrachus sahyadrensis, γνωστός και ως «βατράχι λουκουμάς», ανακαλύφθηκε μόλις το 2003 στην Ινδία. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι ότι περνά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του σε βάθος 4 μέτρων στο έδαφος. Η επίσημη Κόκκινη Λίστα το κατατάσσει στα «απειλούμενα» είδη.


O παγκολίνος της Ιάβας (Manis javanica) απαντάταi σε μεγάλο μέρος της Νοτιοανατολικής Ασίας, θεωρείται όμως απειλούμενο είδος. Οι παγκολίνοι είναι τα μόνα θηλαστικά που καλύπτονται εντελώς από λέπια, αποτελούμενα από την πρωτεΐνη κερατίνη που σχηματίζει και τα ανθρώπινα νύχια και μαλλιά.
Το δελφίνι του Γάγγη (Platanista gangetica) ζει στο Μπαγκλαντές, την Ινδία, το Νεπάλ και το Πακιστάν, ωστόσο ο συνολικός πληθυσμός του εκτιμάται ότι περιορίζεται σήμερα στα 1.200 άτομα. Τα μικρά, μη λειτουργικά του μάτια, σε συνδυασμό με το μακρόστενο ρύγχος και τα δόντια που προεξέχουν, του δίνουν μια ελαφρώς απωθητική εμφάνιση.

Η έχιδνα του γένους Zaglossus ζει αποκλειστικά στην Παπούα Νέα Γουινέα και είναι το αρχαιότερο θηλαστικό στη Γη -τα απολιθώματα δείχνουν ότι το παράξενο ζώο δεν έχει αλλάξει καθόλου εδώ και 180 εκατ. χρόνια. Μαζί με τον εξίσου παράξενο ορνιθόρυγχο κατατάσσεται στην κατηγορία των μονοτρημάτων, θηλαστικών που γεννούν αβγά.

Ο πυγμαίος βραδύποδας (Bradypus pygmaeus) ζει αποκλειστικά σε ένα μικρό νησί έξω από τις ακτές του Παναμά. Με πληθυσμό που εκτιμάται ότι έχει συρρικνωθεί στα 300 άτομα, το είδος αντιμετωπίζει κρίσιμο κίνδυνο εξαφάνισης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις Μαΐου
- Ο Ζήκος το… πιστεύει μετά το 3-0 από τη Βαγιεκάνο: «Η ΑΕΚ έχει τις περισσότερες πιθανότητες να προκριθεί»
- Κορυφώνεται η μαζική έξοδος του Πάσχα – Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας, σε επιφυλακή το Λιμενικό
- Απολογείται ο καθηγητής μουσικής για την ασέλγεια στη 14χρονη μαθήτρια του
- Η Γκλόρια Στάινεμ στα 92 της: Οι γυναίκες είναι ίσως οι μόνες που γίνονται πιο ριζοσπαστικές με τα χρόνια
- Πώς αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα ο σκύλος; – Η δύναμη της όσφρησης
- Τα δεδομένα για «αιώνιο» ντέρμπι στα play offs: Οι πιθανότητες να παίξουν αντίπαλοι Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός (pic)
- Πάσχα: Τα ξεχωριστά έθιμα της Μεγάλης Παρασκευής – Κατάνυξη, Επιτάφιοι και τοπικά δρώμενα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/nazar-shkribliak-Y9WdqTFzZVw-unsplash-1-315x220.jpg)










































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442