Προσφέροντας βελτιώσεις σε κάθε επίπεδο και προσθέτοντας εκδόσεις που φιλοδοξούν να καλύψουν από τις πλέον οικολογικές έως τις πιο sport ανάγκες του κοινού του, το νέο Golf φιλοδοξεί να αποδείξει ότι η εξέλιξη δεν είναι επανάσταση αλλά μια επίπονη, βήμα βήμα διαδικασία που όμως αναδεικνύει το κυρίαρχο είδος.
Η νέα γενιά του μοντέλου που τα τελευταία τέσσερα χρόνια παραμένει αμετακίνητο στην κορυφή της Ευρώπης και αποτελεί από καταβολής του, σημείο αναφοράς της κατηγορίας έφτασε στην προετοιμασία της έβδομης γενιάς του η οποία και εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια χειμερινών δοκιμών εξέλιξης στην σκανδιναβική χερσόνησο.
O λόγος φυσικά για την έβδομη γενιά του Golf ή MkVII η οποία και πρόκειται να παρουσιαστεί στην έκθεση της γαλλικής πρωτεύουσας τον προσεχή Οκτώβριο. Μέχρι τότε, το μικρομεσαίο VW κλείνει το μάτι στο φωτογραφικό φακό καλυμμένο από βαρύ καμουφλάζ, γνωρίζοντας τις εικασίες που θα πυροδοτήσει.
Παρά την βαριά περιβολή, είναι σαφές ότι οι Γερμανοί δεν επιδιώκουν τον σχεδιαστικό επαναπροσανατολισμό του μικρομεσαίου τους μοντέλου, αποφεύγοντας, ως συνηθίζουν, τις ακρότητες.
Παρ΄ όλα αυτά, το νέο Golf θα είναι μεγαλύτερο σε μήκος και πλάτος, ενώ θα μειώσει την απόσταση από το έδαφος σε σχέση με την τρέχουσα γενιά του, στοιχεία που σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα και πιο αεροδυναμικά χαρακτηριστικά της σχεδίασης θα του δίνουν ένα συνολικά πιο sport και ταυτόχρονα επιβλητικό παρουσιαστικό.
Σε αντίθετη κατεύθυνση με τη σχεδίαση που κατά ένα τρόπο ακολουθεί την πεπατημένη, κινείται αυτό που θα βρίσκεται κάτω από αυτήν. Κατ’ αρχάς το νέο Golf θα βασίζεται σε ολοκαίνουρια πλατφόρμα, την γνωστή και ως MQB η οποία θα φιλοξενήσει μεταξύ άλλων και το Audi A3.
Για την κατασκευή της MQB αξιοποιείται χάλυβας ο οποίος μετά από ειδική επεξεργασία συντείνει σε ένα ελαφρύτερο αλλά και πιο άκαμπτο σύνολο.
Αυτό στην περίπτωση του Golf μπορεί να σημαίνει χαμηλότερο, μέχρι και κατά 45 κιλά, βάρος με αποτέλεσμα μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα ή πιο ανταγωνιστικές επιδόσεις, αναλόγως με τον προσανατολισμό της κάθε έκδοσης του μικρομεσαίου γερμανικού μοντέλου.
Όσον αφορά τις εκδόσεις, θα είναι όπως συνηθίζεται, πολυάριθμες τόσο σε επίπεδο αμαξώματος με την γκάμα να απαρτίζεται από τρίθυρες, πεντάθυρες, cabrio και estate εκδοχές, όσο και από πλευράς κινητήρων.
Στη δεύτερη περίπτωση υπάρχει έντονη φημολογία για την παρουσία ενός δίλιτρου diesel με απόδοση 184 ίππων που θα προστεθεί στην γκάμα εφοδιάζοντας την κορυφαία πετρελαιοκίνητη έκδοση, ενώ η ισχύς του αντίστοιχης χωρητικότητας βενζινοκινητήρα που εφοδιάζει την GTi έκδοση θα αγγίξει τους 265 ίππους. Στην κορυφή της γκάμας ωστόσο φημολογείται ότι θα τοποθετηθεί ένα τετρακίνητο Golf με τα διακριτικά R και απόδοση που θα αγγίζει τους 300 ίππους.
Στον αντίποδα θα βρίσκονται μια plug-in hybrid αλλά και μια ηλεκτροκίνητη εκδοχή που βρίσκονται στα σχέδια της VW, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να έχει η έκδοση που θα εξοπλίζεται με τετρακύλινδρο κινητήρα TFSI 1,4 λίτρων o οποίος θα διαθέτει τεχνολογία απενεργοποίησης κυλίνδρων.
Αυτό που δεν αναμένεται να παρουσιάσει αλλαγές, τουλάχιστον ριζικές, είναι τα κιβώτια καθώς το Golf, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, θα διατίθεται με χειροκίνητο έξι σχέσεων και το DSG διπλού συμπλέκτη των επτά σχέσεων.