Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Νέα ρεκόρ για τα ασφάλιστρα κινδύνου και τα spread των ελληνικών ομολόγων

Νέα ρεκόρ για τα ασφάλιστρα κινδύνου και τα spread των ελληνικών ομολόγων

Την ανιούσα έχουν πάρει τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι αθέτησης πληρωμών και τα spread των ελληνικών ομολόγων, αγγίζοντας νέα ρεκόρ ενώ δεν κοπάζουν τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης. Στις 1.335 μονάδες βάσης τα CDS των πενταετών ομολόγων, που «μεταφράζεται» στο ότι η αγορά εκτιμά κατά 67% πιθανό το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Σε επίπεδα ρεκόρ και τα spread των ομολόγων Ιρλανδίας και Πορτγαλίας.

Την ανιούσα έχουν πάρει τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι αθέτησης πληρωμών (CDS) και τα spread των ελληνικών ομολόγων τη Μ.Πέμπτη, αγγίζοντας νέα ρεκόρ ενώ δεν κοπάζουν τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης. Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και τα spread των ομολόγων Ιρλανδίας και Πορτγαλίας.

To CDS των πενταετών ομολόγων έφτασε στις 1.335 μονάδες βάσης, που, όπως αναφέρει το Bloomberg, «μεταφράζεται» στο ότι η αγορά εκτιμά κατά 67% πιθανό το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Παράλληλα, τα spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων αυξήθηκαν κατά 16 μονάδες βάσεις, φτάνοντας σε επίπεδα που θα αντιστοιχούσαν σε επιτόκιο δανεισμού 14,92% (το υψηλότερο που έχει καταγραφεί).

Σε ρεκόρ και τα spread των διετών ομολόγων, η αύξηση των οποίων κατά 91 μονάδες βάσης θα σήμαινε επιτόκια κοντά στο 22,93%.

Το κλίμα οδήγησε σε ανάλογες πιέσεις και στα ομολόγα της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας: Στο ρεκόρ του 11,52% το αντίστοιχο του spread του διετούς πορτογαλικού ομολόγου και σε 11,32% εκείνο του ιρλανδικού.

Οι αγορές ομολόγων θα είναι κλειστές μεταξύ 22 και 25 Απριλίου για το Πάσχα.

Ενδεικτική του κλίματος είναι η εκτίμηση της Citigroup ότι για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, πέραν των επιπλέον μέτρων λιτότητας και των αποκρατικοποίησεων, η Αθήνα θα πρέπει να επιμηκύνει το χρόνο αποπληρωμής των δανείων, να μειώσει τα επιτόκια αλλά και να προχωρήσει σε «κούρεμα».

Καλύτερο συνδυασμό θεωρεί η Citigroup την υιοθέτηση μέτρων μαζί με «κούρεμα» 40%. Κάτι τέτοιο θα είχε επιπτώσεις στην κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών (μειώνοντας, όπως εκτιμά η Citi, το δείκτη Tier 1 σε 5,3%) αλλά και ευρωπαϊκών ιδρυμάτων.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η σχετική εκτίμηση της Goldman Sachs, σύμφωνα με την οποία το πλήγμα στις ελληνικές τράπεζες από ένα «κούρεμα» μεταξύ 20% και 60% αποτιμάται σε 13 δισ. με 41 δισ. ευρώ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο