Γονιδιακή θεραπεία θεραπεύει τη συγγενή ανοσμία
Ποντίκια που είχαν γεννηθεί χωρίς την αίσθηση της όσφρησης μπόρεσαν για πρώτη φορά να μυρίσουν το περιβάλλον και την τροφή τους χάρη σε νέα γονιδιακή θεραπεία. Οι ερευνητές ελπίζουν μάλιστα ότι η ίδια προσέγγιση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα αισθητήρια όργανα όπως το αφτί.
Την ικανότητα να οσφραίνονται το περιβάλλον και την τροφή τους χάρισε σε ποντίκια που είχαν γεννηθεί χωρίς την αίσθηση της όσφρησης καινοτόμος γονιδιακή θεραπεία που ανέπτυξε διεθνής ομάδα επιστημόνων.
Τα πειραματόζωα έπασχαν από μια γενετική νόσο η οποία επηρεάζει τα μικροσκοπικά τριχίδια που βρίσκονται μέσα στα ρουθούνια και διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανίχνευση χημικών στον αέρα.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν μελλοντικά σε θεραπείες νοσημάτων που συνδέονται με προβλήματα σε τριχίδια όπως αυτά της μύτης, του αυτιού ή ακόμα και του ματιού, τα οποία ευθύνονται για προβλήματα όσφρησης, ακοής, όρασης κ.ά.
Το πείραμα
Σύμφωνα με δημοσίευση της επιστημονικής ομάδας, με επικεφαλής την ομάδα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, στην επιθεώρηση «Nature Medicine», μια σειρά από βλάβες των μικροσκοπικών τριχιδίων συνδέεται με γενετικές ανωμαλίες. Μια από αυτές είναι και η συγγενής ανοσμία από την οποία έπασχαν τα τρωκτικά που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη.
Τα γενετικώς τροποποιημένα πειραματόζωα έφεραν μια μετάλλαξη στο γονίδιο Ift88, η οποία δεν επέτρεπε την ομαλή ανάπτυξη τριχιδίων στη μύτη με αποτέλεσμα τα τρωκτικά να μην έχουν όσφρηση.
Οι επιστήμονες ανέπτυξαν έναν ιό με στόχο τη «μόλυνση» των προβληματικών κυττάρων με μια ενεργή εκδοχή του γονιδίου Ift88. Προχώρησαν λοιπόν σε ενέσιμη χορήγηση το ιού στη μύτη των πειραματόζωων επί τρεις συνεχόμενες ημέρες. Διαπίστωσαν ότι η συγκεκριμένη μέθοδος οδήγησε στην επιτυχή αποκατάσταση της αίσθησης της όσφρησης των ποντικιών. Σύντομα τα τρωκτικά ήταν σε θέση να αναζητούν την τροφή τους μέσω της όσφρησης.
«Τα ευρήματα αυτά αποτελούν απόδειξη ότι μπορούμε να εισαγάγουμε το γονίδιο στα προβληματικά κύτταρα, για την παραγωγή της σωστής πρωτεΐνης και την ανάπτυξη των τριχιδίων που απαιτούνται για τη σωστή λειτουργία της όσφρησης» εξηγεί ο καθηγητής Φίλιπ Μπιλς από το Πανεπιστήμιο College του Λονδίνου που συμμετείχε στη μελέτη.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- «Καραγκιόζη… Χάσαμε τον Αϊ Βασίλη!»: Με τη Ματίνα Νικολάου στο θέατρο Σκιών του Π. Χατζηαναγνώστου
- Γιατί η πολιτική φαντασία έχει πεθάνει – και πώς να την αναστήσουμε
- Διαφθορά μετρημένη σε δισ.: Από τα βοσκοτόπια του ΟΠΕΚΕΠΕ στα σαλόνια των Βρυξελλών
- Ποιοι δρόμοι έχουν κλείσει στην Αττική λόγω της κακοκαιρίας Byron
- Αρκάς: Η καλημέρα της Παρασκευής σε κλίμα κακοκαιρίας
- Κακοκαιρία Byron: Κλειστά τα διόδια Ελευσίνας στο ρεύμα προς Κόρινθο – Ταλαιπωρία για εκατοντάδες οδηγούς
- Προπονήσεις: Γιατί είναι πιο δύσκολες τον χειμώνα;
- Τα SOS της τελευταίας στιγμής για το επίδομα θέρμανσης: Εκπνέει η προθεσμία – Τα ποσά που θα δοθούν
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 05.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-kammeran-gonzalez-keola-3137381-9559884-315x220.jpg)
















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442