Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
«Αξιόπιστες οι υποψηφιότητες Λαγκάρντ και Κάρστενς» λένε οι ΗΠΑ

«Αξιόπιστες οι υποψηφιότητες Λαγκάρντ και Κάρστενς» λένε οι ΗΠΑ

Θετικά σχόλια για την υποψηφιότητα της Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά του Μεξικανού κεντρικού τραπεζίτη Αγουστίν Κάρστενς για την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έκανε την Τετάρτη ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τιμοθι Γκάιτνερ, χωρίς πάντως να προχωρήσει σε ανοιχτή υποστήριξη κάποιας πρότασης.

Δουρμούσογλου Μιχάλης

Θετικά σχόλια για την υποψηφιότητα της Κριστίν Λαγκάρντ αλλά του Μεξικανού κεντρικού τραπεζίτη Αγουστίν Κάρστενς για την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έκανε την Τετάρτη ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τιμοθι Γκάιτνερ χωρίς πάντως να προχωρήσει σε ανοιχτή υποστήριξη κάποιας πρότασης.

«Προς το παρόν, δύο πολύ αξιόπιστα άτομα δήλωσαν ότι θα ήθελαν να ηγηθούν αυτού του θεσμού, ενώ μπορούν να συμμετάσχουν στην διεκδίκηση αυτή και άλλοι» δήλωσε ο Γκάιτνερ σε συνέντευξή Τύπου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη διαδοχή του Ντομινίκ Στρος Καν.

«Είναι δύο πολύ ταλαντούχοι άνθρωποι» πρόσθεσε, για να συμπληρώσει: «Η Κριστίν Λαγκάρντ έχει εξαιρετικές ικανότητες και συνδυάζει με θαυμάσιο τρόπο τη γνώση της οικονομίας και των οικονομικών καθώς και την πολιτική σκέψη την οποία πρέπει να ξέρει να δείχνει (σε αυτή τη θέση), και το ίδιο ισχύει και για τον Αγουστίν.»

Σημειώνεται ότι ο Γκάιτνερ δήλωσε την Τρίτη ότι η χώρα του αρνείται προς το παρόν να λάβει θέση.

Η Γαλλίδα υπουργός ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι είναι υποψήφια για την ηγεσία του ΔΝΤ, ενώ ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Μεξικού αποκάλυψε τις προθέσεις του τη Δευτέρα, ημέρα έναρξης της περιόδου υποβολής των υποψηφιοτήτων (λήγει στις 10 Ιουνίου).

Την ίδια στιγμή η Ρωσία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παρέχει στήριξη στην Γαλλίδα υπουργό Οικονομικών, είπε Ρώσος διπλωμάτης στις Βρυξέλλες.

Η δικαστική έρευνα από την οποία απειλείται η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών,σε μια υπόθεση όπου εμπλέκεται ο επιχειρηματίας Μπερνάρ Ταπί, «είναι το μοναδικό αδύνατο σημείο της Λαγκάρντ», δήλωσε ο Αλεξάντρ Κρεστιάνοφ, επιτετραμμένος στην εκπροσώπηση της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις Βρυξέλλες.

«Η θέση της Ρωσίας είναι απλή. Θα υποστηρίξουμε έναν καλό επαγγελματία είτε έρχεται από την Ευρώπη ή από άλλη χώρα», είπε ακόμη και πρόσθεσε ότι «θα μπορούσαμε να αναγνωρίσουμε ότι η κυρία Λαγκάρντ είναι μια καλή επαγγελματίας, αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι θα υπάρξουν αργότερα και άλλοι υποψήφιοι που μπορούν να ανταγωνιστούν την κυρία Λαγκάρντ».

Ανέφερε επίσης τον Μεξικανό υποψήφιο, Αγκουστίν Κάρστενς, αλλά είπε ότι δεν θα «δώσει τα συγκριτικά χαρακτηριστικά του κάθε υποψήφιου».

Από την πλευρά του ο Καναδάς (επίσης μέλος της G7) κινήθηκε στην ίδια γραμμή με τις ΗΠΑ, χωρίς να λάβει ακόμα θέση.

Ο Καναδός υπουργός Οικονομικών Τζιμ Φλάερτι δήλωσε συγκεκριμένα ότι μεταξύ των υποψηφίων για την ηγεσία του ΔΝΤ, ο Κάρστενς και η Λαγκάρντ έχουν και οι δύο «με υψηλά προσόντα».

«Τους γνωρίζω πολύ καλά και τους δύο και έχουν και οι δύο εξαιρετικά προσόντα» συμπλήρωσε.

Ο κ. Φλάερτι ρωτήθηκε ακόμη αν ο Καναδάς θα προωθήσει την υποψηφιότητα του διοικητή της καναδικής κεντρικής τράπεζας Μαρκ Κάρνεϊ ή θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Γαλλίδας υπουργού Οικονομίας.

«Ο κ. Κάρνεϊ έκανε σπουδαία δουλειά ως διοικητής της Τράπεζας του Καναδά», δήλωσε.

Σε ό,τι αφορά άλλες υποψηφιότητες, το Καζακστάν δήλωσε στις 19 Μαΐου ότι η Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ) σκοπεύει να παρουσιάσει την υποψηφιότητα του προέδρου της κεντρικής τράπεζας του Καζακστάν, Γκριγκόρι Μαρτσένκο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο