Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Ο «κύριος Λαζάρ» ήταν τόσο «εξαιρετικός» που μάς κέρδισε!

Ο «κύριος Λαζάρ» ήταν τόσο «εξαιρετικός» που μάς κέρδισε!

Μια εξαιρετική ταινία, πρώτης προβολής αυτήν την εβδομάδα, σάς προτείνει το in.gr/σινεμά να παρακολουθήσετε το Σαββατοκύριακο. Κερδίστε δωρεάν εισιτήρια για τον κινηματογράφο «Μικρόκοσμος». «Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών» ήταν μια ταινία που με είχε συγκλονίσει, όταν την είχα παρακολουθήσει με τους συμμαθητές μου, στα σχολικά μας χρόνια. Όλους μάς είχε συγκλονίσει, γιατί, κατά βάθος, λαχταρούσαμε […]

Μια εξαιρετική ταινία, πρώτης προβολής αυτήν την εβδομάδα, σάς προτείνει το in.gr/σινεμά να παρακολουθήσετε το Σαββατοκύριακο. Κερδίστε δωρεάν εισιτήρια για τον κινηματογράφο «Μικρόκοσμος».
«Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών» ήταν μια ταινία που με είχε συγκλονίσει, όταν την είχα παρακολουθήσει με τους συμμαθητές μου, στα σχολικά μας χρόνια. Όλους μάς είχε συγκλονίσει, γιατί, κατά βάθος, λαχταρούσαμε έναν καθηγητή τόσο εμπνευσμένο, όσο ήταν ο βαθιά καλλιεργημένος κύριος Κήτιν, που ιδανικά, μοναδικά και ανεπανάληπτα υποδύθηκε ο Ρόμπιν Γουίλιαμς, ο οποίος μάλιστα ήταν υποψήφιος για Όσκαρ Α’ Ανδρικού ρόλου.

«Ο Εξαιρετικός κύριος Lazahr» (διαβάστε την υπόθεση, δείτε πού προβάλλεται), του Φιλίπ Φαλαρντό, έχει κάποιες αναλογίες…έχασε το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας από την ιρανική «Ένας Χωρισμός» -επίσης εξαιρετική- και το σενάριό της επίσης περιλαμβάνει έναν εμπνευσμένο «δάσκαλο» (όταν δείτε την ταινία θα καταλάβετε τα εισαγωγικά), ο οποίος επίσης δεν απευθύνεται μόνο στο μυαλό αλλά και στις καρδιές των κατά πολύ μικρότερων μαθητών του, που έχουν επηρεαστεί πολλαπλά από την ανεξήγητη για τη δική τους λογική, αυτοκτονία της δασκάλας τους.

Ο σκηνοθέτης Φιλίπ Φαλαρντό έχει καταφέρει κάτι πολύ απλό -και απ’ ότι φαίνεται- πολύ δύσκολο ταυτόχρονα: μέσα από ένα λιτό, καθόλου πομπώδες σενάριο και με τη βοήθεια των «άσημων» ηθοποιών του, ενήλικων και ανήλικων, καταφέρνει να μικρύνει την απόσταση μεταξύ, πλατώ, οθόνης και θεατή και να μεταφέρει συναίσθημα στις αίθουσες προβολής!

Άκρως σοβαρά ζητήματα, όπως η ξενοφοβία και ο ρατσισμός, οι σύγχρονες παιδαγωγικές μέθοδοι, που απαιτούν σωματική απόσταση ανάμεσα σε μαθητές και δασκάλους προς αποφυγή τυχόν παρεξηγήσεων, οι σχέσεις των φύλων στην προεφηβεία, η επώδυνη πορεία προς την ενηλικίωση, η μοναξιά των σύγχρονων παιδιών που μεγαλώνουν με τις κουβερνάντες λόγω των επαγγελματικών υποχρεώσεων των «συνειδητοποιημένων» γονιών τους, αγγίζονται από τον Φαλαρντό με τρόπο διακριτικό, και με ένταση τέτοια, ώστε να τηρούνται οι σεναριακές ισορροπίες.

Πραγματικά εξαιρετικός ο Μοχάμεντ Φελάγκ στον ρόλο του δασκάλου από την Αλγερία, που έφθασε στο Κεμπέκ, κουβαλώντας μια επίσης οδυνηρή ιστορία (δεν θα σας αποκαλύψουμε ποια είναι αυτή) αλλά και οι μικροί πρωταγωνιστές – μαθητές.

«Ο Εξαιρετικός κύριος Lazhar» είναι μία ακόμη απόδειξη, ότι ο υψηλός προϋπολογισμός και τα «μεγάλα» ονόματα στο cast, δεν είναι απαραίτητα εχέγγυα για μια μεγάλη ταινία. Αντίθετα, ένα απλό, κατανοητό, με ζωντανούς διαλόγους σενάριο και μια χούφτα ταλαντούχοι ηθοποιοί, μπορούν να την φτιάξουν!

Είναι μια ταινία για δασκάλους, γονείς και ανθρώπους με ευαισθησίες γενικότερα. Και αρπάζοντας την ευκαιρία, θα ήθελα να απευθύνω μια παράκληση – συμβουλή στους σύγχρονους – συνομήλικούς μου γονείς: επειδή τα παιδιά μας περνούν περισσότερες ώρες στο σχολείο με τους δασκάλους τους, παρά στο σπίτι μαζί μας, επειδή αυτοί οι άνθρωποι είναι υπεύθυνοι αλλά και εκπαιδευμένοι να διαμορφώνουν χαρακτήρες με ήθος, τρόπους, κοινωνική μόρφωση και να «χτίσουν» τους αυριανούς πολίτες, και επειδή όλα αυτά, τα κάνουν απαγγιστρωμένοι από την ιδανική εικόνα που έχουμε πλάσει οι ίδιοι για τα παιδιά μας, ας τους αφήσουμε να κάνουν τη δουλειά τους και ας δουλέψουμε κι εμείς για να εμπνεύσουμε στα παιδιά μας εμπιστοσύνη και εκτίμηση προς τον δάσκαλο-λειτουργό και όχι απαξίωση…πολύ περισσότερο, τώρα που δουλεύει για ψίχουλα!

«Ο Εξαιρετιός κύριος Lazhar» είναι και η κινηματογραφική μας πρόταση για το Σαββατοκύριακο και σάς έχουμε εξασφαλίσει προκλήσεις για να την παρακολουθήσετε την Τρίτη και την Τετάρτη στον κινηματογράφο «Μικρόκοσμος».

Τζένη Παπαγεωργίου


Διαβάστε επίσης:
«Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι». Ο Έλληνας θα το αγαπήσει;


Κάντε Like στη σελίδα της Ψυχαγωγίας στο Facebook

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο