Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Έξι ύποπτα κρούσματα λεπτοσπείρωσης στην περιφέρεια Ζακύνθου

Έξι ύποπτα κρούσματα λεπτοσπείρωσης στην περιφέρεια Ζακύνθου

Για έξι ύποπτα κρούσματα λεπτοσπείρωσης στην ευρύτερη περιοχή της περιφέρειας, κάνει λόγο με επείγουσα ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, διευκρινίζοντας ότι από αυτά τα δύο έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά και τα υπόλοιπα διερευνώνται. H λεπτοσπείρωση είναι σημαντική ανθρωποζωονόσος και μεταδίδεται στον άνθρωπο και τα κατοικίδια ζώα άμεσα ή έμμεσα, με τα ούρα τρωκτικών ή με μολυσμένα από αυτά τρόφιμα ή νερό.

Για έξι ύποπτα κρούσματα λεπτοσπείρωσης στην ευρύτερη περιοχή της περιφέρειας, κάνει λόγο με επείγουσα ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, διευκρινίζοντας ότι από αυτά τα δύο έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά και τα υπόλοιπα διερευνώνται.

H λεπτοσπείρωση, μια ασθένεια που προκαλείται από βακτήρια του γένους Leptospira, είναι σημαντική ανθρωποζωονόσος και μεταδίδεται στον άνθρωπο και τα κατοικίδια ζώα από τα ούρα τρωκτικών ή από νερό και τρόφιμα μολυσμένα με ούρα.

Συχνά, τα μολυσμένα άτομα δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, η ασθένεια είναι συνήθως διφασική: στην πρώτη φάση, εκδηλώνονται συμπτώματα τύπου γρίπης (πυρετός, μυαλγίες, πονοκέφαλος), τα οποία γρήγορα υποχωρούν. Στη δεύτερη και πιο επικίνδυνη φάση, η ασθένεια προκαλεί μηνιγγίτιδα και βλάβες στο ήπαρ και τους νεφρούς.

Η ασθένεια καταπολεμάται πάντως σχετικά εύκολα με αντιβιοτικά.

H Διεύθυνση ενημερώνει τους κατοίκους να εφαρμόζουν τα βασικά προληπτικά μέτρα, που είναι:

  1. Καθαρισμός των ιδιωτικών χώρων από τους κατοίκους, όπως αυλές, αποθήκες, στάβλοι, χώροι διατήρησης οικοσίτων και κατοικιδίων ζώων από απορρίμματα, λιμνάζοντα νερά και οικοπέδων εντός κατοικημένων περιοχών κ.λπ. Βασικός σκοπός της καθαριότητας είναι οι ποντικοί να μη βρίσκουν φαγητό, νερό και κρύπτες.
  2. Συστηματική μυοκτονία των παραπάνω χώρων, όταν διαπιστώνεται με οποιονδήποτε τρόπο η παρουσία τρωκτικών.
  3. Να γίνεται συχνό πλύσιμο των χεριών, μετά από κάθε εργασία, ιδιαίτερα αγροτική και οπωσδήποτε πριν τη λήψη τροφής.
  4. Ιδιαίτερα όσοι ασχολούνται με αγροτικές εργασίες θα πρέπει να προστατεύονται με τη χρήση γαντιών, κατάλληλων κλειστών υποδημάτων (μπότες) και ρούχων που να καλύπτουν επαρκώς το σώμα για την αποφυγή μικροτραυματισμών
  5. Σχολαστικό πλύσιμο φρούτων και λαχανικών πριν την κατανάλωσή τους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο