Πέμπτη 07 Μαϊου 2026
weather-icon 19o
Ευθύνες στο κράτος για την ποδοσφαιρική τραγωδία ρίχνουν οι διαδηλωτές στην Αίγυπτο

Ευθύνες στο κράτος για την ποδοσφαιρική τραγωδία ρίχνουν οι διαδηλωτές στην Αίγυπτο

Η αστυνομία της Αιγύπτου έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον 10.000 διαδηλωτών που πλησίαζαν στο υπουργείο Εσωτερικών στο κέντρο του Καΐρου για να εκφράσουν την οργή τους μετά τα αιματηρά επεισόδια σε γήπεδο του Πορτ Σάιντ, στα οποία έχασαν τη ζωή τους 74 άνθρωποι. Εκατοντάδες οι τραυματίες από τις συγκρούσεις με την αστυνομία κοντά στο υπουργείο. Μέτρα από την κυβέρνηση μετά την ποδοσφαιρική τραγωδία που εξόργισε τους Αιγύπτιους και πήρε σοβαρες πολιτικές διαστάσεις.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του in.gr στην Google

Η αστυνομία της Αιγύπτου έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον 10.000 διαδηλωτών που πλησίαζαν στο υπουργείο Εσωτερικών στο κέντρο του Καΐρου για να εκφράσουν την οργή τους μετά τα αιματηρά επεισόδια σε γήπεδο του Πορτ Σάιντ, στα οποία έχασαν τη ζωή τους 74 άνθρωποι.

Οργισμένοι οι διαδηλωτές από την στάση της αστυνομίας που δεν έκανε σχεδόν τίποτα για να αποτρέψει την τραγωδία έδιναν ταυτόχρονα και πολιτική διάσταση στην υπόθεση φωνάζοντας συνθήματα κατά της στρατιωτικής ηγεσίας που έχει αναλάβει τη διακυβέρνηση της Αιγύπτου μετά την πτώση του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ

Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από τα γραφεία της δημοφιλούς στην Αίγυπτο Άλ-Αχλι, μίας από τις δύο ομάδες του παιχνιδιού, και προχώρησαν προς το υπουργείο Εσωτερικών που διαχειρίζεται την ασφάλεια στη χώρα.

Ωστόσο η αστυνομία τους έκλεισε το δρόμο με οδοφράγματα και έκανε πολύ μεγάλη χρήση δακρυγόνων. Τραυματισμένοι διαδηλωτές απομακρύνθηκαν από το σημείο με μοτοσικλέτες καθώς τα ασθενοφόρα δεν επαρκούσαν.

Τολάχιστον 400 είναι οι τραυματίες από τις συγκρούσεις με την αστυνομία κοντά στο υπουργείο.

Το υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται κοντά στην πλατεία Ταχρίρ στο κέντρο του Καΐρου, εστία της εξέγερσης κατά του Μουμπάρακ. Από τον περασμένο Νοέμβριο, μετά από πολυήμερες διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης γύρω από το κτίριο έχουν τοποθετηθεί τσιμεντένια μπλοκ που εμποδίζουν την εύκολη πρόσβαση.

Τόσο η κοινή γνώμη όσο και βουλευτές των πλειοψηφούντων στο Κοινοβούλιο Αδελφών Μουσουλμάνων επιρρίπτουν ευθύνες στο ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο που εξακολουθεί να κυβερνά τη χώρα ένα χρόνο μετά την παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ. Εκτιμούν δε ότι οπαδοί του παλαιού καθεστώτος ευθύνονται για τα επεισόδια.

Την Πέμπτη, το Κοινοβούλιο συνήλθε εκτάκτως αρχίζοντας τις εργασίες του με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων. Από το βήμα της Λαϊκής Συνέλευσης ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Καμάλ ελ-Γκανζούρι ανακοίνωσε πως αποπέμπεται η διοίκηση της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας, και έχουν υποβάλλει παραίτηση ο κυβερνήτης και ο αστυνομικός διευθυντής της Πορτ Σαΐντ. Αναβάλλονται επίσης όλοι οι ποδοσφαιρικοί αγώνες.

Πάνω από 50 είναι οι συλληφθέντες για τα επεισόδια στο Πορτ Σάιντ που θα προσαχθούν για ανάκριση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθήκη του in.gr στην Google

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 07 Μαϊου 2026
Cookies