Ταμείο κατά της φτώχειας στην Ευρώπη προτείνουν οι Βρυξέλλες
Τη δημιουργία ταμείου αρωγής για τα εκατομμύρια των φτωχών Ευρωπαίων στους κόλπους της Ένωσης, το οποίο θα εφοδιαστεί με περίπου 2,5 δισ. ευρώ ως το 2020, πρότεινε η Κομισιόν. Με τα σοκαριστικά στοιχεία για 40 εκατ. ανθρώπους να υποφέρουν από «οξεία υλική στέρηση» ή απλά πείνα και για 116 εκατ. (εκ των οποίων 25,4 εκατ. παιδιά) να απειλούνται από τη φτώχεια, να βαίνουν συνεχώς επιδεινούμενα, η Κομισιόν, αφού δεν μπορεί να αλλάξει τις πολιτικές που οδηγούν σε εξαθλίωση τους πολίτες της ΕΕ, περιορίζεται σε «νέους μηχανισμούς αλληλεγγύης».
Τη δημιουργία ταμείου αρωγής για τα εκατομμύρια των φτωχών Ευρωπαίων στους κόλπους της Ένωσης, το οποίο θα εφοδιαστεί με περίπου 2,5 δισ. ευρώ ως το 2020, πρότεινε η Κομισιόν.
Με τα σοκαριστικά στοιχεία για 40 εκατ. ανθρώπους να υποφέρουν από «οξεία υλική στέρηση» ή απλά πείνα και για 116 εκατ. (εκ των οποίων 25,4 εκατ. παιδιά) να απειλούνται από τη φτώχεια, να βαίνουν συνεχώς επιδεινούμενα, η Κομισιόν, αφού δεν μπορεί να αλλάξει τις πολιτικές που οδηγούν σε εξαθλίωση τους πολίτες της ΕΕ, περιορίζεται στις προτάσεις για «νέους μηχανισμούς αλληλεγγύης».
Ειδικότερα, το ταμείο αυτό, το οποίο προτείνεται μέσα στο πλαίσιο του σχεδίου προϋπολογισμού για την περίοδο 2014-2020, που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση, πρέπει να εγκριθεί από τα κράτη μέλη και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το εν λόγω ταμείο θα επιτρέψει να παρέχεται βοήθεια σε τρόφιμα στους πιο φτωχούς, αλλά επίσης ρούχα και είδη πρώτης ανάγκης στους άστεγους και στα παιδιά που βρίσκονται σε καταστάσεις «υλικής στέρησης».
Στο πλαίσιο εθνικών προγραμμάτων, το ταμείο θα υποστηρίζει το 85% του κόστους της αρωγής και τα κράτη μέλη θα αναλαμβάνουν το 15%.
«Έχουμε ανάγκη, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, από νέους μηχανισμούς αλληλεγγύης και τους κατάλληλους πόρους για να βοηθούμε τα πρόσωπα που μειονεκτούν και τους φτωχούς που συχνά ζουν σε μια κατάσταση πραγματικής κοινωνικής ανάγκης», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
«Ελπίζω ότι τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα υιοθετήσουν σύντομα την πρόταση αυτή και το σχετικό προϋπολογισμό, ώστε αυτοί που έχουν ανάγκη βοήθειας να μπορέσουν να την έχουν το συντομότερο δυνατόν», υπογράμμισε ο επίτροπος Κοινωνικών Υποθέσεων Λάζλο Άντορ.
Το νέο ταμείο θα αποτελέσει μέρος των Ταμείων Συνοχής.
Σοκαριστικά τα στοιχεία για τη φτώχεια
Το τμήμα του πληθυσμού της ΕΕ που δεν έχει τα μέσα για να φάει μια μέρα στις δύο ένα γεύμα με κρέας, πουλερικά ή ψάρι (ή τα αντίστοιχα φαγητά των χορτοφάγων) ανερχόταν σε 8,7% το 2010, δηλαδή σε πάνω από 43 εκατομμύρια πρόσωπα, και οι πρώτοι διαθέσιμοι αριθμοί για το 2011 δείχνουν πως η κατάσταση έχει επιδεινωθεί.
Στους κόλπους της ΕΕ, περίπου 40 εκατ. άνθρωποι υποφέρουν από «οξεία υλική στέρηση», δηλαδή αδυνατούν να έχουν πρόσβαση σε επαρκή ποσότητα τροφίμων κατάλληλης ποιότητας.
Περίπου 116 εκατομμύρια άνθρωποι απειλούνται από τη φτώχεια ή τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, 4,1 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν άστεγοι στην Ευρώπη το 2009-2010.
Το φαινόμενο αυτό αυξήθηκε πρόσφατα λόγω της κοινωνικής επίδρασης της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης και της ανόδου της ανεργίας.
Πιο ανησυχητικό ακόμη είναι το γεγονός ότι οι οικογένειες με παιδιά, οι νέοι και τα πρόσωπα που προέρχονται από τη μετανάστευση είναι ολοένα και περισσότεροι μεταξύ των αστέγων.
Στην ΕΕ ζουν 25,4 εκατ. παιδιά που απειλούνται από τη φτώχεια ή τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Επίσης 5,7 εκατ. παιδιά δεν έχουν τα μέσα να φορέσουν καινούρια ρούχα και 4,7 εκατ. δεν έχουν δύο ζευγάρια παπούτσια στο μέγεθός τους.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τη Βίρτους στο ΣΕΦ για το… νέο σερί
- Versace: Με τον Βέλγο οραματιστή Pieter Mulier στο τιμόνι ξεκινάει νέο κεφάλαιο – Το ρίσκο
- Χιλή: Ο ακροδεξιός εκλεγμένος πρόεδρος Καστ θέλει να «εμπνευστεί» από Μελόνι, Όρμπαν και Μιλέι
- 6 Φεβρουαρίου 2026: Η ημερομηνία που κανείς δεν προσέxει, αλλά ξαναβάζει τον κόσμο στον εφιάλτη
- Κίνηση: Διακοπή κυκλοφορίας σε δύο λωρίδες της Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας λόγω τροχαίου
- Ιταλικό στυλ στη Βραζιλία: Αντσελότι και Καναβάρο συναντήθηκαν στο Ρίο
- Στο ψυχιατρείο μπαινόβγαινε η 56χρονη δασκάλα γιόγκα που έβαζε βόμβες σε φίλους και συγγενείς
- «Οι περιπέτειες του Τομ Σόγιερ» συνεχίζονται στο θέατρο Άλφα – Ληναίος-Φωτίου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 06.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/pexels-david-kanigan-239927285-35070884-315x220.jpg)





















![Ακίνητα: Πώς το Μετρό εκτοξεύει τα… ενοίκια [πίνακες]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/akinita1-315x220.jpg)





































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442