
Η φωτογραφία της ημέρας: 1η Μαΐου 1994 η ημέρα που έσβησε το άστρο του Ayrton Senna
Τρίτη 1 Μαΐου 2012: Δεκαοχτώ χρόνια από το θάνατο του A.Senna στο Grand Prix του San Marino στην Imola.
Η καριέρα του στην Formula 1 είχε διάρκεια μόλις 10 χρόνια και όμως κατάφερε να βρεθεί 80 φορές στο podium, πανηγυρίζοντας 41 νίκες. Άλλαξε 4 ομάδες συνολικά, τρέχοντας κατά σειρά με Toleman, Lotus, McLaren και τη μοιραία Williams.
Από το 1984 έως το 1994 κατέκτησε 3 παγκόσμιους τίτλους, συγκεντρώνοντας συνολικά 610 βαθμούς, ενώ βρέθηκε στην pole position σε 65 αγώνες.
Ο πρώτος αγώνας της καριέρας του διεξήχθη το 1984 στο Grand Prix της Βραζιλίας, η πρώτη του νίκη ήρθε το 1985 στην πίστα της Πορτογαλίας. Η πορεία του ήταν ανοδική, κερδίζοντας σταδιακά την καταξίωση και την αποδοχή του κόσμου, το τέλος όμως εντελώς απροσδόκητα ήρθε να μπει στην πίστα του Σαν Μαρίνο, την Ίμολα, το 1994.
Λίγο πριν το τέλος
Ο αγώνας της Ίμολα ήταν ο τρίτος της χρονιάς, αλλά ο Α. Senna δεν είχε καταφέρει να τερματίσει στους δύο προηγούμενους και πριν την έναρξη του Grand Prix ο Βραζιλιάνος πιλότος είχε ξεκαθαρίσει πως η συγκεκριμένη κούρσα θα αποτελέσει την αρχή για την πορεία προς την διεκδίκηση του τίτλου. Τελικά το μονοθέσιο του Α. Senna «μπήκε» για 65η και… τελευταία φορά στην pole position, αλλά δύο σημαντικά γεγονότα τον έκαναν να είναι ιδιαίτερα αναστατωμένος.
Ο νέος τότε στην Formula 1 και συμπατριώτης του Senna, Rubens Barrichello, είχε εμπλακεί σε σοβαρό ατύχημα, το απόγευμα της Παρασκευής, ενώ ο Αυστριακός Roland Ratzenberger, σκοτώθηκε στις κατατακτήριες δοκιμές.
Ο Α. Senna πέρασε το τελευταίο του πρωινό συναντώντας τους υπόλοιπους οδηγούς. Μετά από το δυστύχημα του R. Ratzenberger, ο 34χρονος οδηγός σαν πιο έμπειρος πήρε την ευθύνη να δημιουργήσει και παράλληλα να ηγηθεί της Grand Prix Driver’s Association, με σκοπό την μεγαλύτερη ασφάλεια των οδηγών. Τελικά, όλοι οι πιλότοι συναποφάσισαν να διεξαχθεί κανονικά ο αγώνας.
Η εκκίνηση έγινε δύο φορές λόγω ατυχήματος. Τη δεύτερη φορά Α.Senna με πολύ γρήγορο ρυθμό κατάφερε να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις. Στον τρίτο γύρο έφτασε στην στροφή «Tamburello» με 217χλμ. Το μονοθέσιο του έπεσε πάνω στο τοίχο, κόβοντας απότομα το νήμα της ζωής σε έναν πραγματικό θρύλο.
Ο Sid Witkins ήταν ο άνθρωπος που μαζί με το υπόλοιπο ιατρικό επιτελείο τον έβγαλαν από την κατεστραμμένη Williams, λίγο πριν μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Μπολόνια, εκεί όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατος του 34χρονου Ayrton Senna da Sylva.
auto.in.gr
- Συγκλονίζουν οι Έλληνες που επιστρέφουν από τη Μέση Ανατολή – «Φτιάξαμε μια βαλίτσα και φύγαμε»
- Μπαρτζώκας: «Σίγουροι για την Ευρωλίγκα στον Παναθηναϊκό, οπότε τι πίεση να έχουν;»
- ΣτΕ για υποκλοπές: Ζητεί τον φάκελο παρακολούθησης Κουκάκη από την ΕΥΠ – Τι λέει για την περίπτωση «καταστροφής» του
- Κυβέρνηση: Ευκαιρίες συσπείρωσης του κομματικού τους ακροατηρίου βλέπουν στην αναταραχή του πολέμου
- UEFA Champions League: Επιστρέφει στο MEGA με το μεγάλο ντέρμπι Ρεάλ Μαδρίτης – Μάντσεστερ Σίτι
- Η αδύνατη ειρήνευση
- Νέο διοικητήριο στο δήμο Ήλιδας
- Μια νύχτα μόνο: Συναντήσεις και αποκαλύψεις
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 05.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-1-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442