Οργή στην Αίγυπτο για την «ήπια τιμωρία» του Μουμπάρακ και των συνεργατών του
Οι ποινές στη δίκη του Μουμπάρακ –και κυρίως η αθώωση των αξιωματικών που συμμετείχαν στην αιματηρή καταστολή της εξέγερσης– εξόργισαν μεγάλο αριθμό Αιγύπτιων που κατέβηκαν σε διαδηλώσεις το απόγευμα του Σαββάτου στην πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο και σε άλλες πόλεις. «Κάτω η στρατιωτική εξουσία» φώναζαν ρυθμικά και ζητούσαν να αποδοθεί δικαιοσύνη για τους 850 μάρτυρες της εξέγερσης του 2011 «ή θα πεθάνουμε όπως εκείνοι».
Οι ποινές στη δίκη του Μουμπάρακ –και κυρίως η αθώωση των αξιωματικών που συμμετείχαν στην αιματηρή καταστολή της εξέγερσης– εξόργισαν μεγάλο αριθμό Αιγύπτιων που κατέβηκαν σε διαδηλώσεις το απόγευμα του Σαββάτου στην πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο και σε άλλες πόλεις.
Οι διαδηλωτές θεωρούν ότι η τιμωρία είναι ήπια και ό,τι επί της ουσίας κανένας δεν έχει πληρώσει για το θάνατο 850 ανθρώπων στις περίπου 20 ημέρες της εξέγερσης που οδήγησαν στην πτώση του Μουμπάρακ.
«Κάτω η στρατιωτική εξουσία» φώναζαν ρυθμικά και ζητούσαν να αποδοθεί δικαιοσύνη για τους 850 μάρτυρες «ή θα πεθάνουμε όπως εκείνοι».
Εκτός από το Κάιρο, στην Αλεξάνδρεια βγήκαν 5.000 διαδηλωτές ενώ συγκεντρώσει πραγματοποιήθηκαν στην Ισμαηλία και το Πορτ Σάιντ με πολίτες να ζητούν κάθαρση στις τάξεις του δικαστικού σώματος.
Η καταδίκη του Μουμπάρακ σε ισόβια ήταν πρώτη ανατραπέντα ηγέτη της Αραβικής Άνοιξης.
Αλλά το γεγονός ότι απέφυγε τη θανατική ποινή και το γεγονός ότι αθωώθηκαν αξιωματούχοι που είχαν μία στενότερη σχέση με την αιματηρή εξέγερση προκάλεσε οργή σε μέρος των Αιγύπτιων που θα ήθελαν μία πληρέστερη απαλοιφή από τη δημόσια ζωή του παλιού καθεστώτος.
Με τις προεδρικές εκλογές να πλησιάζουν και με ορατό το ενδεχόμενο να εκλεγεί ένας παλιός μουμπαρικός (ή –χειρότερα κατ’άλλους– ένας ισλαμιστής έστω και μετριοπαθούς προφίλ), το αίσθημα ότι δεν έχει έλθει ουσιαστική αλλαγή και οριστική ρήξη με το παρελθόν είναι ισχυρότερο κυρίως στους νεότερους και περισσότερο φιλελεύθερους Αιγύπτιους.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Εξεταστική – ΟΠΕΚΕΠΕ: Κατάθεση για 13 χρόνια πριν – «Καμία σχέση με τη συντονισμένη απάτη που βλέπουμε σήμερα»
- Greek Tourism on Track for Record Revenues in 2025
- Άμεση αντίδραση σε πλημμυρικά φαινόμενα στην Καλαμάτα
- Ο Σπαλέτι απάντησε σε… προπονητή της εξέδρας: «Αν δεν σου αρέσει η Γιουβέντους, κάτσε σπίτι» (vid)
- Στέφανος Παπαδόπουλος: «Σκέφτηκα να αποσύρω τη μήνυση κατά του Γιώργου Μαζωνάκη»
- Καιρός: Βροχές στην Αττική το απόγευμα και τη νύχτα – Πώς θα εξελιχθούν τα καιρικά φαινόμενα
- Ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου για τον θάνατο του λιμενικού στο Παράλιο Άστρος
- UEFA Champions League: Το απόλυτο θρίλερ πρόκρισης Άγιαξ – Ολυμπιακός έρχεται στο MEGA
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 22.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/josh-gordon-h8Od9ze-0o-unsplash-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442