Στηρίζει ο Ομπάμα την Ινδία για μόνιμη έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Χαμόγελα μοιράζει στην Ινδία ο Μπαράκ Ομπάμα, εκφράζοντας απερίφραστα τη στήριξή του στην πάγια επιθυμία της να καταλάβει μόνιμη έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. «Στα χρόνια που έρχονται περιμένω ένα αναμορφωμένο Συμβούλιο Ασφαλείας που περιλαμβάνει την Ινδία ως μόνιμο-κράτος μέλος» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος από το βήμα του Κοινοβουλίου στο Νέο Δελχί, κλείνοντας με μία καίρια διπλωματική χειρονομία την τριήμερη επίσκεψή του στην Ινδία.
Χαμόγελα μοιράζει στην Ινδία ο Μπαράκ Ομπάμα, εκφράζοντας απερίφραστα τη στήριξή του στην πάγια επιθυμία της να καταλάβει μόνιμη έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Στα χρόνια που έρχονται περιμένω ένα αναμορφωμένο Συμβούλιο Ασφαλείας που περιλαμβάνει την Ινδία ως μόνιμο-κράτος μέλος» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος από το βήμα του Κοινοβουλίου στο Νέο Δελχί.
Η Ινδία πιέζει για μία μόνιμη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εδώ και χρόνια, και με τη δήλωσή του ο Μπαράκ Ομπάμα ικανοποίησε ίσως τη μεγαλύτερη προσδοκία που είχε η κυβέρνηση του Μανμοχάν Σινγκ από το ταξίδι του Αμερικανού προέδρου.
«Η δίκαιη διεθνής τάξη που επιδιώκει η Αμερική περιλαμβάνει ένα Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών που είναι επαρκής, αποτελεσματικός, αξιόπιστος και νόμιμος. Για το λόγο αυτό μπορώ να πω σήμερα ότι στα χρόνια που έρχονται, προσβλέπω σε ένα αναμορφωμένο Συμβούλιο Ασφαλείας που περιλαμβάνει την Ινδία ως μόνιμο μέλος» δήλωσε ο Ομπάμα.
«Με την αυξημένη ισχύ έρχεται αυξημένη ευθύνη» επισήμανε ταυτόχρονα ο Αμερικανός πρόεδρος, ολοκληρώνοντας την τριήμερη επίσκεψή του στην Ινδία -τον πρώτο σταθμό περιοδείας δέκα ημερών στην Ασία.
Πρόκειται για μία καίρια διπλωματική χειρονομία του Αμερικανού προέδρου, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν σημαίνει ότι η Ινδία θα προστεθεί σύντομα στα πέντε μόνιμα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν την ένταξή της στο πλαίσιο απροσδιόριστων μεταρρυθμίσεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τις οποίες μπορεί να χρειαστούν χρόνια. Αυτό καθιστά τη δήλωση Ομπάμα περισσότερο μία διπλωματική κίνηση, παρά κάποιο συγκεκριμένο βήμα.
Παρόλα αυτά υποδεικνύει τη βαρύτητα που προσδίδουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην ενίσχυση των σχέσεων με τη χώρα του 1,2 εκατ. κατοίκων. Και ταυτόχρονα μπορεί να ασκήσει διπλωματική πίεση στην αντίπαλη περιφερειακή δύναμη, την Κίνα.
«Υποστηρίζεται πλήρως να δοθεί στην Ινδία μια μόνιμη έδρα στο πλαίσιο ενός μεταρρυθμισμένου Συμβουλίου Ασφαλείας» δήλωσε ο Μπεν Ρόουντς, αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, σε συνέντευξη Τύπου πριν από την ομιλία του Ομπάμα.
«Θα είναι πολύ περίπλοκη και δύσκολη διαδικασία, δεδομένου του φάσματος των θεμάτων που πρέπει να συζητηθούν και θα πάρει πολύ χρόνο» διευκρίνισε ακολούθως ο Ουίλιαμ Μπερνς, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Οι τροφές που τα βάζουν με το φούσκωμα
- Δύο οι διορισμοί του Μακάριου Λαζαρίδη στο Δημόσιο ως απόφοιτος Πανεπιστημίου, με πτυχίο από κολλέγιο «μαϊμού»
- Γιατί τα έργα της Φρίντα Κάλο δεν πρέπει να φύγουν από το Μεξικό
- Το ένα πράγμα που δεν κάνεις μετά το πρώτο ραντεβού
- Ενεργειακή κρίση: Η ΕΕ σκέπτεται να φορολογήσει τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας
- Μαίρη Κατράντζου και Ιζαμπέλα Ροσελίνι δημιουργούν αντικείμενα-φετίχ του στυλ
- Πρόστιμα και εισαγωγές για ελλείψεις φαρμάκων – Παραγωγή καινοτόμων θεραπειών σε νοσοκομεία
- Ο αποκλεισμός των Στενών του Ορμούζ από τις ΗΠΑ και το Ιράν ενδέχεται να αναζωπυρώσει τις εντάσεις στον Κόλπο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 15.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/joe-leahy-NI3n0wZ85Kc-unsplash-1-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442