Σοκαρισμένη από τη νέα σφαγή σε συριακό χωριό η διεθνής κοινότητα [infographic]
«Σοκαρισμένος και τρομαγμένος» δηλώνει ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία Κόφι Ανάν από τη σφαγή στο χωριό Τρέμσεχ κοντά στη Χάμα, μιλώντας για «επιβεβαιωμένη χρήση βαρέων όπλων, όπως πυροβολικό, αρμάτων μάχης και ελικοπτέρων». Οργανώσεις αντικαθεστωτικών στη Συρία υποστηρίζουν ότι ο στρατός επενέβη με ελικόπτερα και τανκς στο χωριό Ταραμσέχ, στην επαρχία της Χάμα, σκοτώνοντας «πάνω από 200 ανθρώπους» (ή κατ'αλλες εκτιμήσεις γύρω στους 150), ανάμεσά τους και αντάρτες. Έντονα αντιδρά η διεθνής κοινότητα. Διεξαγωγή έρευνας ζητά η Ρωσία.
Σοκαρισμένος και τρομαγμένος δηλώνει ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία Κόφι Ανάν από τη σφαγή στο χωριό Τρέμσεχ κοντά στη Χάμα, μιλώντας για «επιβεβαιωμένη χρήση βαρέων όπλων, όπως πυροβολικό, αρμάτων μάχης και ελικοπτέρων».
Οργανώσεις αντικαθεστωτικών στη Συρία υποστηρίζουν ότι ο στρατός επενέβη με ελικόπτερα και τανκς στο χωριό Τρέμσεχ, στην επαρχία της Χάμα, σκοτώνοντας «πάνω από 200 ανθρώπους» (ή κατ’αλλες εκτιμήσεις γύρω στους 150), ανάμεσά τους και αντάρτες.
Ωστόσο, Σύρος ακτιβιστής δήλωσε ότι οι νεκροί άμαχοι είναι λίγοι και ότι οι περισσότεροι από τους νεκρούς είναι μέλη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, που κατά κανόνα είναι λιποτάκτες.
Η συριακή αντιπολίτευση καταδίκασε τη σφαγή, όπως τη χαρακτήρισε, και ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μια δεσμευτική απόφαση για να δοθεί τέλος στην αιματοχυσία.
Από την πλευρά τους οι Αρχές της Δαμασκού επέρριψαν την ευθύνη για τους θανάτους στο χωριό σε «ένοπλες ομάδες τρομοκρατών», σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana, το οποίο γνωστοποίησε «βαριές απώλειες στις τάξεις των τρομοκρατών» και τρεις νεκρούς μεταξύ των στρατιωτών.
Το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο, κύριος συνασπισμός της αντιπολίτευσης, έκανε λόγο για την πιο «αισχρή γενοκτονία που διαπράχθηκε από το συριακό καθεστώς».
Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι της Συρίας, οι οποίοι μετέχουν στο Εθνικό Συριακό Συμβούλιο, καταφέρθηκαν ιδιαιτέρως κατά του Κόφι Ανάν, αλλά και του Ιράν και της Ρωσίας, κατηγορώντας τους ότι «είναι υπεύθυνοι» γι’ αυτό το μακελειό, εξαιτίας της αδράνειάς τους.
Εν τω μεταξύ, την Παρασκευή, οι νεκροί ανήλθαν σε τουλάχιστον 56, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταγγέλλοντας ότι ο συριακός στρατός άνοιξε πυρ κατά των διαδηλωτών στην Δαμασκό, όπως και στο Χαλέπι.
Για μαζικές διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα κάνουν λόγο Σύροι ακτιβιστές ενώ άλλοι ακτιβιστές αναφέρουν στο Ίντερνετ ότι από το βράδυ της Πέμπτης αρκετοί Σύροι άρχισαν να πραγματοποιούν αυθόρμητα συγκεντρώσεις για να καταδικάσουν τους μαζικούς θανάτους στο Τρέμσιχ.
Ομόθυμη καταδίκη
Σε ανακοίνωσή του στη Γενεύη, ο Κόφι Ανάν αναφέρει ότι πρόκειται για «παραβίαση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης να σταματήσει τη χρήση βαρέων όπλων στα αστικά κέντρα και της δέσμευσής της απέναντι στο ειρηνευτικό σχέδιο των έξι σημείων».
Ο Κόφι Ανάν, ο οποίος θα μεταβεί τη Δευτέρα στη Μόσχα για να έχει συνομιλίες με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, καταδικάζει σε ανακοίνωσή του τις αγριότητες και δηλώνει «σοκαρισμένος από τις σφοδρές συγκρούσεις, το μεγάλο αριθμό θυμάτων και την επιβεβαιωμένη χρήση βαρέων όπλων, αρμάτων μάχης και ελικοπτέρων».
Σύμφωνα με τον Ανάν, οι παρατηρητές του ΟΗΕ είναι έτοιμοι να μεταβούν στο χωριό Ταραμσέχ για να επαληθεύσουν τα γεγονότα, «εάν και εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες», αλλά τόνισε ότι οι παρατηρητές θα χρειάζονται ελευθερία κινήσεων για το σκοπό αυτό.
Την πρόθεση των παρατηρητών να μεταβούν στο σημείο εξέφρασε και ο επικεφαλής των παρατηρητών, στρατηγός Ρόμπερτ Μουντ, «εάν υπάρξει πραγματική κατάπαυση του πυρός».
«Όπως γνωρίζετε, η αποστολή διέκοψε τις εργασίες της εξαιτίας του απαράδεκτου επιπέδου της βίας στη χώρα. Ωστόσο, οι παρατηρητές βρίσκονται ακόμα σε διάφορες επαρχίες και μπορούν να δουν τι συμβαίνει εκεί σε συνεργασία με τις ενδιαφερόμενες πλευρές στις περιοχές αυτές» τόνισε.
Οι παρατηρητές του ΟΗΕ στη Συρία περιγράφουν ως μια «επέκταση της επιχείρησης της SAAF (συριακή πολεμική αεροπορία)» την επίθεση των συριακών δυνάμεων στο χωριό Τρέμσεχ.
Οι 300 παρατηρητές του ΟΗΕ έχουν διακόψει από τις 15 Ιουνίου την αποστολή τους στη Συρία εξαιτίας της κλιμάκωσης της βίας.
Η ρωσική κυβέρνηση καταδίκασε τη σφαγή στη Συρία και ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για την αιματοχυσία αυτή που, όπως υποστηρίζει, εξυπηρετεί τα συμφέροντα εκείνων οι οποίοι επιδιώκουν να πυροδοτήσουν μια διαθρησκευτική σύγκρουση.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δεν ανέφερε με σαφήνεια ποιος ευθύνεται για τη σφαγή κατά την οποία, σύμφωνα με πηγές της αντιπολίτευσης, το χωριό βομβαρδίστηκε από ελικόπτερα και άρματα ενώ στη συνέχεια πολιτοφύλακες εισέβαλαν στην κοινότητα και σφαγίασαν πολλές οικογένειες.
«Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι αυτή η ανομία εξυπηρετεί τα συμφέροντα των δυνάμεων εκείνων που δεν επιδιώκουν την ειρήνη αλλά επιμόνως επιδιώκουν να σπείρουν στο συριακό έδαφος τους σπόρους της διαθρησκευτικής και εμφύλιας διαμάχης» τονίζεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι «ωμότητες» στο Τρέμσεχ από τις δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ αποδεικνύουν την ανάγκη για μια συντονισμένη διεθνή απάντηση του ΟΗΕ.
Μέσω «των επανειλημμένων πράξεων βίας κατά του συριακού λαού», ο Άσαντ έχασε τη νομιμότητα που είχε, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ, σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους στο προεδρικό αεροσκάφος Air Force One.
Την ίδια ώρα, η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις ανέφερε στον λογαριασμό της στο Twitter ότι πρόκειται για «εφιάλτη», σημειώνοντας ότι οι βιαιότητες στο Τρέμσεχ, καταδεικνύουν «με δραματικό τρόπο την ανάγκη να ληφθούν δεσμευτικά μέτρα για τη Συρία».
Η σφαγή αυτή, αν επιβεβαιωθεί, σηματοδοτεί άλλη μια δολοφονική πράξη του συριακού καθεστώτος, ανακοίνωσε η Γαλλία, καλώντας εκ νέου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «να αναλάβει τις ευθύνες του».
«Μια ενίσχυση της αυστηρότητας θα πρέπει εφεξής να αφορά μια απειλή κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας […]. Έχει έρθει η ώρα ο καθένας μας να αναλάβει τις ευθύνες του» ανέφερε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.
Αναχώρησε ρωσικό πλοίο που μεταφέρει ελικόπτερα στη Συρία
Το ρωσικό φορτηγό πλοίο Alaed, το οποίο αναγκάστηκε να κάνει μεταβολή τον Ιούνιο ανοιχτά της Σκωτίας γιατί δεν μπορούσε να παραδώσει στη Συρία ελικόπτερα που είχαν επισκευαστεί από τη Ρωσία, αναχώρησε την Παρασκευή από το λιμάνι του Μούρμανσκ, ανακοίνωσε η ρωσική δημόσια υπηρεσία που είναι αρμόδια για τις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού.
«Τα ελικόπτερα Μi-25 που προορίζονται να επιστραφούν στη Συρία μετά την επισκευή τους έχουν φορτωθεί, όπως προηγουμένως, στο Alaed, το οποίο αναχώρησε από το λιμάνι του Μούρμανσκ προς ένα από τα λιμάνια της Ομοσπονδίας της Ρωσίας» αναφέρει ανακοίνωση της υπηρεσίας, την οποία επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.